ONI SU REKLI 'NE' SEKSU PRIJE BRAKA

'Predbračna čistoća omogućava da se par bolje upozna bez maski, glumatanja, jeftinih emocija i sebične zaljubljenosti'


Lada Novak Starčević
23.08.2018.19:00
'Predbračna čistoća omogućava da se par bolje upozna bez maski, glumatanja, jeftinih emocija i sebične zaljubljenosti'
Privatni album

sažeto

'Bilo je iskušenja, situacija u kojima smo se morali kontrolirati, znati što želimo. Gradili smo vezu na međusobnom povjerenju, razgovoru, planiranju obitelj', ispričao nam je Matija Milošić


Lada Novak Starčević
23.08.2018.19:00

"Moja sadašnja supruga i ja odlučili smo se još na samom početku veze za takav način hodanja. Razlog je bio taj što smo još, prije nego što smo prohodali, držali do predbračne čistoće i oboje nam je to predstavljalo važnu komponentu na kojoj bi gradili svoju vezu", ispričao nam je Matija Milošić (29), koji je tri godine hodao sa Željkom (26) prije nego su se oženili. Par vezu prije braka nije konzumirao, iako, priznaje Matija, iskušenja je uvijek bilo.

Mladi par iz Karlovca u braku je pet godina. Oboje su vjeroučitelji, a kroz pokret Mladi Srca Marijina žele promovirati teologiju tijela Ivana Pavla II. 25. kolovoza organiziraju i Nacionalni susret za predbračnu čistoću.

'Spolnost shvaćam kao nešto što treba poštovati'

Matija nam kaže da se ne može sjetiti kad je prvi put čuo za pojam predbračne čistoće, ali je u njegovom društvu to nešto prihvatljivo i nešto o čemu se redovito govorilo. I prije nego je upoznao Željku oboje su živjeli tako.

"Pokušavam vratiti film u dane osnovne škole i buđenja seksualnosti. Spolnost sam počeo shvaćati kao nešto pozitivno, vrijedno. Nešto što treba poštovati kod sebe i kod osobe suprotnog spola. Naravno, taj stav se razvijao, nije došao preko noći. Ali kroz vrijeme, shvaćao sam vrijednost koji spolnost ima i da do toga treba držati", priča mladić.

Prijateljima je to bilo normalno, a u njihovoj okolini se podrazumijevalo da ukoliko živiš ozbiljnim kršćanskim životom odlučit ćeš se za takav način hodanja i gradnje svoje veze. 

"Kad smo se odlučili za takav način veze, shvatili smo da neće biti jednostavno. Nije to bila veza vez poljubaca, nježnosti... Bilo je situacija u kojima smo se morali kontrolirati, znati što želimo. No, odlučili smo se graditi vezu na predbračnoj čistoći i tako smo željeli do kraja. Gradili smo vezu na međusobnom povjerenju, razgovoru, planiranju obitelji."

Privatni album

"Predbračnu čistoću opisao bih riječima Gospodina Isusa Krista: usporedio bih čistoću s prispodobom o kući na stijeni i kući na pijesku. Svatko od nas odabire kako će živjeti svoju spolnost, graditi svoji vezu i ući u brak. Kuća na pijesku: to je veza koja se gradi samo na strastima, jeftinim emocijama, sebičnoj zaljubljenosti, površnim razgovorima, usputnom seksu. Takva kuća (čitaj: veza, brak, obitelj) kad dođe nevolja, problemi, teški trenuci, nerazumijevanje, hladnoća propada jer nije izgrađena na dobrim temeljima. 

Predbračna čistoća je jedan od temelja kuće (čitaj: veze, braka, obitelji) koja se gradi na stijeni. Ona omogućava da kad dođu svi gore navedeni problemi, par izađe kao pobjednik. Nitko ne kaže da neće biti problema, no pitanje je kako će par izaći na kraj s njima", objašnjava nam.

Za ženidbu se odlučili u ranim 20-ima

Veza bez seksa, smatra mladić, omogućava da se par dublje upozna, prihvati i vidi pravo lice osobe, bez maski, glumatanja, ucjenjivanja jeftinim frazama: 'Ako me voliš...'

Na konstataciju da se oni koji žive predbračnu čistoću u pravilu ranije žene i je li 21 godina (koliko je Željka imala kad se udala) u današnje moderno vrijeme prerana za brak, Matija kaže da sve ovisi kad su krenuli u vezu.

"Ako žive predbračnu čistoću od srednje škole onda će njihova odluka da se žene u 21. godini biti šokantna za sve. Je li rano? Kako za koga... Ne treba generalizirati i reći svi trebaju tako. Svaki par darom razuma i mudrosti Božje može prosuditi kako im odgovara i kako mogu živjeti. Supruga i ja smo primjer da smo se odlučili za ženidbu u ranim 20-ima. Stvari su se posložile i zašto ne?".

Privatni album

seksualnost

predbračna čistoća

seks prije braka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter