Najmodavci iz pakla

Pojavio se zastrašujući trend, sve više žena na rubu egzistencije prijavljuje da im se nudi besplatan smještaj u zamjenu za seks


100posto
20.03.2019.18:00
Pojavio se zastrašujući trend, sve više žena na rubu egzistencije prijavljuje da im se nudi besplatan smještaj u zamjenu za seks
Pixabay

sažeto

Predatori targetiraju u pravilu mlade žene s financijskim poteškoćama koje doslovno tjeraju u prostituciju kako bi izbjegle beskućništvo


100posto
20.03.2019.18:00

Svi smo mi bili u situaciji, pod pretpostavkom da ste ikad iskusili čari podstanarskog života, da pomislimo kako je upravo naš najmodavac najgori u povijesti. Pa ipak, iz priče koja slijedi proizlazi drugačije.

U Velikoj je Britaniji, naime, isplivao grozomorni trend kad je u pitanju iznajmljivanje stanova. Sve više najmodavaca ženama ugrožene egzistencije nudi besplatan smještaj u zamjenu za seksualne usluge.

Seks za stan

Pokazalo se kako golemi broj muškaraca potencijalnim unajmljivačicama šalje mejlove eksplicitnih sadržaja gdje vrlo artikulirano od njih traže seks u zamjenu za stan. 

Biljana Blivajs / CROPIX

Jedan od njih je, recimo, od žene tražio nezaštićeni seks na svakodnevnoj razini dok je drugoj predlagao oralni seks kao sjajan način za razbijanje leda, piše Daily Mail.

Gadno su se iznendadili kad su shvatili da nemaju posla sa žrtvama

Nemalo se iznenadio kad je shvatio da se s druge strane ekrana ne nalazi bespomoćna žrtva bez izbora, već novinar koji je razotkrivao ovu priču. Prema aktualnom britanskom zakonu riječ je, inače, o kaznenom djelu s mogućom 7-godišnjom zatvorskom kaznom kao posljedicom.

Bez obzira na regulirani zakonski okvir, činjenica je da u posljednje vrijeme niče sve više u kojima se ženama nudi „besplatni“ smještaj. Statistički podaci, naime, pokazuju kako se u posljednjih 5 godina s ponudom seks za stan susrelo više od 250.000 beskućnica.

Kad bi se javile na oglase svaka od njih bi odmah bila obavještena kako se od nje očekuju regularne besplatne seksualne usluge, a svim je ženama bilo zajedničko to što su se nalazile u ranim 20-im godinama.

'Samo me rajca opasnost od neželjene trudnoće'

30-godišnji predator pravdao je svoju nemoralnu ponudu, recimo, ridikuloznom izlikom da on te oglase objavljuje zbog toga što mu se sviđa opasnost od neželjene trudnoće.

Drugi, pak, u zamjenu za besplatan smještaj od žena traži svega nekoliko vrućih strastvenih noći dok bi se za početak zadovoljio i „samo“ oralnim seksom.

Žrtve su poglavito studentice u potrebi

Ciljana populacija takvih ponuda obično su mlade, financijski ovisne studentice koje zbog troškova studiranja teško izlaze na kraj s mjesečnom stanarinom pa stoga niti ne čudi što se već u samim oglasima nerijetko uz rješavanje stambenog pitanja nudi i financijska pomoć.

„Nepojmljivo se što mlade žene i muškarce suočava s izborom beskućništva ili seksualnih odnosa sa starim pervertitima“, žali se voditeljica kampanje.

Treba mijenjati zakone

Zbog svega toga britanski zakonodavac zahtjeva oštriji zakonski okvir koji bi već samu mogućnost ovakvih oglasa tretirao kao zasebno kazneno djelo. Jedan parlamentarni zastupnik nuditelje takvih usluga naziva svodnicima te predvodi parlamentarnu kampanju protiv njih.

iStock/ilustracija

„Onako kako zakon trenutačno stoji od žrtve koja padne na oglas seks za stan očekuje da dokaže kako je bila prisiljena na prostituciju kako bi sudska presuda išla u korist njoj, a ne njenom predatoru“, upozorava Peter Kyle.

„Oglasnici za posredovanje stanova tako se pretvaraju u kupleraje koji profitiraju od seksualne eksploatacije. Ne vidim kako bi ijedan od takvih oglasnika prihvatio svoju odgovornost za to stanje. Zato tražim da se promijeni zakonski okvir koji je direktno kažnjavati najmodavce koji nude stan za seks.“

'Ne vidim u tome ništa sporno'

Da stvar bude tužnija, najmodavci koje su novinari razotkrili branili su se nakon izbijanja skandala time da je čitav proces razotkrivanja ionako bio ilegalan. „Ništa se nije dogodilo, tako da, u čemu je problem? Internet je prepun oglasa poput mojeg. Ja samo nudi sobu ljudima koja treba, uslugu za uslugu, ništa drugačije nego da u zamjenu za stan tražim besplatno čišćenje“, kaže jedan od prokazanih najmodavaca.

Prije nego je odbio situaciju dodatno komentirati poručio je još samo kako je to što on radi ionako legalno. Osporilo ga je nadležno ministarstvo poručivši kako je to što on radi itekako kažnjivo zakonom koji za prijestup predviđa moguću višegodišnju zatvorsku kaznu.

Ukoliko, naravno, žrtva dokaže da je natjerana na prostituciju. Nema, evidentno, samo hrvatska problema s rješavanjem problema prostitucije.

prisilna prostitucija

seks za stan

newsletter

Prijavite se na Newsletter