video: izgleda poprilično gadno, ali je jako koristan

Ovo je stvorenje koje može preživjeti 25 sati radijacije u Černobilu, a isto tako i temperature do minus 237 stupnjeva


100posto
07.10.2019.15:00
Ovo je stvorenje koje može preživjeti 25 sati radijacije u Černobilu, a isto tako i temperature do minus 237 stupnjeva
Getty Images

sažeto

Razlog zašto vodeni medvjed podnosi tisuću puta jaču radijaciju nego ostale životinje krije se u jedinstvenom proteinu koji on proizvodi


100posto
07.10.2019.15:00

Vodeni medvjed je sićušan beskičmenjak veličine od 0,5 do 1,5 milimetara, prekriven kutikulom koji može preživjeti radioaktivno zračenje u dozi koja odgovara izlaganju zračenju na najradioaktivnijem mjestu nekadašnje nuklearke u Černobilu, i to tijekom fascinantnog perioda od čak 25 sati.

Riječ je o uistinu o najžilavijem stvorenju na svijetu koje može podnijeti temperaturne razlike u otvorenom svemiru od -237 do 149 Celzijevih stupnjeva. Tako da još od 2007. godine vodene medvjede biolozi šalju na Međunarodne svemirske stanice.

Nevjerojatna moć preživljavanja

Razlog njihovoj velikoj otpornosti na ekstremne uvjete jest taj što mogu povratno obustaviti svoj metabolizam te ući u stanje kriptobioze - dehidrirano stanje.

U brojkama, odnosno postocima, to znači da su vodeni medvjedi sposobni usporiti svoj metabolizam na 0,01 posto rada. To stanje traje sve dok uvjeti u okolišu u kojem se nalaze, opet ne postanu povoljni za život. S obzirom na takvu moć preživljavanja, nije ni čudo što su izuzetno rasprostranjeni.

Razlog zašto vodeni medvjed podnosi tisuću puta jaču radijaciju nego ostale životinje krije se u jedinstvenom proteinu koji on proizvodi. Molekularni biolozi sa Sveučilišta Kalifornije u San Dijegu, objasnili su kako protein djeluje.

Pomoć da tu sposobnost prilagode i drugima

"Vidjeli smo da ima dva djela. Jedan se vezuje za kromatin, a ostatak stvara neku vrstu oblaka, koji štiti DNK od hidroksilnih radikala. Kromatin je kompleks u stanicama koji sadrži DNK, a hidroksilni radikali su visoko reaktivne molekule koje se proizvode u stanicama pod utjecajem ionizirujućeg zračenja. Oni mogu biti izloženi tim česticama i kada se njihova 'mahovinasta', vlažna staništa isuše", objašnjavaju stručnjaci.

Znanstvenici se nadaju da će im saznanja o tome kako se vodeni medvjed štiti jednog dana pomoći da tu sposobnost prilagode sebi.

zračenje

vodeni medvjed

prilagodba

newsletter

Prijavite se na Newsletter