naše 'postignuće'

Održali prvi sprovod za 'pali' ledenjak, pismo na spomen-ploči ima pomalo jezivu poruku budućim generacijama


Mia Peretić
17.09.2019.13:00
Održali prvi sprovod za 'pali' ledenjak, pismo na spomen-ploči ima pomalo jezivu poruku budućim generacijama
Profimedia / AFP

sažeto

Islanđani su održali komemoraciju za veliki ledenjak, a postavili su i ploču kojom upozoravaju na stravične posljedice klimatskih promjena


Mia Peretić
17.09.2019.13:00

Island je obilježio prvi gubitak ledenjaka, koji je "glavom", odnosno ledom, platio zbog klimatskih promjena, a znanstvenici upozoravaju da će takvih pojava biti sve više.

Održali sprovod za ledenjak Okjokull

No, Islanđani su u žalovanju otišli korak dalje pa su otopljenom ledenjaku Okjokull, čije ime u prijevodu znači 'OK', podignuli spomenik na planini koja se nalazi izvan nastanjenog područja, na sat i pol udaljenosti od Reykjavika. Ledenjak se prostirao na 24 kvadratna kilometra, a na njegovoj spomen-ploči za engleskom i islandskom ugravirano je "Pismo za budućnost" u kojem piše:

"OK je prvi islandski glečer koji je izgubio status glečera, u idućih 200 godina očekujemo da će svi naši glečeri krenuti tim putem. Ovaj spomenik je priznanje da znamo što se događa i što treba učiniti. Samo vi ćete znati jesmo li to učinili".

Profimedia / AFP

Kako kaže geolog Odur Sigurdsson, u 2014. godini su zaključili da Okjokull više nije ledenjak, već samo mrtav led koji se ne pomiče jer da bi ga se smatralo ledenjakom, ledena i snježna masa mora biti dovoljno gusta da se kreće svojom težinom.

Okjokull nije prvi istopljen ledenjak na Islandu, neki manji nestali su već i prije, no o tome se nije previše pisalo. Turistima je ova zemlja vrlo privlačna upravo zbog svojih ledenjaka, no paradoksalno je što će spomenik žrtvi klimatskih promjena doći vidjeti posjetitelji koji će prvo doputovati zrakoplovom, a zatim automobilom, dakle zagađivačima, piše Guardian.

Profimedia / AFP

Ovo je naše 'postignuće' kojim se ne bismo trebali ponositi

Ova je ploča prvi spomenik na svijetu nestalom glečeru" kaže Cymene Howe, profesorica antropologije na Sveučilištu Rice u Teksasu, te dodala kako spomenikom 'palom' ledenjaku žele naglasiti što gubimo i što diljem svijeta umire, te privući pozornost na činjenicu da je to naše 'postignuće', iako nije nešto čime bismo se trebali ponositi.

Island gubi 11 milijardi tona leda godišnje, a znanstvenici strahuju da će svih 400-tinjak glečera nestati do 2200. godine.Profimedia /AFP

klimatske promjene

Island

sprovod

ledenjak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter