PROKIŠNJAVA IM KROV

Pala žbuka sa stropa u školi za djecu s posebnim potrebama


Valerija Bebek
07.02.2017.18:40
Pala žbuka sa stropa u školi za djecu s posebnim potrebama
100posto

sažeto

U Slavonskom Brodu već 40 godina bore se s neadekvatnim uvjetima


Valerija Bebek
07.02.2017.18:40

Potpuno mokri zidovi i žbuka koja je otpala sa stropa blagovaonice dočekali su danas djecu i djelatnike Osnovne škole Milan Amruš iz Slavonskog Broda. Roditelji su poslali fotografije zatečnog stanja u redakciju 100posto. Komadi žbuke otpali su tokom noći, dok nitko nije bio u prostoriji.

Ovaj centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju pohađa 107 učenika s posebnim potrebama iz cijele Brodsko-posavske županije kao i nekoliko okolnih. Krov je već nekoliko puta saniran, unatoč tome već dulje vrijeme u jednom kutu blagovaonice voda curi niz zid, saznali smo iz škole. U neposrednoj blizini škole gradi se veliki kružni tok te u školi pretpostavljaju da su opsežni radovi poremetili statiku zgrade. Zbog toga već neko vrijeme imaju problema s vodom. Ravnateljica i osoblje je nabavila i pumpu za ispumpavanje vode koja se nakuplja u malenom atriju.

100posto

Privremeno rješenje već 40 godina

“Međutim sada, vjerojatno zbog ove kiše, ne znam kako se to dogodilo počelo je curiti sa stropa i otpala je žbuka”, rekla je ravnateljica Mirjana Jakovčev. Kako kaže, odmah je obavijestila Grad Slavonski Brod o prokišnjavanju. U školu su prvo došli radnici vodovoda, da se voda ispumpa. “Poslali su odmah i nekog građevinara da pregleda stanje. I dalje stalno curi kod plafona. Sad će se valjda ići na saniranje toga”, pojasnila je ravnateljica.

Djeca su i danas koristila jedan dio blagovaonice, a za ostatak osoblje škole organiziralo je ručak po učionicama. Škola je premalena i ne može primiti svih 107 učenika u jednoj smjeni, nego djeca s teškim tjelesnim teškoćama imaju nastavu organiziranu u dvije smjene. Kako kažu i roditelji i ravnateljica centar za rehabilitaciju je u te prostore ušao prije 40 godina, što je trebalo biti privremeno riješenje. Do danas nije pronađeno trajno.

100posto

“Najzorniji primjer vam je to što u školi postoji jedan sanitarni čvor za dječake sa samo dva wc-a. Svoj sanitarni čvor djevojčice dijele s kuharicom, a profesori i asistentice, kojih je ukupno 60, imaju samo jedan wc”, istaknula je jedna zabrinuta majka čija kći ide u tu školu. Iz ureda gradonačelnika Slavonskog Broda dobili smo odgovor kako ćemo odgovor na upit o stanju u školi dobiti kroz 24 sata.

100posto

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter