dvorac krije veliku tajnu

Iako se smatra jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu, iza omiljene destinacije zaljubljenih stoji tragična priča


Daniel Radman
04.11.2019.15:00
Iako se smatra jednim od najromantičnijih mjesta na svijetu, iza omiljene destinacije zaljubljenih stoji tragična priča
Profimedia

sažeto

Dvorac Boldt gradio je američki poduzetnik kao spomenik ljubavi prema svojoj ženi. Kad je iznenadno umrla, odustao je od dovršetka 


Daniel Radman
04.11.2019.15:00

Dvorac Boldt ubraja se među najatraktivnije svjetske lokacije za vjenčanja. Smješten je na romantičnom 'Otoku srca', koji je dio arhipelaga 'Tisuću otoka' na rijeci St.Lawrence. Radi se pograničnom području koje dijeli SAD od Kanade; geografski gledano, rijeka St.Lawrence – ili, u našoj inačice Rijeka Sv.Lovre – spaja Velika jezera s Atlanskim oceanom.

Na tom posebnom mjestu veliki američki poduzetnik s početka prošlog stoljeća George Boldt odlučio je sagraditi dvorac kao spomenik ljubavi prema svojoj supruzi. Bio je to rođendanski poklon, a da simbolika bude još snažnija, supruga Louise je bila rođena na Valentinovo.

Izgradnja dvorca je naprasno prekinuta

Profimedia

Boldt, koji je napoznatiji po tome da je upravljao slavnim hotelom Waldorf-Astoria (zapravo je bila riječ o dva hotela, a Bolt ih je - nagovorivši zavađene rođake, Williama Waldorfa Astora i Johna Jacoba Astora IV koji su svaki imali svoj hotel - uspio spojiti) krenuo je s projektom 1900. godine. Dvorac je idejno bio spoj viktorijanskog i srednjovjekovnih i stilova, a na njegovoj izgradnji radilo je oko 300 radnika. Trebala je to biti zgrada od šest katova, sa 127 soba i nešto manje od 20.000 četvornih metara.

No, njegova supruga iznenada je preminula od infarkta 1904. u svojoj 41. godini, a tada je Boldt odustao od nastavka gradnje. Poslije toga više nikad nije kročio na otok.

Renovacija krenula nakon 70 godina

Profimedia

Više od sedamdeset godina bilo je potrebno da se projekt nastavi. Zdanje je preuzela agencija 'Thousand Islands Bridge' - nadležna za upravljanje mostovima na rijeci St. Lawrence – za jedan dolar, ali su se obvezali će dvorac obnoviti prema originalnim nacrtima. Procjenjuje se da je u obnovu utučeno 15 milijuna dolara.

Od 1977. ponovo je otvoren za javnost i otada mu se ne smanjuje popularnost. Unatoč tome što ima 127 soba, zanimljivo je da ni danas ne radi kao hotel.

romantika

vjenčanja

tajna

dvorac

Boldt

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter