Ova časna je noćna mora ekstremne desnice

'Pobačaj se ne smije zabraniti, gay parovi se mogu vjenčati u crkvi, a žena treba biti papa' ▶️️


Ines Madunić
03.06.2017.21:10
'Pobačaj se ne smije zabraniti, gay parovi se mogu vjenčati u crkvi, a žena treba biti papa' ▶️️

sažeto

Benediktinku Teresu Forcades zovu najradikalnijom časnom sestrom Europe


Ines Madunić
03.06.2017.21:10

Ne možeš služiti Bogu i novcu, piše u Evanđelju po Mateju. Jedan je to od omiljenih citata Terese Forcades, časne sestre koja ne zazire od politike i komentiranja aktualnih događanja u svijetu i Europi. No, njezini su stavovi radikalno lijevi i potpuno neočekivani od jedne benediktinke koja živi u samostanu Montserrat blizu Barcelone.

"Ovaj sistem mora se radikalno promijeniti. Ne možemo reformirati sustav u kojem se naglasak stavlja samo na maksimiziranje profita. Treba nam revolucija", govori Teresa, koja je u Zagrebu gostovala na Zagreb Book Festivalu, a prije nekoliko mjeseci i na Filozofskom teatru.

Mnogi je pitaju zašto ne nosi habit, na što ona odgovara kako ti zapravo nije neobično. Većina njezinih sestara iz samostana u javnosti ne nose habit jer se ne žele isticati i na račun toga što su časne sestre dobivati neke privilegije. Neobična časna sestra ispričala nam je i da je gorljiva protivnica kriminalizacije pobačaja.

"Ne mislim da je pobačaj moralno neutralan, smatram da je negativan jer poštujem svetost svakog života, ali kriminalizacija nije način. Strašne stvari događaju se ženama u zemljama u kojima je Katolička crkva nametnula potpunu zabranu pobačaja, a to su Salvador i Honduras. To ne smijemo dopustiti", kaže sestra, dodajući da nije protivnica kontracepcije. Također, zalaže se za gay prava te smatra da je gay brak istinski sakrament. Nema nikakvog razloga da se gay parovi ne vjenčaju u crkvi ako to žele, smatra ona, jer voli vidjeti pravu ljubav dvoje ljudi.

"Isus je bio feminist jer je kršio stereotipe i ponašao se prema ženama na način koji nije bio uobičajen za njegovo vrijeme", kaže sestra. 

intervju

video

pobačaj

feminizam

razgovor

časna sestra

gay brak

Teresa Forcades

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter