problem nesnosnih vrućina riješili na totalno ludi način

Ova konzervativna zemlja radi sve kako bi olakšala život i tešku svakodnevicu svojim građanima, a novac i računi su najmanji problem


Valerija Bebek
21.10.2019.15:00
Ova konzervativna zemlja radi sve kako bi olakšala život i tešku svakodnevicu svojim građanima, a novac i računi su najmanji problem
Profimedia

sažeto

U glavnom gradu Katara već neko vrijeme provode eksperimente za snižavanje temperature, sada klimatiziraju ceste


Valerija Bebek
21.10.2019.15:00

Jedna od najtoplijih zemalja na Zemlji instalira klimatizaciju izvan kuća i boja ulice u plavu boju kako bi ohladili vrelinu koja ih okružuje.

U Kataru ljetne temperature dosežu 46 stupnjeva Celzija, zbog čega se FIFA-ih Svjetski kup 2022. preselio na zimu, kako i se izbjegle nesnosne vrućine. Prošle je godine ta mala država počela klimatizirati nogometne stadione kako bi navijače i igrače barem malo ohladili.

No sada su svoje ogromne rashladne uređaje instalirali uzduž nogostupa i u okolici šoping centara kako bi ljudima olakšali svakodnevicu.

U glavnom gradu Dohi vlasti su jednu ulicu u centru grada obojile u svijetlo plavu boju, kako bi smanjili temperaturu asfalta za 15 do 20 stupnjeva Celzija.

Borba s vrućinom već traje

Plave ceste pomažu da se smanji temperatura, zato što tamni asfalt apsorbira toplinu sunca više nego svijetla površina koja ju reflektira.

Eksperiment je napravljen na komadu od 250 metara ceste koja vodi do najvećeg trga u Dohi. Cesta je prekrivena premazom debljine jedan milimetar koji je plave boje i sadrži poseban pigment koji reflektira boju.

Također sadrži i šuplje mikročestice keramike koje su napravljene tako da reflektiraju infracrveno zračenje.

"Temperatura tamnog asfalta je 20 stupnjeva Celzija viša od stvarne temperature zbog toga što crna privlači i isijava toplinu", kazao je inženjer Saad Al-Dosari.

I drugi gradovi u svijetu, koji se muče s toplom klimom, pribjegli su sličnim eksperimentima kako bi olakšali ekstremnu vrućinu. Ovog ljeta Los Angeles obojio je ulice u sivkasto-bijelu boju koja može biti i do pet stupnjeva niža od crne površine.

vrućina

Katar

Doha

klimatiziranje ulica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter