MONSTRUM PO KOJEM JE KREIRAN KULTNI FILMSKI LIK

"Propovjednik je njezino meso pomiješao s psećom hranom i odnio drugim ženama da pojedu "


Vedrana Sunko
01.07.2019.19:00
"Propovjednik je njezino meso pomiješao s psećom hranom i odnio drugim ženama da pojedu "
screenshut

sažeto

Njegovi sljedbenici su bili većinom mentalno zaostale osobe, zatočio je šest žena koje je silovao i mučio, a neke su usljed toga i umrle


Vedrana Sunko
01.07.2019.19:00

 Ubojica Buffalo Bill iz filma "Kad jaganjci utihnu" lik je inspiriran stvarnim ubojicom, vođom kulta koji je svoje žrtve seksualno zlostavljao i mučio čak je samljeo dijelove tijela jedne žene i njima nahranio druge.

U Philadelphiji je 1971. godine osnovao svoju crkvu sa samo pet sljedbenika i 1.500 dolara, no vrlo brzo je namaknuo  više od 500.000 dolara za svoj kult.

Serijski ubojica Gary Heidnik za članove svoje kongregacije bio propovjednik i čelni čovjek crkve imena "United Church of the Ministers of God". Sastajali su se svake nedjelje u njegovom domu da bi slušali Heidnika kako iznosi svoje viđenje Biblije.

Pitanje je jesu li znali da je u podrumu ispod njihovih nogu Gary Heidnik imao šest zatočenih žena bačenih u rupu.

Gary Heidnik, rođen 1943., maltretirali su ga u ranom djetinjstvu, otac ga je tukao i ponižavao. U srednjoj školi je bio izoliran i neprilagođen. Iz vojske je otpušten zbog šizoidnog poremećaja osobnosti.

Iako je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje, nikada nije odradio kaznu u zatvoru. Čak je optužen za silovanje supruge Betty Disto, mladenke koju je naručio 1985. godine i koja ga je ostavila nakon rođenja sina Jesseja. Heidnik je imao još dvoje djece s druge dvije žene. Obje su se žalile na devijantne seksualne prakse. Za prvu žrtvu je 1986. godine odabrao Josefinu Riveru i na kraju, čak pretvorio u svoju suradnicu i suučesnicu u zločinima.

Rivera je, kao i većina njegovih žrtava, bila prostitutka. Dobio ju je da dođe u njegov stan pružiti mu seksualne usluge. Dok se Rivera oblačila, Heidnik joj je došao iza leđa te ju davio. Onda ju je povukao u podrum, okovao je lancima i rupe na ključanici ispunio sa super-ljepilom. Život joj je, kaže, proletio ispred očiju. 

"Kao da sam imala filmski projektor ispred sebe", kaže. Heidnik ju je onda tukao batinom dok nije prestala urlati za pomoć. Bacio ju je u rupu, pokrio daskama. Jedina svijetlost koja je dolazila bila je ona između rupa na daskama. Unutar tri mjeseca oteo je još pet žena. Sve ih je gušio, okovao, bacio u rupu i vukao van samo kada ih se treba silovati ili mučiti.

Kad si odvojen od vanjskog svijeta, mučitelj postane jedina nada za preživljavanje, priznala je Rivera kasnije.

On ju je učinio šeficom drugih žena. To je bio njegov način da žene huška jednu protiv druge. Ako je Rivera radila što on kaže, dobila bi toplu čokoladu i hot dog te bi je pustio da spava izvan rupe. No, bio je jasan u tome da ako ga ne posluša, može izgubiti sve svoje privilegije. 

 Znala je koliko je opasno ne poslušati ga. Kada bi ga neka od žena razljutila on bi je stavio "u kaznu". Bile bi izgladnjivane, izudarane i mučene. Jednoj je omotao ljepljivu traku oko glave i polako joj gurao odvijač u uho, samo da gleda kako se muče i plaču.
Rivera je shvaćala da ukoliko ne želi izgubiti privilegije, mora sudjelovati u mučenju. Jednom je rupu napunio vodom te strujom mučio svoje žrtve, a  Deborah Dudley je od toga i umrla. Heidnik jedva da je reagirao.

Je, mrtva je. Sada napokon mogu imati miran podrum, rekao je Heidnik.

Još je gora smrt bila ona od Sandre Lindsay, mentalno zaostale žene koju je Heidnik doveo nakon Rivere. Ona nije mogla podnijeti iživljavanje kao ostale, pa ju je stavio u kaznu i danima izgladnjivao. Kada joj je pokušao dati hranu, ona se nije micala. Skinuo joj je okove, a ona je kolabirala. Nije bilo mjesta panici. Tijelo je odnio gore, spekao rebra u pećnici, skuhao glavu na štednjaku, a zbog smrada su susjedi čak zvali policiju, no on im je hladno rekao kako mu je zagorjelo pečenje. Onda je samljeo njezino meso, pomiješao ga s psećom hranom i odnio sve to drugim ženama da jedu.

To će preživjele žene proganjati cijeli život, ali istina je da nisu imale puno izbora. Mogle su jesti, ili umrijeti.

"Da nisam to pojela, danas ne bih bila ovdje", rekla je Jacqueline Askins. Na kraju ih je ipak sve spasila Josefina Rivera. Jednom je uspjela iskoristiti trenutak njegove dobre volje i uvjeriti ga da je pusti samo na nekoliko minuta kako bi vidjela  svoju obitelj. On je pristao čekati na pumpi. Čim je došla iz prvog ugla, potrčala je do telefona i nazvala 911. Heidnika je policija pokupila točno na benzinskoj pumpi, a onda su otišli osloboditi žene iz kuće horora.

Iako se pokušao izvući na ludilo, piše All That Is Interesting, Heidnik je osuđen u srpnju 1988. godine na smrtnu kaznu. Pokušao se ubiti u siječnju 1989. godine, a smaknut je injekcijom i ujedno postao posljednja osoba smaknuta u Pennsylvaniji. Desetljeće ranije, dok je još bio u zatvoru, Heidnikova je ostavština u pop kulturi bila osigurana kada je kreiran lik Buffalo Billa u knjizi i filmu "Kad jaganjci utihnu". Nakon što je Heidnik uhićen, sljedbenici njegove sekte su nastavili sa sastancima. Susjedi su policiji potvrdili kako je veliki dio njegove kongregacije bio mentalno zaostao. Možda čak i gore od toga da je ubijao, mučio, silovao i kanibalizirao svoje žrtve  je što je Heidnik uspio nagovoriti druge ljude da mu pomognu.

kult

kanibalizam

silovanja

Gary Heidnik

newsletter

Prijavite se na Newsletter