Savjeti stručnjakinje za seksualne napade

Ponašanje silovatelja često i ranije otkriva da će napasti svoju žrtvu, evo kako to prepoznati


Valerija Bebek
25.10.2017.17:05
Ponašanje silovatelja često i ranije otkriva da će napasti svoju žrtvu, evo kako to prepoznati
iStock

sažeto

Psihologinja Charlene Y. Senn predaje na Sveučilištu Windsor, otkako je uvela predmet o prepoznavanju znakova prije napada, broj silovanja na kampusu smanjen je za 46 posto


Valerija Bebek
25.10.2017.17:05

Može li se prepoznati potencijalni silovatelj? Statistike pokazuju da je 80 posto seksualnih napadača netko koga žene poznaju i kome vjeruju. Profesorica psihologije Charlene Y. Senn tvrdi da postoje znakovi koji ukazuju na to da bi neki muškarac mogao napasti ženu. Problem je prepoznati to ponašanje, jer često nije seksualno i u društvu se tumači kao šaljenje.

Na jednogodišnjem kolegiju svoje polaznice uči fizičkim i emotivnim vještinama za borbu protiv seksualnih napada. Otkako se taj predmet uveo na Sveučilište Windsor smanjio se broj silovanja na kampusu za gotovo polovicu. Profesorica Charlene Y. Senn već 10 godina radi s timom psihologa na edukaciji žena kako da se obrane od seksualnih napada.

Njezin kolegij namijenjen je studenticama prve godine, one su i najveća meta napadača, a otkako je započela s predavanjima postotak silovanja na kampusu manji je za 46 posto. Na predavanjima ohrabruje žene da djeluju i prije nego se nađu u neugodnim situacijama.

Tijekom razvoja programa Senn je prepoznala seriju upozoravajućih znakova koje mogu završiti seksualnim napadom, nazvala ih je 'indikatori prije silovanja'. Naravno, ne postoji garancija da će se svi seksualni napasnici ponašati po istoj šabloni, tu ima mnogo više nijansi, istaknula je psihologinja. No, određena ponašanja mogu se prepoznati kao znakovi upozorenja kojima muškarac prijeti ženama oko sebe.

Problem s prepoznavanjem znakova je i u tome što je većina takvih gesti uobičajena, a u društvu ih se često minorizira kao 'šale'. Zbog toga žrtve često same sebe uvjeravaju kako su krivo protumačile nečije neukusno ponašanje. Činjenica da je 80 posto silovanih žena poznavalo svoje napadače, zato je ne prepoznavanje znakova 'prije silovanja' još i veći problem. To znači da žrtve umanjuju znakove upozorenja jer je napadač njezin prijatelja, kolega ili član obitelji.

Ovo su neki znakovi koji su identificirani kao pokazatelji 'prije - silovanja':

Seksualno pravo

Kada se netko ponaša na način kojim želi postići jednu vrstu moći nad tobom, trebalo bi biti upozorenje. "Specifično ponašanje ovog tipa je kada netko daje komentare koje seksualiziraju situacije ili odnose koji inače nisu seksualni", objasnila je Senn.

Neželjeni dodiri

Diranje žene bez njezinog pristanka može se činiti kao očit napad i znak upozorenja, međutim, to ne mora nužno biti seksualni dodir, da bi bio neželjen.
Ovo je posebno važno kada se uzme u obzir da većina psihologa silovanje kategorizira kao iskaz sile ili ljutnje, odnosno da je sama seksualnost rijetko jedini motivator.

Upornost

Ovas se znak upozorenja također može primijeniti i u ne-seksualnim okolnostima, a može se dogoditi u brojnim društvenim kontaktima.
"Muškarac koji inzistira da se ostvari nešto što je on zamislio, iako zna da druga osoba to ne želi", objasnila je Senn.

Izolacija

Jednako kako je važno analizirati ponašanje, ključni faktori su i okolina te okolnosti. Najveća opasnost od seksualnog napada obično se pojavi kada se poklope ponašanje i prilike, objasnila je psihologinja.

Tipičan situacijski obrat je izolacija, odnosno, kada se dogodi situacija kada se muškarac koji je već pokazao potencijali rizik seksualnog napada dodatno potrudi i poduzme mjere kako bi se našao potpuno sam sa ženom.

silovanje

seksualni napad

silovatelj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter