video: otkrivena tajna jedne od najužih zgrada

Ovo je najbesmislenija zgrada na svijetu, dugo je vremena služila kao bordel, a zapravo je izgrađena kako bi se jedan brat osvetio drugome


Mia Peretić
16.10.2019.10:20
Ovo je najbesmislenija zgrada na svijetu, dugo je vremena služila kao bordel, a zapravo je izgrađena kako bi se jedan brat osvetio drugome
Profimedia

sažeto

Na najužim mjestima široka je samo 60 centimetara, a na najširim oko 4 metra


Mia Peretić
16.10.2019.10:20

Teško je zamislivo da barem jednom u životu niste prošli kraj kvarta u kojem su zgrade izgrađene, kako se to kod nas kaže, "jedna na drugoj", te iz čijih prozora gotovo da gledate susjedu u tanjur, WC ili krevet. Tako je to u modernim urbanim sredinama, svaka slobodna površina postaje prostor na kojem danas/sutra nikne zgrada, kuća ili trgovina. 

Zgrade obično niknu iz potrebe, a ova je izgrađena iz inata

No, jedna od poznatijih zgrada u Beirutu, koju se inače smatra i najužom u tome gradu, nije takva zbog manjka prostora i želje da se iskoristi baš svaki centimetar, već iz jednog sasvim drugog razloga - iz inata!

Nakon svađe jedan brat napakostio je drugome izgradivši najbesmisleniju zgradu ikad

Naime, izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća na zemljištu koje su dvojica braće naslijedili od oca. No, nisu se mogli dogovoriti oko gradnje, a stvar je postala zamršenija nakon što im je dio zemljišta oduzela gradska vlast koja je tamo gradila infrastrukturu. Na kraju im je ostalo zemljište čudnog oblika koje se nalazilo tik uz cestu. Jedan od braće, koji je završio s ovim 'nesretnijim' dijelom, napravio je usku zgradu kako bi se osvetio svom bratu koji je bolje prošao, i tako mu blokirao pogled na more, ali i smanjio vrijednost zemljišta.

Screenshot / YouTube

Danas zjapi prazna, no vlasnici je neće rušiti

Zgrada, koju lokalno stanovništvo čak zove "Inat", na najužim mjestima široka je samo 60 centimetara, a na najširim oko 4 metra. Visoka je 14 metara, a na svakom katu ima dva stana. Dugo je vremena služila kao bordel, a zatim je postala sklonište za izbjeglice koje su bježale od rata. Danas u njoj nitko ne živi, već je podsjetnik na glupavo inaćenje i princip "ako nemam ja, nećeš imati ni ti". Vlasnici je ne planiraju rušiti jer teško će naći novu namjenu tako malog prostora. 

svađa

zgrada

braća

Beirut

inat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter