Oni dani u mjesecu ne postoje

'PMS je mit, žene lažu vam cijelo vrijeme, vi se ne osjećate loše', tvrdi psihologinja


Valerija Bebek
17.11.2017.16:30
'PMS je mit, žene lažu vam cijelo vrijeme, vi se ne osjećate loše', tvrdi psihologinja
Profimedia

sažeto

Robyn Stein DeLuca vjeruje da su žene zadojene lažima iz knjiga, a PMS je samo način na koji se moderne žene muče sa svojim životima


Valerija Bebek
17.11.2017.16:30

Predmenstrualni sindrom pogodi svaku ženu, barem nekad u životu. Pogođene žene mogu patiti od kombinacije naglih promjena raspoloženja, nadutosti, boli u dojkama i/ili smanjenog seksualnog nagona. Neke zdravstvene službe tvrde čak kako jedna od 20 žena ima toliko izražene simptome da će ih oni spriječiti u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

No, javila se jedna ženska psihologinja koja tvrdi da je sve to mit, uz objašnjenje da je PMS samo način na koji se moderne žene muče sa svojim životima. Robyn Stein DeLuca vjeruje da su žene zadojene lažima iz knjiga, magazina i medicinke industrije.

"Mi prihvaćamo tu ideju da je naše tijelo neispravno. A vjerojatnije je da se žene osjećaju pretrpane svime", objasnila je psihologinja. Prema njoj, mnogi simptomi tzv. PMS-a su vjerojatno znakovi da se žene previše forsiraju. A PMS koriste kao izgovor da na kratko pobjegnu iz te robije.

U svojoj provokativnoj knjizi The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down, umanjuje utjecaj hormona. Autorica priznaje da hormoni mogu uzrokovati neugodne simptome, ipak tvrdi da oni ne mogu toliko sprečavati normalno funkcioniranje. Dodala je da se svi osjećaju tako ponekad, piše The Independent.

S njezinom teorijom ne slaže se Joyce Harper, profesorica s University College London. "Hormonalne promjene pogađaju naše raspoloženje i to nije mit. Oko 95 posto žena proživljava PMS u nekom periodu. Nije da se osjećamo 'zatrpano'. Uopće se ne slažem s time da to pokazuje samo borbu modernih žena s time da imaju i rade sve", kazala je Harper.

psihologija

menstruacija

hormoni

PMS

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter