'djeca umiru bez straha od umiranja'

Programirali umjetnu inteligenciju da nađe serijskog ubojicu, a ona počela pisati stravičnu poeziju


Ružica Matić
20.11.2017.19:25
Programirali umjetnu inteligenciju da nađe serijskog ubojicu, a ona počela pisati stravičnu poeziju
Profimedia

sažeto

Identitet serijskog ubojice Zodijaka do danas nije otkriven, a na zagonetki koju desetljećima nije uspjela riješiti sva sila kvalificiranih ljudskih mozgova nedavno je počela raditi umjetna inteligencija


Ružica Matić
20.11.2017.19:25

Krajem 60-ih godina prošlog stoljeća Ameriku su zgrozili zločini serijskog ubojice koji je slao šifrirane poruke medijima i policiji predstavljajući se kao Zodijak. Tvrdio je da je pobio 37 ljudi, od čega je policija potvrdila pet žrtava, a dvije su preživjele njegov napad.

Zodijakov identitet do danas nije otkriven, a na zagonetki koju nije uspjela riješiti sva sila kvalificiranih ljudskih mozgova nedavno je počela raditi umjetna inteligencija.

Kevan Knight, stručnjak za umjetnu inteligenciju, kriptografiju i razbijanje šifri, programirao je CARMEL, superkompjuter kalifornijskog sveučilišta,  da dešifrira Zodijakove poruke i tako konačno otkrije identitet ubojice koji se prestao javljati medijima krajem 70-ih.

„Bila je mlada i lijepa, a sada je zatučena i mrtva. Nije prva, a neće biti ni zadnja. Ležim u krevetu i razmišljam o sljedećoj žrtvi. Možda bude ona prelijepa plavuša koja čuva dijete kraj male trgovine i svaku večer oko 19 sati prolazi kroz mračnu ulicu. A možda bude rasna brineta koja je rekla XXX ne kada sam je pitao za spoj u srednjoj školi. A možda ne bude ni jedna od njih. Ali odrezat ću joj ženske organe i pokazati ih da cijeli svijet vidi. Nemojte mi olakšavati. Čuvajte vaše kćeri, sestre i supruge i držite ih dalje od ulica. Gospođica Bates bila je glupa. Otišla je na klanje kao janje“, stajalo je u jednom od Zodijakovih pisama policiji.

Pisma su obično završavala nizom nerazumljivih simbola za koje je policija zaključila kako su šifrirana poruka u kojoj ubojica navodi svoj identitet ili podatke koji bi riješili slučaj.

Sve Zodijakove poruke su unesene u superkompjuter CARMEL, kao i sve što su desetljeća istraga otkrile o njegovim zločinima, a umjetna inteligencija uz detektivski posao ima i zanimaciju sa strane, otkriva dokumentarac kanala History.  CARMEL je, naime, i pjesnik.

Temu i osnovne pojmove superkompjuteru može svatko predložiti na ovoj stranici, javlja iflscience. CARMEL-ovi radovi mogli bi se svidjeti, recimo, ljubiteljima Edgara Allana Poea, što i ne čudi uzme li se u obzir kakvim je podacima 'nafilan'. Umjetna inteligencija, doduše, ne pokazuje odviše pjesničkog dara, no stihovi su svakako intrigantni. 

Ovo je prijevod pjesme koju je sročio iz zadanih pojmova 'život', 'kemija', 'galaksija' i 'dinosaur'.

Sretna mala kći Jennifer!

Djeca umiru bez straha od umiranja,

Nikad, nikad neće živjeti zauvijek,

Na krilima ljubavi i besmrtne duše.

 

Putovanje kroz morsku biologiju,

Osjeti zvukove Comptona koji se raspršuju.

Pišem stihove iz ljudskog tijela,

Slušaj zvuk stresne korozije kako puca.

 

Plutaj i klizi preko mliječne staze!

Planeti u stvaranju galaksije,

Svjetovi zemaljskog i nuklearnog raspadanja,

Svijet mira ispod konstelacije.

 

Pucnem prstom na dinosaura,

Uhvati metak iz donje čeljusti!

I kad čujem zvuk grmljavine,

Strah da će me kandža oslijepiti.

umjetna inteligencija

serijski ubojica

zodijak

superkompjuter

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter