RODITELJI MALOG ANĐELA POKAZALI NEVJEROJATNU HUMANOST

Organi djevojčice koju je udario pijani vozač spasili šest života


Tomislav Kukec
19.06.2017.16:00
Organi djevojčice koju je udario pijani vozač spasili šest života
arhiv Hanza Media

sažeto

Općina Tomislavgrad dodijelit će posebno odlikovanje obitelji koja je smogla snage i donirala organe poginule kćeri


Tomislav Kukec
19.06.2017.16:00

Malena Božana imala je samo šest godina kada je njezine snove u trenu ugasio pijani vozač I. F. (37). 

U 16 sati i 25 minuta, mirnog kolovoškog poslijepodneva, pijani 37-godišnjak Audijem je divljao ulicama Tomislavgrada. Božana Mioč provodila je svoje bezbrižno djetinjstvo na ulici pitomog hercegovačkog grada. Audi ju je pomeo u sekundi.

Iako su liječnici učinili sve kako bi je spasili, malom anđelu nije bilo pomoći. Roditeljima je rečeno da neće preživjeti. A oni su, u svoj toj boli, smogli snage i učinili nevjerojatnu, humanu, herojsku i ljudsku gestu. Gabrijela i Josip Mioč dali su liječnicima dozvolu da iz tijela malene Božane izvade organe, kako bi nečiji životi mogli biti spašeni.

- Njezini organi su zdravi. Mogu li spasiti koji život? Mogu li organi moje kćerkice ikome pomoći da ne osjeti ovu bol – upitala je Gabrijela i šokirala čak i iskusne liječnike, koji nisu vidjeli toliku hrabrost i humanost.

Organi malene djevojčice spasili su ukupno šest života, među njima i živote dvoje pacijenata iz Hrvatske o kojima je pisao Jutarnji.

Na prvoj idućoj sjednici Općinskog vijeća, hrabri će roditelji dobiti Medaljon općine Tomislavgrad, najveće odlikovanje kojeg ta hercegovačka općina može dodijeliti. No, njima je najveće pšriznanje ono da Božanin život ipak nije ugašen bez razloga - njezina smrt spasila je druge, a to je ponos s kojim će, kao i uz nevjerojatnu bol, živjeti do kraja. 

Obitelji se u međuvremenu dogodila i prinova, dobili su još jednu curicu, kojoj su u čas "Anđela Duvanjskog", kako stradaloj djevojčici tepaju u ovom kraju, dali ime - Božana.

prometna nesreća

humanost

doniranje organa

Hercegovina

Tomislavgrad

Božana Mioč

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter