JEDNOM GODIŠNJE POSJEĆUJU OSTATKE SVOJIH DOMOVIMA

Potopljeno selo izranja na površinu jedan mjesec u godini, no stanovnici mu se i dalje vraćaju


Vedrana Sunko
13.06.2019.18:00
Potopljeno selo izranja na površinu jedan mjesec u godini, no stanovnici mu se i dalje vraćaju
Youtube screen shot

sažeto

Ministar je najavio kako će potopiti selo zbog brane uz pomoć koje će dobvati pitku vodu, no taj sistem opskrbe nikad nije bio do kraja realiziran


Vedrana Sunko
13.06.2019.18:00

Selo Curdi u Goi u Indiji 11 se mjeseci nalazi ispod vode. Nekoć vrlo plodno tlo potopljeno je nakon što je izgrađena prva brana 1986. godine.

Mamta Kurdikar se jasno sjeća tog dana. 

Mislim da smo bili među nekoliko posljednjih obitelji koje su ostale. Večer prije jako je padala kiša. I voda s polja je počela ulaziti u naše kuće. Morali smo otići odmah. Nisam mogla ponijeti sa sobom ni mlin za brašno, kaže. 

Svake godine u svibnju voda se povuče i pokazuje što je danas ostalo od sela, piše BBC.  Ostaci kuća, religioznih građevina i slomljeni dijelovi onoga što su ljudi koristili izlaze na površinu. 
 

Velika žrtva koja im nije donijela korist

Prvi ministar tada je posjetio selo i najavio izgradnju brane, prve u državi. Okupio je mještane i govorio im kakva će to biti korist za cijelo područje. 

Rekao je da će potopiti naše selo, no da će naša žrtva biti za veće dobro, kaže 75-godišnji Gajanan Kurdikar, koji se još uvijek sjeća tog sastanka. 

No ta voda iz brane nikada nije došla do sela iz kojeg su se iselili.  "Taj sistem kojeg su obećali nije došao do sela na jugu Goe kako su najavili. Tako da mi vodu za piće ne dobivamo uz pomoć te brane", kaže Gajanan Kurdikar. U Vaddemu u kojem Kurdikar sada živi postoje dva velika bunara, koja presuše u travnju i svibnju. Tada ovise o državnim cisternama koje ih opskrbljuju vodom za piće. 

Kada se voda povuče, u svibnju, stanovnici Curdija posjećuju svoj izgubljeni kraj. Kršćanska zajednica okuplja se za godišnju svetkovinu, a gozbu će organizirati i hindusi.   "Danas nam je veoma lako spakirati se i preseliti. No za ljude iz Curdija to baš nije bilo tako. Oni su svoj identitet temeljili na zemlji s kojom su bili blisko i direktno povezani. Možda je i zbog toga tako pamte i stalno joj se vraćaju", rekla je sociologinja Venisha Fernandes.

Indija

poplava

Goa

brana

potopljeno selo

newsletter

Prijavite se na Newsletter