'Znam da ništa ne znam'

Osobe koje su najglasnije u obrani svojih stavova najčešće uopće nisu u pravu


Vedrana Sunko
13.06.2019.08:00
Osobe koje su najglasnije u obrani svojih stavova najčešće uopće nisu u pravu
Profimedia

sažeto

Oni koje su najmanje informirani, snažno vjeruju da su u pravu, no pokazuju i najmanje tendencija da potraže informaciju


Vedrana Sunko
13.06.2019.08:00

Ukoliko spadate među osobe koje žučljivo brane svoje mišljenje, najnovije znanstvene spoznaje bi vas mogle razočarati.

Prema istraživanju, ljudi koji stalno misle da su u pravu, u najvećem broju slučajeva to uopće nisu.

Nova studija koju su proveli Michael Hall i Kaitlin Raimi sa sveučilišta u Michiganu pokazuje da oni koji smatraju da su superiorni po pitanju svojih vjerovanja, imaju najveći jaz između toga koliko vjeruju da su dobro informirani  i koliko informacija uistinu imaju o datoj temi.

via GIPHY

Nije samo u pitanju samouvjerenost takvih osoba, već vjerovanje da ono u što ti vjeruješ je bolje od vjerovanja drugih ljudi. To je još jedna verzija Dunning- Kruger efekta, odnosno kada najkvalificiranije osobe imaju najmanje samopouzdanja, dok oni najmanje kvalificirani su najsigurniji da imaju dovoljno potrebnih vještina.

Istraživanje je uz to pokazalo da osobe koje su najmanje informirane, no snažno vjeruju da su u pravu, pokazuju i najmanje tendencija da potraže informacije, koje bi mogle proširiti njihovo znanje i promijeniti im stav.

Stoga sljedeći put kada budete imali potrebu žučljivo braniti svoj stav, razmislite spadate li i vi u grupu osoba kojima zapravo nedostaje informacija i  po mogućnosti lagano odstupite.

istraživanje

informacije

stavovi

vjerovanja

newsletter

Prijavite se na Newsletter