Ispovijesti 'vječnih klinaca'

Odavno smo se osamostalili od roditelja, imamo svoje kredite i djecu, ali nas još uvijek zovu da provjere jesmo li jeli ili obukli one tople gaće


Robin Mikulić
04.12.2018.21:00
Odavno smo se osamostalili od roditelja, imamo svoje kredite i djecu, ali nas još uvijek zovu da provjere jesmo li jeli ili obukli one tople gaće
istock

sažeto

Skupili smo nekoliko iskustava milenijalaca koji nikako da se riješe dobronamjernih savjeta svojih roditelja. Ovo su njihove priče


Robin Mikulić
04.12.2018.21:00

Bez obzira na to koliko godina imali, a roditelji su vam još uvijek živi, malo je vjerojatno da prođe dan da vam se neće barem jednom javiti s pitanjem ili komentarom koji bi više priličio komunikaciji roditelja s maloljetnim djetetom, nego li razgovoru dvoje odraslih ljudi.

Moja mama, recimo, redovito šalje poruke. Davno smo riješili da su telefonski razgovori nešto čemu se pribjegava tek u kriznim situacijama. Tako me redovito pita neke najrendom stvari ikad. Jesam li obukao potkošulju za koju zna da ju već godinama ne nosim. Ili mi jednostavno pošalje neki selfi. Žena ima pomaknuti smisao za humor, koji sam od nje nasljedio, pa mi pošalje neku foru.

privatni album

Obično ipak konverziramo o vrlo svjetovnim stvarima. Jesam li platio ovaj ili onaj račun, kupio dovoljno kruha kad je, recimo, neki neradni dan ili zalio cvijeće. Neću sad lagati, porukama mi se nerijetko mi se javlja nakon što mi na kućnu adresu stigne neka ovrha. Realno, doista često zaboravim platiti račun ili dva.

Ne smeta me to. Štoviše, da nema nje i njezinih brižnih poruka, koliko god su mi one prije išle na živce, davno bih s psom spavao ispod mosta.

Stoga sam se malo raspitao kod svojih vršnjaka o čemu njihove mame razgovaraju s njima. Malo je reći da sam umro od smijeha nakon što sam dobio odgovore. Mama, ipak nismo najgori. Rekao bih čak da imamo prostora za napredak.

Sanja (36)

Moram napomenuti da se gospođa majka potpuno suvereno služi i viberom i Whatsapom, i messengerom, iako joj je Viber najdraži.

Ponekad mi zna poslati i e-mail, s nekim sms-ovskim sadržajem. Ali uglavnom se tipkamo na Viber, ponekad se ona tipka sama sa sobom. voli slati i najljepnice i emotikone

 Idem na more i javljam se s puta. Pitam za macu koju oni čuvaju.

"Dobro je tu je sa mnom, ja plaćam račune. Je li ti kosa suha :)

Odgovaram da mi je kosa suha i da klima u autobusu uopće ne radi.

"Super brinula sma se zbog klime pusa javi se"

(i još jedna sa 5 srca i pusom)

 Nakon što me pitala što ću danas raditi u stanu, odgovorim joj da krećem farbati jedan ormar.

 "Jesi li odlučila koje ćeš tapete za ovaj drugi i kad kupuješ boju vidi da uzmeš valjke za farbanje za ravne plohe da ti kist ne ostavlja trag mali kist za kutove razrjeđivač odgovarajući za boju za koju se odlučiš"

"Kad si mislila to početi?"

 Navečer istog dana

"Krši li još u stanu"

"Nemoj tamo zaspat pogotovo ako si farbala. Bolit će te jako glava"

"Jesi li još u stanu"

Korisniku je smiješno: "Krši li još u stanu"

- Nisam u stanu na jogi sam, išli smo na kavu brzo ću doma

 "Provjeri ti imaš pravo na dan za selidbu jesi li se prijavila na policiji"

"Jesi riješila ono za očitanje brojila"

 - Radim ne mogu tipkati

  "Nemoj danas uključivati frižider ne smije se zbog nošenja"

 - Neću danas ništa uključivati moram odmah nazad na posao

 "Jesu već došli?"

 -Ne, evo sad bi svaki čas trebali

 "Smajlići sa srčekima"

Anita (27)

Moja majka mene svakog dana pita jesam li jela i što sam jela. Ako slučajno nisam, pita me jesam li gladna pa me opominje da se moram bolje brinuti za sebe. Osim toga, svakog dana me pita kako je bilo na poslu, je li mi hladno, što sam odjenula, je li mi hladno?

Često pričamo o odjeći pa mi mama zna napomenuti da još nisam kupila topli šal, kapu ili nešto slično - samo da grije u hladnom Zagrebu!

Meni to ne smeta, dapače, jako sam sretna zbog toga, volim tu brigu za sebe i osjećaj da sam nečije dijete i da netko brine za mene više negoli za sebe. Nimalo mi nije problem, i ja mamu svakog dana pitam ista pitanja. To je ta briga i ljubav , koju samo roditelji za djecu imaju - i shvaćam to sve!

Jasen (36)

istock

Moja mama vrlo ozbiljno cijeni rad, pa makar i vlastite djece. Moja sestra i ja to smo naučili na teži način. Znate ono kad vam mama kupi pulover, jer stiže jesen ili mobitel, jer se stari pokvario?

Da, moja mama uvijek otvori škrabicu (svaka joj čast), no te "darove", što sam stariji, sve češće odbijam. Naime, nakon jednog takvog "dara", ona misli da je gospodarica moga vremena i da mogu (uz svoj stalni posao), ostaviti u bilo kojem trenutku bilo što što radim i doći promptno kod nje prati joj podrumske prozore ili kositi travu.

Nije se jednom dogodilo da sam morao otići s nekog tjednima unaprijed isplaniranog druženja, jer je njezin zec ostao bez sijena. Moja mlađa sestra i dalje pada na iste trikove, a ja se sve više izmičem tim prokletim "darovima".

Mrzim trenutke kad mi zazvoni telefon, a na ekranu se pokaže njezino ime. Znam da mi ne gine neka radna  akcija zbog koje ću ostaviti sve po strain i pojuriti mamici u pomoć.

Svejedno joj pomažem i dalje. Ali zato što me rodila.

Lidija (29)

S mamom imam odličan odnos i vrlo rijetko se svađamo. Pričamo relativno često, uglavnom svaka dva-tri dana.

Ako slučajno prođe više od tri dana, onda krene s pasivnom agresijom, npr. "Čekala sam da me nazoveš, ali ti očito možeš izdržati dulje nego ja" i slično.

Kad me nazove, pitanja su uvijek kako sam, kako je na poslu, ima li što novoga, i slično. Obavezno me pita jedem li uopće, kad kažem da jedem, onda me pita što jedem, valjda da joj ne bih lagala.

istock

Zatim slijede pitanja kakvo mi je stanje u frižideru i treba li mi poslati nešto. Ta su mi pitanja najnapornija od svih, ali vidim da se brine, uvijek je bila takva. A i istina je da ne jedem baš tako dobro i kvalitetno kako bih trebala tako je zapravo u pravu.

Uvijek me podsjeća da se moram javiti sestrama, to mi nekad bude naporno jer se s njima dosta redovno čujem, ali mislim da mama očekuje da ju svaki put obavijestim da smo se čule, što nema baš smisla.

Kako smo prilično bliske i govorim joj (skoro) sve, uvijek me pita kakvo je stanje s ljubavnim životom, a onda daje savjete, što mi je zapravo super.

Sve u svemu, mama se zaista nekad ponaša prema meni kao da sam dijete, ali s druge strane uvijek se trudi ne patronizirati me i dati mi neki savjet tako da mi njezini pozivi uglavnom nisu toliko naporni.

Ena (32)

Najčešće me zove mama, a najčešće me pita jesam li jela, što sam jela, jesam li kuhala sama ili sam si nešto naručila.

Zanima ju i jedem li raznovrsno, čitaj: ne samo piletinu i prilog, već i variva. Ako je vani ful hladno, podsjeti me da stavim kapu koju obavezno moram nabiti na čelo. I šal i rukavice, naravno.

E da, i potkošulju. Potkošulja je temelj garderobe ako se nju pita.

Imam 32 godine, ali svjesna sam da ta pitanja neće nikad prestati. I ne smetaju mi. Kad sam bila mlađa, znalo mi je to ići na živce. Sad kužim da se brine.

Roditelji

milenijalci

telefonski razgovor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter