Još uvijek niste čuli za Mozgaonicu?

Ondje klinci (i odrasli) kroz igru i zabavu razvijaju zavidne vještine u više područja


Dolores Drvodelić
31.08.2017.10:20
Ondje klinci (i odrasli) kroz igru i zabavu razvijaju zavidne vještine u više područja
Mozgaonica

sažeto

Kroz Mozgaonicu je već prošlo djece i djece, a svako od njih radionicu je završilo bogatije za neponovljivo iskustvo


Dolores Drvodelić
31.08.2017.10:20

Premda su u njoj održane brojne radionice, rođendani, team buildinzi i drugi različiti eventi, zagrebačka Mozgaonica još je relativno nova stvar na tržištu. Postoji godinu dana, a mjesto je na kojemu djeca, učitelji, stručni suradnici i roditelji stječu nova znanja i metode učenja i podučavanja.

Mozgaonica

Sudjelovanjem u raznim vrstama radionica razvijaju se motoričke, kognitivne i socioekonomske vještine djece, ali i odraslih ljudi. Na nove, zabavne, a edukativne načine sudionici pokušavaju pronaći rješenje na različite zagonetke, pitalice, slagalice i druge elemente koji se koriste na radionicama.

Iako su mozgalice namijenjene ponajviše djeci i njihovom razvoju, odrasli od njih mogu itekako profitirati. Mozgaonica nudi mogućnost organizacije team buildinga, koji svakoj ekipi na poslu mogu pomoći da rade još učinkovitije i maštovitije, a da se pritom dobro zabavljaju.

Sve je počelo još kad su voditelji popularnog Muzeja iluzija, Tomislav Pamuković i Roko Živković, pokušavali pronaći dodatnu ponudu muzeja. Znali su da žele nešto jedinstveno, a provjereno, pa su se bacili na istraživanje, kako po internetu, tako i po svijetu. Saznali su za jednu tajlandsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom drvenih mozgalica i shvatili da je to to! Na temelju mozgalica osmislili su edukativni program Think&Solve, koji je aktualan u tek dvanaest zemalja na svijetu. Znali su da takav program žele omogućiti i za djecu u Hrvatskoj.

Najjači su adut mozgalica tzv. brainteasersi, koji se poigravaju našom percepcijom i navode nas na to da razmišljamo izvan okvira, kako bismo pronašli rješenje na različite probleme.

Kroz Mozgaonicu je u godinu dana njihova postojanja prošlo pedeset školskih grupa, održano je desetak team buildinga, ali i stotinjak rođendana. Zaposlenici Mozgaonice, koji su vrlo stručni u svom poslu, iznimno su ponosni na učinak koji njihove radionice imaju na djecu i roditelje. Roditelji su sretni što njihova djeca nasmijana ulaze u Mozgaonicu, a nakon radionice, koja je zapravo učenje, napuštaju je još radosnija. Posebno je važno što i iznimno darovita djeca napokon imaju mjesto na kojem mogu u potpunosti razvijati svoj puni potencijal i naučiti svoje vještine primjenjivati u učenju, radu i samom životu.

Mozgaonica

Jedan je roditelj, kažu nam iz Mozgaonice, njihove profesore usporedio s trenerima, ali mozga, a ne tijela.

Trener u teretani služi da objasni vježbe, usmjeri vježbača kako da ih sam izvrši, ali i da ga motivira da napravi još nekoliko sklekova nakon što je vježbač osjetio da ne može više. Upravo tako i profesori Think&Solve edukacijskog programa objašnjavaju mozgalicu, usmjeravaju učenika prema rješenju bez „serviranja“ rješenja i motiviraju učenike da naprave još jedan zadatak više razvijajući tako koncentraciju djeteta.

Ondje djecu uče da se ne boje pogrešaka, ali i da se nakon pogreške valja samo nastaviti truditi, jer je zapravo jedino odustajanje pogrešno.

Mozgaonica

Djeca su oduševljena programom, no i odrasli su iznenadili zaposlenike Mozgaonice. Naime, neki su se posjetitelji toliko udubili u rješavanje mozgalica, da nisu željeli otići iz radionice, sve dok ne bi došli do rješenja. Kako i ne bi? Radi se o najkreativnijem i najzabavnijem jačanju konkretnih vještina, što je puno važnije od načina učenja na koji smo navikli - pukim memoriranjem činjenica. Upravo na jednoj radionici za odrasle, konkretnije, na team buildingu, dogodila se anegdota koja se Mozgaoničarima usjekla u pamćenje.

Zaposlenici su bili podijeljeni u timove i međusobno se natjecali u više različitih mozgalica. Kao zadnju igru za konačni zbroj bodova i odluku o najboljem timu igrali su sportski križić-kružić koji uključuje trčanje trakom do polja kako biste postavili svoj znak X ili O. Svi su predano i uživljeno trčali, dajući sve od sebe, no jedan od zaposlenika istakao se svojom željom za pobjedom tako da se nije mogao zaustaviti kad je došao do polja, već je proletio naprijed i proklizao do stupa na kojem je napravio poprilično veliko udubljenje. Srećom, jedino je stup bio oštećen, a na sljedećem teambuildingu taj isti zaposlenik imao je zadatak obuzdati svoju kompetitivnost tako da samo promatra igru, bez diranja mozgalica.

Dakle, koju god kvalitetu pokažete u Mozgaonici, možete biti sigurni da ćete ondje dobiti smjernice kako je izbrusiti do savršenstva, istodobno razvijajući i one kojih ste manje svjesni!

Mozgaonica

edukacija

vještina

vještine

sposobnosti

Muzej iluzija

Mozgaonica

Think&Solve

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter