Ladanje (37)

Olako zaboravljamo da su psi zvijeri i da je drugačije držati pod kontrolom pudlicu ili onog od 50 kilograma čija čeljust lomi kosti


Lada Novak Starčević
24.03.2019.11:00
Olako zaboravljamo da su psi zvijeri i da je drugačije držati pod kontrolom pudlicu ili onog od 50 kilograma čija čeljust lomi kosti
iStock

sažeto

Argentinska doga je moćan pas s kojim treba postupati s velikom odgovornošću i disciplinom. Jer nije isto kad napadne 60 ili 5 kilograma bijesa


Lada Novak Starčević
24.03.2019.11:00

Posljednjih desetak godina otkad živim u kući imamo dva psa. Ovčara i patuljastog pinča. Nema umiljatijih od njih. Možemo im raditi sve, a posebno naša djeca. Sin prednjači u gnjavljenju. Pinča grli, ljubi, svašta bi joj radio.

Ona sve prilično šutke podnosi. Ali svima nam je jasno da i njeno strpljenje ima granice. Sinu zato ne dozvoljavamo da ju nateže, a posebno ih nikad ne ostavljamo same. Jer doživjela sam pseće susrete s ježevima, štakorima i svakakvim uljezima po našem imanju. Iako je naša kujica najmilije stvorenje na svijetu, zna biti prilično oštra i ne bih se voljela susresti s njezinim zubima.

Baš smo se prisjetili njene reakcije kad je prvi put čula bebu da plače. Bila je prilično uznemirena. Pas i dijete su izvanredan par, nema veće ljubavi i nježnosti. Ali nasamo ih se ne smije ostavljati. Niti jednom. Što je, nažalost, potvrđeno i u novom strašnom slučaju gdje je argentinska doga napala jednomjesečnu bebu.

U jednome trenutku dijete se probudilo te je počelo plakati, a to je probudilo i psa, trogodišnju dogu Agaresa, inače nazvanog po mitskom demonu.

On je dotrčao u susjednu sobu te je bebu ugrizao za glavu. Roditelji su se nalazili najvjerojatnije u nekoj od drugih soba ili dvorištu, a kad su čuli lavež i dječji plač, dotrčali su do kolijevke ugledavši stravičan prizor.

Koliko znate nervoznih pudlica, a koliko nervoznih staforda?

Psi nas doživljavaju kao dio čopora i maleno dijete je u njihovoj hijerarhiji ispod njih. Pas reagira stresno na drugačije situacije, u ovom slučaju očito na buku koju je protumačio napadom na svoj teritorij.

"Znam da sad ispada kao da nismo pazili, ali jesmo, pazili smo, dogodilo se u sekundi", rekli su očajni roditelji, no nažalost ovo je šokantno upozorenje za sve druge roditelje i vlasnike. Sekunda je dovoljna za tragediju.

Mnogi su odmah stali na stražnje noge uz optužbe da je ta pasmina opasna i da vlasnici ‘takvih pasa' mogu očekivati slično. To, naravno, nije istina i ne treba generalizirati.

Koliko znate nervoznih pudlica, a koliko nervoznih staforda? Ja znam neke ‘opasne pasmine’ kao najbolje ljubimce na svijetu. Puno je do odgoja, no nešto i do genetike.

iStock

Ali da, naravno da su, kad zakaže odgoj ili ne pazimo dovoljno, neki psi opasniji. Jednostavno zbog njihove konstitucije, jer nije isto kad te napadne 60 kilograma ili 5.

Argentinska doga je pas koji je nastao u laboratoriju miješanjem čak deset različitih pasmina. Radi se o jakoj životinji, teškoj do 60 kilograma, koja se često koristi u lovu na veliku divljač, primjerice divlje svinje.

Čeljust joj je toliko jaka da može lomiti kosti. Ujedno su jako zaštitnički nastrojene prema vlasnicima, a imaju vrlo nizak prag tolerancije prema drugim psima.

Jasno je kako se radi o moćnom psu s kojim treba postupati s velikom odgovornošću i disciplinom.

Imati takvog psa u kući, a ne biti oprezan kao da kod kuće imaš ubojito oružje je strašno opasno i neodgovorno.

Stalno zaboravljamo da su psi pripitomljene zvijeri. I ne, to nije nikakva uvreda za njih nego jednostavno istina.

Mi smo kao vlasnici odgovorni za njihovo ponašanje. U svakom trenutku.

tragedija

Ladanje

kućni ljubimci

napad psa

opasne pasmine

argentinska doga

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter