Prošla i kroz Hrvatsku

'Prijatelji su mi rekli da ću umrijeti, ali ja sam svejedno otišla sama biciklom od Londona do Irana'


Valerija Bebek
28.04.2017.15:20
'Prijatelji su mi rekli da ću umrijeti, ali ja sam svejedno otišla sama biciklom od Londona do Irana'
Privatna arhiva

sažeto

Htjela je dokazati da na Srednjem istoku ne žive samo divljaci. U 12 mjeseci posjetila je 20 zemalja na 3 kontinenta, ukupno je biciklirala 11.500 kilometara


Valerija Bebek
28.04.2017.15:20

Rebecca Lowe je novinarka iz Londona, piše o ljudskim pravima, a na proljeće 2015. dobrano je zabrinula svoje prijatelje. Svi su mislili da je ova 30-godišnjakinja sišla s uma kada je odlučila otputovati biciklom od Londona do Teherana u Iranu. Bio je to put dugačak 11.250 kilometara, a Rebecca nikada nije bila sportski tip.

"Mislimo da ćeš umrijeti. Šanse su ti 40:60", rekao joj je jedan prijatelj, a drugi su bili još manje optimistični. Tijekom 2011. i 2012. za vrijeme Arapskog proljeća intenzivno je izvještavala o događajima na Srednjem Istoku, Sjevernoj Africi, uključujući i Iran. Od tada joj nije popustio interes za pitanje ljudskih prava tamošnjeg stanovništva, također je primijetila porast islamofobije u zapadnoj Europi.

 

Persian pic diary: 149) Last day of year-long bummel: 5am get puncture. 5.30am patch puncture. 5.35am tube explodes when inflated. 5.36am swear loudly and get berated by passing woman in chador. 5.37am sulk . In July 2015 I set off for an ill-advised 10,000km solo cycle from London to Tehran. Follow the final leg of my journey here. Sponsored by @konabikes @arkelpanniers @Garmin @berghausofficial @lenovo #iran #middleeast #persia #storiesofiran #tlpicks #athomeintheworld #traveldeeper #femaletravel #mustseeiran #travel #nomad #wanderlust #explore #seetheworld #worldtravel #adventure #solotravel #cycling #passionpassport #discover #traveldiary #iamatraveler #traveler #athomeabroad #natgeotravel #condenasttraveler #lonelyplanettraveller #roamtheplanet #dametraveler #weareexplorers

A post shared by Rebecca Lowe (@bexio8) on Feb 8, 2017 at 3:59am PST

Odlučila se odvesti preko Europe, Turske, Egipta, Sudana do Omana, gdje je preletjela avionom do Irana gdje je završila svoj put. "Nisam bila u kondiciji, nikad nisam koristila torbe na biciklu. Nemam apsolutno nikakvog smisla za orijentaciju, a prije polaska bilo je prošlo šest godina otkako sam se vozila biciklom uzbrdo", kazala je Rebecca.

Na svom putu kroz Europu prolazila je i Hrvatskom, o čemu je pisala na svom blogu, uz pregršt fotografija. U našoj zemlji bila je u rujnu 2015. i tu je provela pet dana.

"Predivna i netaknuta priroda, divni prijateljski ljudi i vino, to je ono što sam najviše zapamtila i što me se najviše dojmilo", rekla je novinarka za 100posto.

Bila je u Zagrebu gdje joj se jako svidio Gornji grad, zapamtila je kip Marije Jurić Zagorke, prve ženske novinarke u Hrvatskoj. Njezini domaćini ugostili su je i izveli van. Nakon Zagreba uputila se u Lekenik. "Čist račun, duga ljubav", je poslovica koja ju je oduševila. Nakon Hrvatske prešla je u Bosnu.

"Cilj mog putovanja je bio preživjeti i skrenuti pozornost na regiju koju Zapad ne razumije. Htjela sam pokazati da Srednji Istok nije središte nasilja i fanatizma. I da jedna žena može sama biciklirati onuda i to sigurno", objasnila je Rebecca.

Kroz Europu biciklirala je oko četiri mjeseca, kako joj je rasla kondicija tako joj je rasla i nervoza. Ispred nje su bile Turska, Libanon, Jordan, Egipat, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Iran. Oprezno je nastavila put, brinući se zbog muškaraca, terorista i prometa.

Rebecca Lowe

"Kroz cijeli Srednji Istok bilo je isto. Vrata su svugdje bila širom otvorena kako bi dočekali strankinju, čudakinju na dva kotača, kojoj vidljivo treba pomoć, a možda i psihijatar", smije se Rebecca. Njezini domaćini su bili šaroliki - od bogatih do siromašnih, vjernici, atesti, beduini, poslovnjaci do žena pokrivenih nikabom. "Svaka osoba i zajednica su bile drugačije, ali imali su zajedničke osobine: dobrotu, znatiželju i toleranciju", kazala je.

Rebecca Lowe

Prešla je ukupno 20 zemalja na tri kontinenta, za to joj je trebalo 12 mjeseci. Nakon povratka u London i dalje radi kao novinarka, a ovih dana piše knjigu o svom putovanju. "Može li žena sama biciklirati Srednjim Istokom? Može, uz oprez. Bih li dopustila svojoj kćerki da to napravi? Apsolutno nikako, jeste li ludi?", smije se novinarka.

Rebecca Lowe

Rebecca Lowe

London

Iran

novinarka

bicikliranje

Rebecca Lowe

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter