Ladanje (43)

Prezirala sam 'leteće štakore' sve dok se nisam našla oči u oči s jednim na suvozačevom sjedalu svog automobila. I odvela ga kući


Lada Novak Starčević
12.05.2019.11:00
Prezirala sam 'leteće štakore' sve dok se nisam našla oči u oči s jednim na suvozačevom sjedalu svog automobila. I odvela ga kući
iSTock

sažeto

Iako zvuči pomalo bizarno, moja je obitelj udomila neuglednog i iscrpljenog goluba koji se motao po Novom Zagrebu. I nastala je lijepa priča


Lada Novak Starčević
12.05.2019.11:00

Sve je počelo kada je doletio na balkon jedne novozagrebačke obitelji. Bio je jadan i mršav, baš najružniji od svih.

Budući da vole životinje, ukućani su ga primijetili i počeli hraniti. I tako, dan po dan, golub je shvatio da je pronašao utočište kod dobrih ljudi. Pa je odlučio ušetati k njima u stan.

Time nisu bili oduševljeni. Posebno su se brinuli što će na došljaka reći njihov pas. Ali golub je bio uporan.

Srećom, sjetili su se nas na selu i ponudili da ga udomimo. Razgovor je izgledao prilično bizarno, posebno za nekog kao ja, tko je do tridesete živio na asfaltu, a golubove znao isključivo kao 'leteće štakore'.

'Imamo goluba, hoćete li ga uzeti?' 

Nije da smo ga baš trebali, ali jedna duša više na imanju nikad nije naodmet. Suprug je na našem imanju brinuo o nekoliko pitomih golubova i jako voli ptice. Djeca su bila oduševljena neobičnom idejom. Nismo tipovi od previše razmišljanja pa smo se brzo dogovorili.

Privatni album

I tako se naš golub, kojeg je njegova gradska obitelj nazvala Duga iako je dečko, našao na putovanju svog života.

Vozila sam ga na suvozačevom sjedalu

Preuzimanje je bilo na parkiralištu u Novom Zagrebu. Rekli su mi da su ga lako namamili finim zalogajem, a čak se nije puno bunio ni kada su ga zatvorili u kutiju. 

Ja pernate životinje prije nikako nisam voljela, čak sam ih se i bojala, a onda sam se jednog dana našla u automobilu s golubom na suvozačevom sjedalu.

Kad je moj muž u našem dvorištu otvorio kutiju iz nje je jedva izletjela preplašena životinja.

Imao je nejednaka krila, lošu tehniku letenja (doslovno je padao po zraku) i iskreno rečeno – bio je stvarno ružan. Bili smo uvjereni da u našoj divljini nema velike šanse da preživi, ali svakako je bila veća nego u gradu. 

U početku nije bio prihvaćen među svojom vrstom, nenaviklom na došljake, ali se iznenađujuće brzo snašao. Srčan i hrabar očito je svašta naučio u svojoj školi na asfaltu.

Već prvi dan došao nas je pozdraviti kljuckajući po prozoru. Drugi golubovi većinom su se motali oko golubinjaka ili oko krovova, samo je Duga uvijek dolazio k nama i uporno želio ljudsko društvo.

Privatni album

Za koji mjesec krila su mu se proljepšala, a postao je i pravi letač. Udebljao se i postao je krasan golub s bijelim mrljama na prsima po kojima ga uvijek lako prepoznajemo.

Istina je da život piše romane

Cijela ova priča i ne bi bila toliko čudna da ja, cura iz grada, od malih nogu ne mrzim golubove. Ne mogu reći blažu riječ jer stvarno nema puno toga čega se bojim kao pernatih životinja.

Još kao mala užasavala sam se šetnji Stradunom (gdje mi je živjela baka) i fotografiranja dok mi golubovi ulijeću u lice. Mene na većini slika niti nema jer bih u panici pobjegla prije nego bi baka stigla kliknuti.

U tinejdžerskim godinama sam zbog straha i gađenja čak išla daljim putem preko Jelačićevog trga do Gornjogradske gimnazije samo da ih izbjegnem oko sata.

No, eto, kao što kažu, život piše romane.

A ja našeg Dugu obožavam. I tako sretno živimo skupa.

On se othrvao brojnim napadima opasnog jastreba, a jednom je jedva izvukao živu glavu kad se zalijepio u traku za muhe. Muž mu je odljepljivao pero po pero, a on mu je to mirno dozvolio jer jednostavno zna da smo mi njegovi. I da je on naš. A i kao što smo se mi spasili iz sivog grada, spasio se i on te sad uživa.

Jedino ga prati zla ljubavna kob. Prve godine je bio zadnji u hijerarhiji pa o curama nije smio ni razmišljati. Iduće je već osvojio srce najljepše – bijele zagrebačke prevrtačice. No, ona je završila nesretno u raljama već spomenutog jastreba. I iduća mu je ljubav, opet plemenita prevrtačica, stradala.

Sada mjerka Turopoljke. One su borbene kao i naš Duga. 

Privatni album

Ladanje

ptice

život na selu

golub

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter