VIDEO: Čudo medicine

Prije 100 godina čovjeka bi proglasili mrtvim 2 minute nakon prestanka rada srca, jedan dječak je prošli tjedan oživio nakon 2 sata reanimacije


100posto
16.03.2019.17:00
Prije 100 godina čovjeka bi proglasili mrtvim 2 minute nakon prestanka rada srca, jedan dječak je prošli tjedan oživio nakon 2 sata reanimacije
iStock

sažeto

Nakon brojnih molbi dječakove rodbine, liječnik nije imao srca odustati i proglasiti smrt


100posto
16.03.2019.17:00

Petogodišnjak iz Kine poskliznuo se i upao u ribnjak. Iz vode ga je spasio Yang Yu (53) koji je na površini vode ugledao dječakove hlače. 

Izvukao ga je na površinu, a hitna pomoć ga je brzo prevezla u bolnicu. Dječak je čudom preživio nesreću iako mu je srce stajalo gotovo dva sata. 

Liječnik je odmah utvrdio kako ne diše, a medicinske sestre pokušavale su ga reanimirati 40 minuta.

Kad su htjeli proglasiti smrt dječaka, njegova majka i djed preklinjali su da nastave reanimaciju. 

Dr. Wan Bo tada je rekao kako nema srca proglasiti smrt pa su nastavili s oživljavanjem. Nakon punih 110 minuta, dječak je počeo disati. 

Dječak će nastaviti primati kisik jer sumnjaju da je gotovo dva sata bez otkucaja srca moglo izazvati oštećenja na njegovom mozgu, piše The Sun

Izum defibrilatora u 20. stoljeću spasio je mnoge

Zanimljivo je da se tek posljednjih 100 godina oživljavaju pacijenti čije je srce stalo.

Davne 1846. francuski znanstvenik Eugène Bouchut je utvrdio da, ako nečije srce prestane kucati, da je osoba sigurno mrtva. On je prvi koristio izraz klinička smrt.

Predložio je korištenje tada tek nedavno izumljenog stetoskopa za slušanje otkucaja srca, pa ako liječnik ništa nije čuo dvije minute, pacijenta je bilo sigurno sahraniti. 

A onda se 1920-ih sve zakompliciralo. William Kouwenhoven, inženjer iz Brooklyna počeo je istraživati zašto ljudi umiru od strujnog udara i čudio se kad bi ispravna voltaža uspjela nekoga vratiti u život.

Njegova dugogodišnja istraživanjima dovela su do izrade prvog defibrilatora. Po prvi put je bilo moguće da nekome nedostaje neka od osnovnih životnih funkcija, a da svejedno bude živ. Naše poimanje smrti počelo se mijenjati što je vratilo u život mnoge.

Pogledajte naš video o mladiću Dejanu Nasipaku iz Koprivnice koji je preživio kliničku smrt:

umiranje

klinička smrt

Čudo

newsletter

Prijavite se na Newsletter