Najmonstruozniji ubojice u bivšoj Jugoslaviji

Pedeset godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko točno može predvidjeti dan nečije smrti. Zapravo je 'klijentima' davala čudotvornu vodu s arsenom


100posto
15.05.2019.17:00
Pedeset godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko točno može predvidjeti dan nečije smrti. Zapravo je 'klijentima' davala čudotvornu vodu s arsenom
CROPIX,Youtube/Screenshot

sažeto

Donosimo popis gnjusnih ubojica s naših prostora od čijih nedjela se i danas ledi krv u žilama


100posto
15.05.2019.17:00

Ovih dana naslovnice pune vijesti o nastavku suđenja osumnjičenoj međimurskoj sestroubojici Smiljani Srnec Dominić. Ona je svoju sestru Jasminu Dominić navodno usmrtila pred 19 godina otkad je njezino beživotno tijelo držala u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu.

Okolnosti ubojstva još su uvijek nepoznate, a policija kao i državno odvjetništvo još uvijek tragaju i za motivom.

Poznato je jedino da od Smiljaninih ukućana trenutačno nitko drugi nije osumnjičen za ubojstvo koje se dogodilo pred gotovo dva puna desetljeća te da nitko od njih tijekom istrage nije svjedočio protiv nje budući da se svi pozivaju na svoje zakonsko pravo blagodati.

VIDEO: VIDOVNJAK TVRDI DA ZNA ŠTO SE DESILO U PALOVCU 'Čim mi je došao Jasminin ujak 2005. odmah sam znao da je ubijena. Sestra je planirala tijelo izrezati i baciti u peć'

O monstruoznom ubojstvu mlade Međimurke pisalo se naširoko, vijesti su izlazile čak i u najuglednijim svjetskim medijima poput New York Timesa. No, nažalost, to nije jedini zločin koji je šokirao javnost u posljednjih 50 godina.

Ovo su najokrutniji ubojice s naših prostora:

Mato Orašković

Javnost se još uvijek sa zgražanjem sjeća grozomornog ubojstva koje je počinio bivši policajac Mato Oraškić kad je 22. rujna 1999. ušetao u zagrebačku Palaču pravde, gdje je trebalo biti održano ročište u brakorazvodnoj parnici. 

U sudnici je ubio svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Nakon toga je pobjegao, no uskoro je uhićen na granici sa Slovenijom. 

Nakon njegovog gnjusnog zločina, u Palaču pravde je instaliran detektor metala te su postrožene kontrole na ulazu u sud. Orašković je, inače, bio i prvi zločinac u našoj povijesti koji je od neovisnosti osuđen na 40-godišnju zatvorsku kaznu.

Srđan Mlađan

Za slučaj Tina Šunjerge, jedva punoljetnog mladića koji je hladnokrvno pogubio svoje roditelje, zasigurno ste čuli. No, sjećate li se potencijalno najgoreg slučaja maloljetnika ubojice? Srđan Mlađan svoje je prvo ubojstvo počinio u dobi od samo 17 godina, svega nekoliko dana nakon svog rođendana.

16-godišnja Elizabeta Šubić te je kobne večeri stigla pred petrinjsku osnovnu školu naći se sa svojim dečkom kad je pored nje sjeo momak kojeg nikad prije u životu nije čak ni vidjela. Pitao ju je što radi. Kratko su razgovarali, nakon čega Mlađan iz sportske torbe vadi strojnicu svog oca Mladena i ispaljuje u Elizabetu dva hica – jedan u vrat i drugi u glavu. Djevojka ostaje na mjestu mrtva, a on sprema pušku nazad u torbu te se vraća u Sisak na isti način na koji je iz njega doputovao – gradskim autobusom.

EKSKLUZIVNO: ŠOKANTNI DETALJI IZ PRESUDE SRĐANU MLAĐANU Najveći hrvatski monstrum počeo je ubijati sa 17 godina: Oružje je skrivao u grobnici, vjerovao u sotonu, a sucu je poručio 'vidimo se u paklu'

Da tragedija bude još strašnija, Mlađan prema vlastitom priznanju motiva za ubojstva nije imao jer je Elizabetu tada vidio prvi put. "Odlučio sam na tom mjestu i tog dana nekoga ubiti, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio netko drugi", priznao je Mlađan u svibnju te 1998. godine u istrazi, samo nekoliko dana nakon što je napunio 17 godina.  Na drugo ubojstvo nije dugo čekao. Baš kao i 16-godišnju gimnazijalku pred kojom je bio život, umirovljenika Petra Jančića (61) iz Siska ubio je samo zato što se u krivo vrijeme zatekao na krivom mjestu. Jančić mu je bio susjed, a dočekao ga je pred ulazom u garažu gdje je u njega iz očeve puške ispalio tri hica. 

Cropix/arhiva

Tko zna do kada bi maloljetni monstrum nastavio ubijati da u pljački Sisačke banke, koju je počinio samo pedeset metara od svoje kuće nedugo nakon drugog ubojstva, nije učinio pogrešku zbog koje su ga policajci otkrili. "Vidimo se u paklu", promuklim glasom koji još nije do kraja ni mutirao poručio je Srđan Mlađan sisačkom sucu Damiru Parcenu koji ga je zbog dvostrukog ubojstva, pokušaja ubojstva i pljačke banke osudio na za maloljetnika maksimalnih deset godina zatvora.  

Kaznu koju je izdržavao u požeškoj kaznionici sigurno mu je olakšalo čak 21 nagradno izlaženje u grad, koje je zaradio očito dobro prikrivajući svoju ćud i emocije. Za posljednjeg izlaska u veljači 2002. godine Mlađan je uspio unajmiti stan u Zagrebu, nabaviti pištolj i opljačkati Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici. 

Naravno da se nije imao namjeru vratiti u zatvor, a kada je shvatio da mu je policija na tragu, bez imalo oklijevanja s tri je metka na zagrebačkom Borongaju ubio policajca i oca troje djece Milenka Vranjkovića Kinga koji je poslan da privede Mlađana. Nakon toga pobjegao je i nekoliko stotina metara dalje u stanu na Ravnicama zatočio Boženu Kosović, njezinu kćer Nikolinu i sina Mirka. Svoju mirnu predaju Mlađan je tada uvjetovao nazočnošću brojnih medija.  

"Bojao sam se da će me, nakon što se predam, policajci ubiti zato što sam ubio jednog od njihovih", objašnjavao je razloge zbog kojih je tada inzistirao na novinarima. Nakon nekoliko sati gol do pasa izašao je iz stana i spektakularno se predao pred kamerama. 

Ivan Dvorski Psiho

Jedan od najzloglasnijih ubojica u novijoj hrvatskoj povijesti svakako je Ivan Dvorski javnosti poznatiji i kao Psiho. Trenutačno vrši 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog brutalnog trostrukog ubojstva riječke obitelji Vukoša. 

Psiho drži aktualni rekord najdulje ikad izrečene kazne na riječkom sudu. Osuđen je na 101 godinu zatvora, no kako mu se u vrijeme procesuiranja mogla izreći samo jedinstvena kazna u trajanju od maksimalno 40 godina, velike su šanse da bi ovaj zločinac smrt mogao dočekati na slobodi. 

Dvorski je, kao 21-godišnjak, jezivo umorstvo počinio nakon što je s dvojicom kompanjona upao u stan Riječanina Đanija Vukoše (42), vjerujući da on ima mnogo novca i droge. Noću 13. ožujka 2007. godine, između 2 i 3 sata ujutro, došli su u neboder na Vežici, u kojem je na 12. katu živio Vukoša. Udarcem nogom razvalili su ulazna vrata, upali u stan, te u sobi na krevetu zatekli Đanija Vukošu i njegovu nevjenčanu suprugu Mirjam (21). Prijeteći pištoljem, napadači su tražili novac i drogu, ne prihvaćajući Đanijeva opravdanja da mu je prije nekoliko dana u pretresu sve odnijela policija. Kako su prijetnje bile sve strašnije, Mirjam je iz druge sobe donijela 3.000 kuna i 150 eura.

Željko Sop/Cropix

Đani, koji se malo pribrao, pokušao je spriječiti odnošenje novca, ali je najprije uboden u leđa katanom, vrstom japanskog mača. Potom je Đani bezdušno usmrćen hicem u srce i glavu. Odmah zatim hicem u glavu likvidiran je i prvi svjedok, mlada Đanijeva supruga Mirjam. Iz druge sobe pojavio se i Đanijev otac Benito (74), ali ubojica ni za čovjeka u godinama nije imao milosti, i on je likvidiran hicem u glavu. Dvorski je na kraju podmetnuo požar, u kojem je izgorio stan i troje ukućana, a vatra je zaprijetila cijelom neboderu.

Optužnica je pri kraju procesa izmijenjena, pa je za ubojstva i paljenje stana osuđen samo Dvorski, a njegovi kompanjoni jedino zbog razbojništva.

Antun Stanković

Antun Stanković navodi se u knjigama kao jedan od najzloglasnijih ubojica u Jugoslaviji, a popisu se pridružio i kao jedan od rijetkih predstavnika zagrebačke kriminalne scene.

Njegovo je djetinjstvo bilo problematično zbog njegovog oca koji je tukao njega i njegovu majku, a zbog teške situacije u obitelji sa 14 godina je postao delikvent i kriminalac.

Počinio je dva teška ubojstva, a kako je sam naveo ona su mu pričinjavala zadovoljstvo. 1982. godine ubio je ljekarnicu Ludmilu Broliš u njenom zagrebačkom stanu. Predstavio se kao inkasator za struju , a nedugo nakon toga rekao joj je kako je on kriminalac. Srušio ju je na pod i zadavio rukama i, iako je bio zbunjen, priznao je kako je osjećao određeno zadovoljstvo.

Njegova druga žrtva bila je njegova teta koju je ubio 1983. godine. Nakon što je došao u njen stan, posegnuo je za sjekirom i udario je u potiljak s tupim dijelom sjekire. Nakon što se srušila na pod on ju je zadavio rukama i krpom. I ponovno je osjetio isto ono zadovoljstvo kao i prvi puta. Antun je izjavio kako mu ni najmanje nije žao žrtava.

Metod Trobec

Ovaj se zločinac svojim gnjusnim ubojstvima upisao čak i u vokabular popularne kulture budući da se još i danas ponekad može čuti za termin Trobecovih krušnih peći. Do njega je došlo tako što je ovaj psihopat svoje žrtve spaljivao, pogađate, u krušnim pećima. Ubio je pet žena, ali njegovi su problemi počeli još u ranoj mladosti kad je optužen za spaljivanje susjedove štale i nakon krađe mopeda.

Kasnije je pobjegao u Njemačku u potrazi za boljim životom, ali od kriminalnog načina života se nije uspio maknuti zbog čega je završio u u slovenskom zatvoru. Tada su doktori utvrdili da Trobec boluje od zatvoreničkog sindroma. On je bio svjestan svega; orijentirana, ali i histerična psihopatska osoba koja je autosugestivno došla u pseudodementno stanje, kažu nalazi. Trobec je primao terapiju elektrošokom i tvrdio da zbog toga više nikada nije bio isti.

youtube

Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način. „Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam je hvatati, udarati i stezati za vrat, kao i one žene prije nje. Tad sam se onesvijestio od uzbuđenja. Kad sam se osvijestio, ona je bila krvava i mrtva!” , objasnio je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i posljednje žrtve Zorke Nikolić. 

Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u krušnoj peći koju je imao u kući. On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je počinio samoubojstvo 2006. u zatvoru.

Srpski Jack Trbosjek

Ako ste mislili da je priča o vjerojatno najpoznatijem serijskom ubojici u povijesti, priča o Jacku Trbosjeku, rezervirana samo za londonske kuloare, onda nikad niste čuli za Miodraga Stolu Trifunovića.

On je svoj nadimak stekao zahvaljujući opčinjenosti likom i djelom britanskog kolege. Stole je obožavao priče o njemu, a ujedno je obožavao Balzacovu knjigu ‘Golicave priče’ u kojoj su mu bili fascinantni pohotni likovi. Trifunović je silovao i ubio 14 žena, a zahvaljujući svom ocu mrzio je ženski rod.

Kao mlad je razmišljao na koji način da se osveti ženama za poniženja kojima je bila izložena njegova majka, a u većini slučajeva je za to bio zaslužan njegov otac koji je u kuću dovodio žene sumnjivog morala i tjerao svoju suprugu da mu pjeva dok ga žene seksualno zadovoljavaju. Stole je u djetinjstvu sanjao kako se prikrada prostituki, hvata je za vrat, davi je i potom siluje. Kao 15-godišnjak silovao je 12-godišnju djevojčicu.

Prije nego što je u kasnijim godinama postao ubojica i krenuo u svoj krvavi pohod, Stole je ukrao periku, brkove, bradu i odjela iz stana glumca Milivoja Mavida Popovića. Prvo ubojstvo počinio je 31. siječnja 1948. godine, a nakon toga je dobio nadimak Fantom sa Zvezdare. U proljeće i ljeto 1948. nanizalo se nekoliko žrtava. Jednoj preživjeloj djevojci je recitirao svoju poeziju, a da nije zazirao od ničega pokazuje činjenica da je ubio sestru svoje žene.

Policija ga je uhitila kada je počeo ubijati muškarce, svoje suradnike sa kojima je pljačkao prodavaonice i kuće. Nakon što je završio u zatvoru Stole je presudio sam sebi. Iz zatvorskog kreveta je iščupao dvije željezne šipke. Oko vrha jedne šipke zamotao je dio plahte i nabio ju sebi u usta, a drugom šipkom si je probio srce.

Anujka di Pištonja

I za kraj smo ostavili slučaj Anujke di Pištonje iz Vladimirovca (selo između Beograda i Vršca), prve serijske ubojice u Jugoslaviji. Ona je bila medicinska sestra koja je arsenom usmrtila preko dvadeset ljudi, uključujući vlastite roditelje. Učinci arsena bili su joj poznati jer se u 18. stoljeću on uglavnom koristio kao dezinfekcijsko sredstvo.

50 godina se bavila vračanjem i svi su se čudili koliko točno može predvidjeti dan nečije smrti. No, ona je zapravo mušterijama koje bi dolazile kod nje po savjet davala vodu koja je trebala riješiti sve njihove probleme, a u njoj se nalazio arsen. Pretpostavlja se kako je prvu žrtvu ubila 1878. godine kada je izjavila kako uz pomoć nečastivog rješava sve probleme.

Nakon što je otkriveno da ona stoji iza svih ubojstava, 6. srpnja 1929. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora. Prema nepotvrđenim podacima Anujka je 1941. godine pobjegla iz ženskog bloka požarevačkog zatvora, a nagađa se kako su je oslobodili njemački vojnici. Umrla je u 104. godini u svom rodnom selu.

serijski ubojica

Jasmina Dominić

Smiljana Srnec

najgora ubojstva u povijesti

newsletter

Prijavite se na Newsletter