Globalno zatopljenje osjećamo na svojoj koži

Pogledajte koliko je vaš grad bio topao u godini kad ste rođeni, a koliko danas. Rezultat će vas šokirati!


100posto
20.06.2019.08:00
Pogledajte koliko je vaš grad bio topao u godini kad ste rođeni, a koliko danas. Rezultat će vas šokirati!
Cropix

sažeto

Ako ste rođeni 1978. u Zagrebu te je godine bilo prosječno 5 dana iznad 32 stupnja, a ove godine je očekivano čak 18 takvih toplih dana


100posto
20.06.2019.08:00

Globalno zatopljenje nije samo apstraktna činjenica o kojoj često čujemo. Ono već sad ima utjecaj na naš život i zdravlje, a u budućnosti će on biti još veći.

Prošla godina bila je najtoplija ikada izmjerena, čime se nastavio trend povećanja temperatura na Zemlji, što je direktna posljedica ljudskog ispuštanja stakleničkih plinova. 

Stručnjaci upozoravaju da porast temperature stvara uvjete za razorne oluje i krupne tuče. Od 1972. godine do danas globalna razina mora povećala se za 13,7 milimetara zbog otapanja leda na Grenlandu.

Zagrijavanje oceana utjecalo je na jačanje snage vjetrova, čija su posljedica snažniji i razorniji valovi. Između 1948. i 2008. godine snaga valova na globalnoj razini povećala se za 0,47 posto godišnje.

Cropix

Znanstvenici procjenjuju da će neki danas naseljeni dijelovi planeta postati smrtonosno vrući. Prema istraživanju znanstvenika s Climate Impact Laba, u gradovima poput indijskog New Delhija, ekstremne vrućine bi kroz 50-ak godina mogle trajati cijelu godinu, dok je '60-ih godina taj broj iznosio 32 dana. 

New York Times objavio je interaktivnu mapu na kojoj možete provjeriti koliko je vaš rodni grad topliji danas nego u godini kad ste se rodili. Primjerice, ako ste rođeni 1978. u Zagrebu te je godine bilo prosječno 5 dana iznad 32 stupnja, a ove godine je očekivano čak 18 takvih toplih dana.

OVDJE upišite ime grada te godinu rođenja i prikazat će vam se koliko je dana te godine temperatura iznosila više od 32 stupnja Celzijusa, a koliko je takvih dana ove godine. Rezultati su šokantni.

ljeto

klimatske promjene

vrućina

globalno zatopljenje

newsletter

Prijavite se na Newsletter