Možda je vrijeme za prekid s roditeljima

Predugo ste priželjkivali i nadali se da će se nešto promijeniti. Ako je situacija ista cijeli vaš život, zašto bi se sada odjednom poboljšala?


100posto
12.08.2019.08:00
Predugo ste priželjkivali i nadali se da će se nešto promijeniti. Ako je situacija ista cijeli vaš život, zašto bi se sada odjednom poboljšala?
iStock

sažeto

'Sasvim je u redu da budete tužni, da vas pogađaju prizori sretnih obitelji i njihovih magičnih trenutaka'


100posto
12.08.2019.08:00

Iako je roditeljska ljubav nešto što se često podrazumijeva, to zapravo uopće ne mora biti slučaj. Tekst o tome kad obitelj nije ono što bi trebala biti napisala je Samantha Angoletta za portal Scarymommy, a prenosimo ga u cjelosti.

"Ako ste pročitali naslov i pomislili 'Šalite se? Pa oni su me rodili, odgojili i dali sve od sebe da postanem to što jesam. Jednostavno zaboravi i oprosti šta god da imaš, roditelji su samo jedni!', onda ovaj tekst nije za vas. Čestitamo, vi ste imali normalne roditelje, a ne nasilnike ili ljude koji isisavaju svaku kap energije iz vas. Drago nam je zbog vas, a sada nastavite sa svojim životom. Nije sarkazam u pitanju, zaista nam je drago što postoje takvi slučajevi.

Ako ste pročitali naslov, osjetili napad anksioznosti i knedlu u grlu, vama se obraćamo. Znamo da znate zašto. Znate da nekada jednostavno nismo u stanju održati odnose sa ljudima koji su nam podarili život. Doslovno moramo prekinuti s njima, odvojiti se, razdvojiti. A sve da bismo mogli normalno funkcionirati dalje.

Niste usamljeni niti jedini kome se to događa. Zaista nema potrebe da se osjećate krivima za to, jer vi morate napraviti sve što možete kako biste zaštitili sebe, svoj razum i dušu. Sasvim je u redu da budete tužni, da vas pogađaju prizori sretnih obitelji i njihovih magičnih trenutaka.

Znamo da će biti posebno teško za vašu djecu, jer nećete imati obiteljske trenutke s djedom i bakom, ni mjesto na kome će provoditi vikende i praznike. Predugo ste priželjkivali i nadali se da će se nešto promijeniti. Ako je situacija ista cijeli vaš život, zašto bi se sada odjednom poboljšala?

Milijun puta ste odlučili oprostiti i zaboraviti sve loše, razmirice jednostavno ostaviti iza vas i fokusirati se na budućnost, ali se sve ponavljalo. Opet i opet i opet… A vi ste se umorili.

Nema više, doviđenja. Prekinite svaki kontakt s njima i posvetite se sebi, bez repova koji vas vuku natrag. Ali znajte da nije jednostavno. Komplicirano je i za vas i za sve ljude u vašoj okolini. Ako ste u braku i imate djecu, komplicirano je i za njih. Kolimplicirano je za vašu braću i sestre, rodbinu, susjede, prijatelje… Užasno se osjećate što u sve to uvlačite te ljude, ali je nemoguće ostaviti ih izvan pa postaju kolateralna šteta. Obiteljski odnosi su strašno komplicirani, a vi ste ih upravo učinili još gorim. Ali morali ste, znamo.

Bilo je krajnje vrijeme da postavite sebe na prvo mjesto i da se na neke pozive ne javite. Više nikad. Da postanete imuni na manipulacije i maltretiranja koji su prouzrokovali vašu anksioznost. Koji su činili da stalno imate komadić jabuke u grlu i slona na grudima. To je taj toksični efekt koji neki roditelji imaju na svoju djecu. Užasan je, brutalan i bolan. Nitko ga ne zaslužuje, a mnogi se bore s njim.

Prekid svakih veza sa svojim roditeljima (ili samo jednim od njih) je meta društvenih predrasuda i osuđivanja, ljudima je jako teško razumjeti ono sa čime se osobno ne suočavaju. Šokiraju se kada čuju da vaši roditelji nisu pozvani na proslave niti ih obilazite vikendom. Čak ne znate da su prošlog vikenda bili bolesni niti da su dobili novi posao. Ne znate jer vas ne zanima. Ne znate jer vam je potrebno da se spasite i posvetite svom životu, daleko od njihovih otrovnih pipaka. Da budete sretni i potrudite se da vaša djeca imaju bolje roditelje nego što ste ih imali vi."

Roditelji

sukob

obitelji

obiteljske veze

newsletter

Prijavite se na Newsletter