Video: Nemoguće prestati gledati

Panika, strah i smijeh uživo: Snimaju svaki djelić trudnoće, ali poseban je hit trenutak kada im pukne vodenjak


100posto
09.11.2019.11:55
Panika, strah i smijeh uživo: Snimaju svaki djelić trudnoće, ali poseban je hit trenutak kada im pukne vodenjak
Profimedia

sažeto

Novi trend u svijetu YouTube vlogera je prikazati u video trenutak u kojem ženi pukne vodenjak


100posto
09.11.2019.11:55

U poplavi raznih trendova jedan se doslovno razlio svijetom virtualnih videa. Trudne Youtuberice snimaju i objavljuju pucanje svojih vodenjaka. Vlogerice koje bilježe svaki dan, i svaku sekundu, svojih života, uhvate tako i potpuno nepredvidljive trenutke koji su zbog svoje neočekivanosti postale prava 'vruća roba' interneta.

"O moj bože", uzvikne trudna žena koja leži na kauču dok si kućnim ultrazvukom prelazi preko trbuha. "Mislim da mi je pukao vodenjak", kaže ona u snimci. "Neeeee", odgovori joj muškarac iza kamere kojeg se ne vidi. "O moj bože", opet će ona ovog puta stojeći. "To je krv". Kamera zumira malu mokru mrlju koja je ostala za njom na kauču.

U videu se tada pojavi njezina pričajuća glava. Žena Loren Frenzel i njezin suprug Lance vode YouTube kanal 'pink after blue', kojeg trenutno prati oko 28.000 pretplatnika. Video ukupnog trajanja 54 minute uglavnom se sastoji od pričanja u kameru mlade trudnice, o uobičajenim trudničkim temama, doživljajima i utiscima. Prate njezinu najnoviju trudnoću u kojoj su čekali dečkića imena Cruz.

Najgledaniji video na kanalu

Unatoč nešto skromnijem broju pratitelja, ovaj video pogledan je gotovo 400.000 puta, jer je upravo u njemu 'uživo' prikazano kako je Loren pukao vodenjak pred kamerom. Gledatelji točno znaju što ih očekuje u videu, zahvaljujući ne baš suptilnom naslovu, ispisanom velikim slovima: 'MY WATER BROKE LIVE!' (Puknuo mi je vodenjak, uživo!).

Video ove mlade obitelji samo je jedan u nizu koji pripadaju rastućem trendu na YouTubeu koji prikazuju trenutak kada trudnicama puca vodenjak - to je trenutak kada puca amnionska vreća i tekućina u kojoj je dijete plutalo sigurno unutar maternice počinje curiti kroz ženinu vaginu prije ili tijekom trudova.

U brojnim komentarima vidi se presjek 'ciljane publike' za ovakvu vrstu videozapisa. Osim onih koji savjetuju da se preskoči odmah na četvrtu minutu, jer tu je trenutak u kojem se vidi mokro, uglavnom su to buduće majke, koje s Loren dijele detalje svoje trudnoće, točnije datum svog termina. Spominju i strahove, hvale mladu obitelj i žele im svu sreću. Jer osim zadovoljavanja onih znatiželjno-voajerističkih poriva koje gledatelji namjernici imaju, ovakvi videi imaju i veću, plemenitu svrhu.

Ovim novim video-trendom demistificira se taj važan, često i zastrašujuć trenutak procesa rađanja djeteta koji budućim roditeljima i onima bez djece može donijeti više razumijevanja, više realnosti i manje teatralnosti od onoga što se očekuje, piše Vice.

Nimalo slično 'slapovima' iz filmova

Oni koji su vidjeli samo filmska pucanja vodenjaka, ova videa na YouTubeu mogu biti i blago razočaravajuća. U serijama i na filmovima trenutak kada ženi pukne vodenjak često je dramatičan i svrha mu je čisto narativna.

Sjećate li se pravih slapova koje je jadna Miranda ispustila na skupe dizajnerske cipele svoje prijateljice Carrie u 'Seksu i gradu'? Uspoređujući s time, video Frenzelovih i ostalih YouTuberica, mogao bi biti blago rečeno - mlak. Upravo to i jest poanta, jer trenutak kada stvarnoj ženi u stvarnom životu pukne vodenjak, nije uvijek tako napet, dramatičan kao kod Mirande. Zahvaljujući YouTubeu i marljivim trudnim vlogericama postoji hrpa dokaza za tako nešto.

Ako u tražilicu YouTubea ukucate 'my water broke' (puknuo mi je vodenjak) izaći će nevjerojatnih 12.000 rezultata. Mora se napomenuti da među rezultatima ima i 'šaljivih' videa, kojima su trudne djevojke htjele našaliti sa svojim partnerima.

No u videu Jasmine Stewart ono što se dogodilo bilo je iznimno stvarno i nije bilo šala. Pod nazivom 'LABOR AND DELIVERY (MY WATER BROKE ON CAMERA!!)' (trudovi i porod, moj vodenjak je pukao pred kamerom) mladoj ženi puca vodenjak dok je snimala nešto sasvim drugo. Pripremila je video o tome što nosi sa sobom u rađaonicu, no tada je u jednom trenu video krenuo sasvim drugim smjerom.

Bila je zaprepaštena, zatim uspaničarena, zatim nervozna, a zatim uzbuđena dok juri iz spavaće sobe u najbližu kupaonicu, gdje pregledava ono što se upravo dogodilo. "Ovo je tako ludo, pokušavala sam snimiti video koji neće biti objavljen", kaže u kameru dok se smije.

Taj njezin trenutak čini se vrlo stvarnim. Naravno sve se može odglumiti naknadno, ali vlogeri toliko opsesivno snimaju svaki trenutak, da ovakve iznenadne situacije nije nemoguće zabilježiti na kameri. Uspjela je snimiti sve, stvarne, emocije koje trudnica u tako velikom trenutku doživi. Spomenute žene ne rade to samo zbog obrazovanja, one i dalje zarađuju na objavljivanju tih intimnih trenutaka. Na kraju, Jasmine je ipak objavila video za koji je rekla da 'neće ići gore'. Kako god bilo, one svojim radovima, skidaju stigmu i tabue oko nekih vrlo zastrašujućih stvari vezanih uz trudnoću.

trudnoća

YouTube

vlogerica

pucanje vodenjaka

newsletter

Prijavite se na Newsletter