Ladanje (42)

Poznata Hrvatica hvali se da je operirala nos samo zbog ljepote, a meni se okreće želudac


Lada Novak Starčević
05.05.2019.11:00
Poznata Hrvatica hvali se da je operirala nos samo zbog ljepote, a meni se okreće želudac
iStock

sažeto

Meni je divno kad netko kaže 'sličiš na mamu'. Zar bi trebalo biti normalno da sličim na onu tetu iz katologa kod plastičara?!


Lada Novak Starčević
05.05.2019.11:00

Ništa na svijetu nije isto. Prošećite poljem tulipana, zaslijepit će vas svojom ljepotom i činit će nam se kao da su svi isti, ali ako pogledamo bolje svaki od njih ima nešto što ga razlikuje od drugog. Koliko god se nama činilo - ne postoje dvije iste stvari, pa čak ni bomboni iz tvornice, a ni srce koje istim ritmom kuca kroz život.

Danas je, nažalost, došlo vrijeme kad mnogi žele biti fizički isti, savršeno isti. Mali pravilan nos, velike oči, pune usne, gusta kosa... Ako to nemaš skoro pa ispadaš lošiji od drugih. A najgore je što su mnogi nesretni ako su se rodili drugačiji.

Razmišljam kad sam u svojih četrdeset godina bila najsretnija. Igranje skrivača s prijateljima u osnovnoj, šetnja uz more uz obavezni sladoled, prvi samostalni odlasci u kino i dodiri drage ruke, izlasci, koncerti omiljenog pjevača, ludovanja, ljubavi od koje misliš da će ti eksplodirati srce, prva noć u mom stanu, svadba i svakako onaj prvi susret s vlastitim djetetom. Pa prvi sati s njim, prvi tjedan, prvi rođendan…

Nigdje, baš nigdje, u trenucima moje sreće izgled mog nosa nije igrao ulogu. A bome niti guze. Koja nije mala bila ni kad se to očekivalo od nje, ako ćemo iskreno.

Da sad ne ispadnem licemjerna, možda su mi grudi ponekad dobro došle, ali tko je zainteresiran za njih sigurno voli raznolikost modela.

Priznajem, nisam navikla paziti svoje tijelo

Baš sam nedavno pričala s prijateljicom kako su nas naši odgajali, možda i pomalo pogrešno u ovom ludom vremenu, da su samo bitni pamet i dobrota. Tako ja nemam poseban osjećaj prema svome tijelu, niti ga posebno pazim.

Ne znam se ni srediti kao 'poštena' žena, šminkam se polovično, najčešće natrackam nešto na brzinu u automobilu dok čekam zeleno svjetlo. Štikle nosim samo na svadbama i uvijek se presvučem pred jutro kad postane zabavno i da muka napokon prestane.

Uzimam svakako za mogućnost da sam stvarno preležerna i da sređivanje ima svojih čari. Ionako si nikad nisam uzimala za pravo kritizirati tuđe izbore jer sam daleko od savršenog u svakog pogledu.

Ali.. Ima nešto na što jednostavno ne mogu sakriti čuđenje pa čak i zgražanje.

Ne, meni nije normalno kad se zgodna žena pohvali da si je nožem popravila nos samo kako bi izgledala bolje. 

Ženo draga, pa bila si lijepa i prije. Imala si nos vjerojatno sličan nekoj svojoj divnoj prabaki, a onaj tko te voli sigurno je volio tvoju gotovo nevidljivu kvržicu na korijenu nosa.

I da, velik mi je problem kad netko koga prate i cijene mnoge djevojke i žene tako nešto kaže javno. Riječ influencer može imati svakakve konotacije, ali mislim da je na svakome od tih 'utjecajnika' da pomažu da ovaj svijet bude ljepši. Ali ne na ovim površnim razinama koje nam svakodnevno serviraju.

Želim djecu naučiti da je dobro biti drukčiji

Studije kažu da se  posljednjih 30 godina broj mladih koji su opsjednuti fizičkim izgledom i željom za savršenstvom povećao za 30 posto. To je toliko tužno i zabrinjavajuće...

Staromodna sam, vjerojatno, možda ispadam i konzervativna, ali želim svoju djecu naučiti da je dobro biti drukčiji, da te drugi primarno vole zbog tvoje unutrašnjosti i da svijet još uvijek nije potpuno otišao kvragu. Iako me gotovo svakodnevno netko poklopi po glavi.

Nitko nije doživio sreću dok se gledao u ogledalo, a niti će to ikada spomenuti kao trenutak po kojemu će pamtiti svoj život. Jer život je stvarno toliko više od puke forme. Od punih usana natrpanih silikonima, isklesanih nogu, savršene kilaže…

Naravno, bitno je da čovjek ne bude nesretan sa svojim izgledom, ali je još bitnije da bude sretan sa sobom. Jer će onda manje tražiti, a i primjećivati, svoje fizičke mane. Koje, realno, svi imamo. I to je OK.

Kad 'postanemo lijepi' problemi neće nestati

Statistički podaci govore da čak 83 posto Hrvatica želi promijeniti svoj izgled. Uzimajući u obzir svjetske podatke, oni pokazuju da bi čak devet od deset žena promijenilo nešto na svom tijelu.

iStock

Ovakav stav je posebno izražen kod mladih žena, a čini se da neprihvaćanje vlastitog izgleda postaje norma ponašanja.

PLASTIČAR KAŽE DA SU BORE ODRAZ NEHIGIJENE Bljak! Sra*a o savršenoj ljepoti kojima nas bombardiraju odraz su nehigijene mozga, koja je puno opasnija

Ljudi sve više osjećaju pritisak da moraju biti savršeni, posebno se to tiče fizičkog izgleda.

Dovoljno je pogledati neumorne reklame u kojim nude čarobne kreme koje će kožu učiniti mlađom i bez bora, čudesne tablete od koje ćemo svi biti vitki kao srne.

Nametnuli su nam da je jedino važno 'biti savršen' jer za svako nesavršenstvo postoji čaroban recept ili nož koji rješava svaki 'problem' u trenu.

No, i kad ćemo imati mali nosić kao Barbika i dalje ćemo imati iste, stvarne probleme. Koji se gomilaju ako mislimo da ćemo ih riješiti svojom vanjštinom.

Meni je divno kad netko kaže 'sličiš na mamu'. Zar bi trebalo biti normalno da sličim na onu tetu iz katologa kod plastičara?!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Ladanje

plastične operacije

nos

površnost

fizička ljepota

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter