Ostaviti djevojčko prezime, uzeti muževo ili nešto treće?

'One koje nešto postignu prije braka štite svoj brand, a ostale tuke s jednim prezimenom očito nisu postigle ništa kad se tako lako odriču svojeg'


100posto
13.06.2019.14:00
'One koje nešto postignu prije braka štite svoj brand, a ostale tuke s jednim prezimenom očito nisu postigle ništa kad se tako lako odriču svojeg'
iStock

sažeto

Hrvati su nam dali svoje argumente o važnoj stvari koja se mora odlučiti prije 'velikog dana'


100posto
13.06.2019.14:00

Mladenci prije svog sudbonosnog dana imaju pregršt dvojbi, a jedna oko koje se sve češće lome koplja je - hoće li žena zadržati svoje djevojačko prezime, uzeti samo muževo ili nešto treće? Primjerice, muž doda ženino, a ona njegovo.

Nekad je dogovor lak, a nekad takva 'sitnica' izazove dramu neviđenih razmjera.

Ženama koje prezime zadržavaju najčešće je argument da su do vjenčanja nosile jedno ime i ne vide razlog da postaju neka druga osoba dok konzervativnije struje smatraju to čistom pomodnošću. 

Pitali smo Hrvate što oni o svemu misle i neki odgovori su zapanjujući:

ANTE, 22

Uopće ne znam u čemu je fora? Zašto dva prezimena? Kao nekakva politička korektnost, dokaz emancipacije, izigravanje tradicije? Čisto preseravanje. To uvijek tako nezgrapno zvuči, pogotovo kod dugih prezimena. Nepraktično je totalno. Kako im se da? 

Kad se budem ženio, moja supruga će moći odabrati moje prezime ili ostaviti svoje. Oba neće imati sigurno! To je nešto što neću dozvoliti.

ANA, 40

Ostavila sam svoje i dodala muževo prezime. Razlog nije nikakva emancipacija, vec činjenica da me tata usvojio i da mi je otac kakvog treba svako dijete imati, a ne kao onaj koji me ostavio kao bebu. Upravo iz tog razloga sam ostavila njegovo prezime koje mi je dao. Jednostavno sam mu na taj način željela zahvaliti.

IRENA, 28

Ja imam samo svoje djevojačko prezime, a budući da smo nakon svadbe ostali i u mom stanu - imala sam sreće i nisam morala mijenjati dokumente. Sin i tata imaju svoje prezime, a ja se kraj njih furam na curu. Moj muž je normalan, moderan i samopouzdan muškarac i pristao je na moju želju. Čak mu je fora što ne idem uz struju.

Mislim da bi žena trebala definitivno zadržati svoje prezime. Ti tipovi koji forsiraju svoje valjda žele dokazati da je ona samo njihova. Kao da su neandertalci.

IVA, 23

Zašto ne dva prezimena? Ili tri i više? imati samo jedno prezime i samo jedno ime tako je suhoparno. Ja sam uvijek za raznolikost. Ako se udam, svakako ću ostaviti svoje i dodati muževo, a djeca će imati oba. Nek kasnije mijenjaju ako im se ne sviđa.

ANA, 33

Uskoro se udajem, ali nisam još sasvim sigurna. Dva prezimena neću sigurno imati. To mi je u prvom redu jako nepraktično, ne volim te kobasice i to si sigurno neću priuštiti. Ne vidim u tome smisao i čak mi je i smješno. Za sada sam više sklona tome da uzmem njegovo prezime. Blesavo mi je prezivati se drukčije od moje djece.

IVAN, 36

Jedna vrlo samodopadna žena s dva prezimena objasnila mi je da one žene koje nešto postignu prije braka štite svoj brand i samo dodaju još jedno... Sve ostale tuke, s jednim prezimenom, očito nisu postigle ništa, po ovoj definiciji. Ja mislim da su to gluposti. Moja supruga ima samo moje prezime i oko toga uopće nije bilo spora.

MARIJA, 29

Meni je moje prezime predivno, posebno i nije teško izgovorljivo ni strancima. Zato ga svakako želim zadržati, a dodala bih muževo da i on bude zadovoljen. Jedino što moj dečko ima baš komplicirano ime s -ić, ali što je tu je. Kompromisi su ionako dio veze.

SANJA, 32

Lijepo mi je kad žena uzme muževo prezime i kad se oboje tako prezivaju. Tako i sama planiram. Ako volim svog muškarca, želim biti njegova u potpunosti pa tako i nositi njegovo ime. Nazvala bih to vrhuncem predanosti, a i romantike.

MIA, 25

Zašto se uopće stalno govori o tome kako bi žene trebale ili ne bi trebale mijenjati prezime? Zašto to muškarci ne rade? Mislim da je kvaka u tradicionalističkoj zadrtosti i muškom šovinizmu. Ma ja se uopće niti ne planiram udavati. Zlo mi je uopće od takvih pitanja.

IVOR, 20

Ako žena želi ostaviti svoje prezime jer joj je to bitno, neka. Uostalom, zašto ne ostaviti prezime na koje je navikla? Pa živi s njim cijeli život! Ali s mojim prezimenom se nitko neće sprdati ili ga stavljati tek reda radi.

MAJA, 37

Imam dva prezimena. Inače se vežem i za obične stvari poput nekih poklona i cipela, koje nikako ne mogu baciti. Jako teško bih se odrekla svog prezimena koje nosim od rođenja, ono je dio moje osobnosti. Srećom, moj muž je odmah pristao.

Cijeli sam život vezana za svoje prezime i ono govori iz koje sam obitelji. To što sam se ja udala za mog supruga ne znači ta sam otišla iz obitelji iz koje potječem. Uopće je tragično da netko u tome vidi problem u 21. stoljeću.

iStock

FRAN, 27

Žene koje imaju dva prezimena u biti ne znaju što žele, hoće li se maknuti od te zadrte tradicije ili biti dio nje. Dosta njih time želi pokazati kako su moderne, a time se opet nisu maknule od tradicije, već joj se dodvoravaju. One su kao oni što se nazivaju vegetarijancima, a jedu ribe jer riba po njima nije životinja. Licemjeri!

SARA, 23

Žena bi trebala zadržati svoje prezime, a dijete nositi majčino. Ne vidim zašto je ženama toliko bitno da im klinac ima očevo prezime? Valjda ona patetika... Da ne bi ispalo da ga tata ne priznaje. Dno mi je to!

S obzirom da je statistika neumoljiva, bedasto je da muž ode, žena nosi jedno prezime, a dijete drugo. I to ono od oca koji je dao petama vjetra. Svašta! Žene su u nekim pogledima na niskim razinama.

LIDIJA, 39

Imam dva prezimena, udala sam se s 35. Da sam s recimo udala s 20 godina, ajd OK, možda bih i uzela samo muževo. Ovako, kad sam već zrela, formirana i etablirana, stvarno mi je debilno odjednom sad postati netko drugi i uzimati nečije prezime. Kao da nemam svoj identitet.

svadba

tradicija

prezime

djevojčko prezime

newsletter

Prijavite se na Newsletter