ovo je najljepša priča koju ćete danas pročitati

Predstavljamo vam stvarnu Kraljicu zmajeva, najmlađu monarhinju svijeta koja vlada zemljom u kojoj je sreća stanovnika važnija od BDP-a


Mia Mitrović
15.11.2019.17:00
Predstavljamo vam stvarnu Kraljicu zmajeva, najmlađu monarhinju svijeta koja vlada zemljom u kojoj je sreća stanovnika važnija od BDP-a
Profimedia

sažeto

Jetsun Pema (28) nije i sanjala da će jednog dana postati kraljicom Butan


Mia Mitrović
15.11.2019.17:00

Ona je pametna, obrazovana i lijepa mlada žena koja nije ni slutila da će jednog dana postati kraljicom. Ime joj je Jetsun Pema Wangčuk, ima 28 godina i najmlađa je vladarica svijeta. Njen suprug, kralj malenog himalajskog kraljevstva Butan, Jigme Khesar Namgyel Wangčuk došao je na vlast 2006. nakon očeve abdikacije. Jedna od njegovih prvih odluka bila je da kruni oduzme apsolutnu moć i tako utre put demokraciji i pretvori Butan u parlamentarnu monarhiju.

Butan je malena kraljevina u Himalaji nešto manja od Hrvatske i graniči s Indijom i Kinom. Zamislite ju kao neku vrstu Crne Gore, samo na Tibetu. 

Zbog svog mudrog i prosvjetiteljskog stila vladanja u narodu je prozvan Kraljem zmajeva što Jetsun poput Daenerys iz Igre prijestolja čini Kraljicom zmajeva i to stvarnom. Priča o zmajskom bračnom paru i njihovom malom budističkom kraljevstvu smještenom u bespućima Himalaje na Tibetskoj visoravni, zvuči poput kakve istočnjačke bajke.

Ljepota je u skromnosti 

Jetsun, Kralj zmajeva i njihov sinčić ne žive u raskošnoj palači, već u skromnoj kućici. Na medeni mjesec nisu išli u daleke tropske krajeve, već su krenuli na put pješice svojim kraljevstvom kako bi nova kraljica upoznala svoje podanike.

Očarala ih je, priča se, na prvi pogled svojom ljepotom i skromnošću. Zbog svog visokog obrazovanja, mudrosti te urođene inteligencije tamošnji mediji pišu da Jetsun ima velik utjecaj na kralja te da mu je desna ruka u političkim stvarima i vladanju.

 
 
 
View this post on Instagram

25 April 2018: His Majesty The King, His Majesty the Fourth Druk Gyalpo, Her Majesty The Gyaltsuen and members of the Royal Family graced the opening of the 4th Royal Bhutan Flower Exhibition at the Thangzona in Punakha. The 4th Royal Bhutan Flower Exhibition is spread over 9.75 acres of the Thangzona ground adjacent to Punakha Dzong. Government agencies, entrepreneurs, and international participants from India as well as Thailand have prepared the installations and theme gardens. The opening of the Flower Exhibition coincided with Zhabdrung Kuchoe. Their Majesties and members of the Royal Family offered prayers at the Punakha Dzong in the morning to observe Zhabdrung Kuchoe. #HisMajesty #KingJigmeKhesar #KingofBhutan #HerMajesty #QueenJetsunPema #QueenofBhutan #RoyalFamily #Punakha #ZhabdrungKuchoe #Bhutan #RBFE2018

A post shared by Her Majesty Queen Jetsun Pema (@queenjetsunpema) on Apr 25, 2018 at 3:17pm PDVijest o ženidbi Kralja Zmajeva s Jetsun slomila je brojna butanska srca, a mladi i naočiti muškarac slovio je za jednog od najpoželjnijih neženja u čitavoj Aziji (nešto kao tibetanski, budistički princ Harry).

Kralj vrlo često otvoreno govori o svojoj ljubavi prema Jetsun, a prvi puta je to učinio kada je u svibnju 2011. u parlamentu objavio svoje zaruke.

"Svatko ima svoju ideju o tome kakva bi kraljica trebala biti. Neki misle da bi trebala biti lijepa, drugi tvrde da je važnija gracioznost, treći mudrost i inteligencija... Iz vlastitog vam iskustava kažem da svatko, uz dovoljno truda može razviti takve kvalitete. No, prije svega mislim da bi moja kraljica prvo morala biti kvalitetno i dobrodušno ljudsko biće, a onda sve ostalo. Ona mora biti nepokolebljiva i čvrsta u svojoj odluci da služi narodu Butana. pronašao sam takvu osobu i njeno ime je Jetsun Pena. Iako je mlada, ona je topla i plemenitog srca i karaktera. Te njene kvalitete uz mudrost koju će steći iz iskustva vladanja, učinit će ju idealnom sluškinjom našeg naroda", kazao je pred zapanjenim parlamentarcima Kralj zmajeva.

Prekršili tradiciju 

Jetsun se rodila 4. lipnja 1990. u državnoj bolnici u butanskom glavnom gradu Thimphuu. Njen otac bio je vojni pilot, a majka pripadnica jedne od najstarijih aristokratskih loza u zemlji.

Prije no što se udala, mlada je kraljica studirala međunarodne odnose, psihologiju i povijest umjetnosti na londonskom sveučilištu Regent's. Nakon završetka studija, Jetsun Pema vratila se u Butan gdje je najavljeno kako se udaje za Njegovo Veličanstvo Kralja Zmajeva.

Kada su se zaručili, ona je imala 21 godinu, a je od nje deset godina kaže. Jedna priča kaže da je mladi kralj s Jetsun prvi puta susreo i s njom razgovarao kada je ona imala samo sedam, a on 17. Mladića je oduševila njena duhovitost i smisao za humor pa je kleknuo pred nju, poljubio joj ruku i kazao joj da će mu jednog dana postati ženom. Tako je i bilo.

Međutim, njihove su zaruke u zemlji izazvali val polemika jer je mladi par prekršio protokol i odlučio se oduprijeti tradiciji ugovorenih brakova. Prije toga zaručnici su prekršili još jednu normu - živjeli su zajedno prije braka i tako otvorili put modernizaciji tradicionalnog butanskog društva.

Zanimljivo je da je u Butanu dozvoljena poligamija, a njegov otac je to i iskoristio oženivši čak četiri žene. Međutim, mladi kralj je odlučio da Jetsun bude njegova jedina žena.

Vjenčali su se u listopadu 2011. u tvrđavi iz 17. stoljeća. Bila je to tradicionalna budistička petosatna svadbena ceremonija, a mladenka je nosila tradicionalnu butansku vjenčanicu. U veljači 2016. rodio im se prvi sin, Mali Zmaj, princ Jigme Namgyel Wangčuka koji je očarao čitav svijet. 

Ministarstvo sreće 

Kraljica Jetsun Pema je zaštitnica Kraljevskog društva za zaštitu prirode. Također, Kraljica radi s nizom dobrotvornih organizacija u Butanu, uključujući i Crveni križ. Neki od kraljičinih interesa uključuju i različite oblike umjetnosti te košarku. Kao djevojka, Jetsun je bila kapetanica svog školskog košarkaškog tima, a ljubav prema tom sportu zadržala je i danas. Od jezika, osim džonke, službenog jezika u Butanu, tečno govori engleski i hindi.

Inače, Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je sreća najvažniji cilj kojem teži cijelo stanovništvo. Koliko im je to važno, govori podatak da je pravo na sreću upisano u član 9 njihovog ustava.

Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”

U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “vrlo sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drugačiji indikator – bruto nacionalna sreća.

Bruto nacionalna sreća je koncept koji je nastao 1972. godine u Butanu kao ideja tadašnjeg butanskog kralja. Ideja predstavlja protutežu bruto nacionalnom proizvodu i potiče iz budizma, prenosi portal LolaMagazin.

Postoje četiri osnovne komponente bruto nacionalne sreće, a to su kulturna dimenzija, ravnopravan ekonomski razvoj, dobro upravljanje i zaštita životne sredine.

Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala ni jedna zemlja na svijetu.

Ne sijeku šume 

Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal.

Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Za ovo je zaslužna činjenica da do sada nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Profimedia

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz pesticida što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke.

Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku – stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni dijelovi zemlje uopće nisu urbanizirani – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati s bogatom florom i faunom.

U posljednjih 20 godina životni vijek u Butanu je udvostručen, a skoro sva djeca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu.

Profimedia

Također, u skladu s očuvanjem životne sredine, Butan je uveo pješački dan jednom mjesečno. Na taj dan svi zaposleni idu pješice na posao i nitko ne ide automobilima kako ne bi dodatno zagađivali okolinu.

Butan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe izdržava.

budizam

Butan

bajka

Kraljica Jetsun

Kralj Zmajeva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter