Tragedija koja se pamti

Posljednji čamac za spašavanje s Titanika nije donio spas, već strašne smrti. Uz to krije i tužnu ljubavnu priču


Vedrana Sunko
15.08.2019.12:00
Posljednji čamac za spašavanje s Titanika nije donio spas, već strašne smrti. Uz to krije i tužnu ljubavnu priču
Profimedia

sažeto

Na dnu čamca posada je pronašla prsten s ugraviranim "Edward to Gerda", jedini ostatak bračnog para čiji su životi izgubljeni na oceanu


Vedrana Sunko
15.08.2019.12:00

Poznatu ljubavnu tragediju Jacka i Rose koju, zahvaljujući proslavljenom filmu Titanik, svi znamo napamet mogla bi zasjeniti druga istinita priča s istog broda.

Edward je radio u tvornici cipela kao fizički radnik, no trbuhom za kruhom odlučio je isprobati svoju sreću u SAD-u, gdje je krenuo sa suprugom Gerdom.  

Te kobne večeri bili su na palubi s parom Šveđana koji su upoznali, a kako se brod okrenuo dok je tonuo, paluba je prema moru bila okrenuta pod pravim kutem.

Primili su se za ruke dok su jurili prema ledenom moru, u smjeru čamaca za spašavanje koje su vidjeli. No, Gerda je odmah potonula, a Edward se uspio popeti na čamac za spašavanje s prijateljem.

Duboko potresen i pothlađen, umro je nakon pola sata. Nakon što je prsten otkriven, dali su ga Gerdinoj obitelji.

Fotografije nisu objavljivane zbog 'delikatnosti'

Putnički brod koji je 14. travnja 1912. godine nakon sudara s ledenim brijegom potonuo u Atlantskom oceanu bio je i ostao najveća pomorska katastrofa do danas.

Nakon otkrića olupine Titanika, počelo je novo istraživanje o katastrofi koje je dalo uvid u više detalja događaja u noći potonuća. Jedno od njih posvetilo se istraživanju sudbine čamaca za spašavanje koji su ljudima na Titaniku bili jedina nada.

Fotografije koje su objavljene prije par godina dugo su vremena držane daleko od javnosti, zbog njihove "delikatnosti" i iz poštovanja prema žrtvama. Čamac Collapsible A bio je posljednji čamac koji ja napustio Titanik, a on ustvari nije niti spušten s broda već je u atmosferi panike i kaosa samo bačen nakon što je brod počeo vertikalno tonuti. Velik broj ljudi se očajnički pokušao ukrcati na njega - a samo njih troje u tome su uspjeli, no to ih ipak nije spasilo.

Profimedia

Pronašli ih nakon mjesec dana

Taj je drveni čamac za spašavanje uočen tek 13. svibnja 1912., udaljen oko 200 milja od mjesta gdje je Titanik potonuo. Pronašao ga je brod RMS Oceanic, a prizor na koji su naišli šokirao je mornare, piše Daily Mail.

Na brodu su se nalazila poluraspadnuta trupla dvojice vatrogasaca iz Titanikove strojarnice te tijela putnika iz Prve klase - Thomasona Beattiea (37) te Edwarda Lindella, putnika iz trećeg razreda. On je bio odjeven u svečani smoking, a na dnu čamca posada je pronašla prsten s  ugraviranim "Edward to Gerda", jedini ostatak bračnog para čiji su životi izgubljeni na oceanu.

Neobične fotografije tog čamca prodane su na aukciji zajedno s jezivim, rukom pisanim izvješćem o tome kako su tijela bila toliko raspadnuta, da je ruka s jednog otpala tijekom dizanja. Dobro očuvano pismo napisao je putnik na RMS Oceanicu, koji je zajedno s drugim putnicima promatrao cijeli prizor s palube koristeći se dalekozorima.

ljubavna priča

Titanic

Titanik

čamac za spašavanje

newsletter

Prijavite se na Newsletter