Proslavila ga Kim

Panika po spa centrima: 'vampirsko pomlađivanje' moguće dovelo do zaraze klijentica HIV-om


Valerija Bebek
18.09.2018.21:00
Panika po spa centrima: 'vampirsko pomlađivanje' moguće dovelo do zaraze klijentica HIV-om
Instagram

sažeto

Vampirski tretman sastoji se od ubrizgivanja plazme iz vlastite krvi u lice


Valerija Bebek
18.09.2018.21:00

Besposlen pop i jariće krsti, ljudi opsjednuti izgledom i vječnom mladošću svašta stavljaju na sebe, samo da bi to postigli. Sjećate li se onog ludila zvanog 'vampirski tretman lica' (ili vampire facials)? Kada je Kim Kardashian pokazala svoje okrvavljeno lice u sklopu svog realityja kad su joj vlastitu krv injektirali natrag u lice. To je bilo 2013. godine u sklopu 'Kourtney and Kim Take Miami', a sada je došlo do ozbiljnih problema s tom istom vrstom pomlađivanja. Klinika u državi Novi Meksiko pod istragom je zbog sumnje da su jednu pacijenticu zarazili HIV-om.

Ministarstvo zdravlja te države objavilo je izjavu o VIP Spa u gradu Albuquerque da se možda razvila infekcija zbog njihova tretmana. Klijentica spomenutog spa centra koja je išla na krvave tretmane, upućena je da obavi testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C. Ali osim te jedne klijentice, moguće je da ima još ugroženih.

Instagram

"Jako je važno da svi koji su primili 'vampirski tretman pomlađivanja' ili druge usluge s injekcijama u salonu VIP Spa u svibnju i lipnju iz 2018. dođu u ured za javno zdravstvo na besplatno testiranje i savjetovanje", kazala je Lynn Gallagher tajnica ministarstva javlja Dazed Digital. Salon je momentalno zatvoren nakon inspekcije kojoj je primijećeno da bi njihova praksa "mogla potencijalno raširiti infekcije koje se prenose krvlju poput HIV-a, hepatitisa B i C".

Vampirski tretman poznat je poznat i kao tretman s plazmom punom proteina, ne bi smio ljude dovesti u opasnost od zaraza prenošenih krvlju, ako se izvodi na pravilan način. Prvo se uzima krv iz klijentove ruke i stavlja se u bočice, zatim se iz krvnih stanica izvlači plazma pomoću centrifuge. Ta ista plazma se zatim vraća vlasniku, odnosno klijentu, sitnim ubodima u lice plazma se injektira nazad pod kožu.

Instagram

Plazma sadrži proteine i druge hranjive tvari koji bi klijenta trebali pomladiti, tako bi se trebao stimulirati kolagen i rast stanica. Međutim znanost nije slijepo povjerovala u učinkovitost ovog tretmana, otkrilo se kako vampirsko pomlađivanje uzrokuje proširene pore, sitne bore i akne.

Ovakav način pomlađivanja vinuo se u orbitu nakon što se njime okrvavila Kim K 2013. No, iako se pomlađivanje krvlju raširilo po salonima ljepote, nisu se standardizirali propisi koji se odnose na sigurnost. Još uvijek za takvu vrstu tretmana nije potrebno medicinsko osoblje, a ti 'spa centri' provode tretmane koji zahtijevaju znanje i obuku o sprječavanju infekcija i zdravstvenoj sigurnosti.

ljepota

Kim Kardashian

HIV

vampirsko pomlađivanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter