Bilo je divno

Od tagiranja na tulumu kada biste trebali biti doma do autocorrecta, 7 neugodnjaka za koje se nismo morali brinuti prije 20 godina


Valerija Bebek
11.08.2018.11:00
Od tagiranja na tulumu kada biste trebali biti doma do autocorrecta, 7 neugodnjaka za koje se nismo morali brinuti prije 20 godina
Profimedia

sažeto

I tada je bilo mnogo načina da se obrukate, ali ovi su bili nemogući i nezamislivi


Valerija Bebek
11.08.2018.11:00

Nova tehnologija uvelike nam je olakšala i promijenila svakodnevicu. Kako na bolje, tako u nekim stvarima i na gore. U brzini i u nepromišljenim bauljanjima po moru aplikacija možemo se dovesti u neugodne situacije, koje prije 20 godina nisu bile ni u primisli.

Na primjer, tada nije bilo moguće izazvati sumnju kod šefa da se spremate dati otkaz jer ste osvježili LinkedIn profil. Daleko o toga da prije nije bilo neugodnih situacija, ali neke su jednostavno specifične za današnje doba.

I prije nekoliko desetljeća nesretno zaljubljeni su istraživali na sve moguće i nemoguće načine što radi njihova simpatija. Ali nije im se moglo dogoditi da slučajno lajkaju neku fotografiju iz 2014. na Instagramu - i tako daju upravo svojoj tihoj patnji do znanja da ih stalkaju.

Ovo je sedam situacija koje su u ta davna doba bile nezamislive.

1. Zaposlenik vam je javio da je bolestan i onda objavi fotografiju s plaže

Stručnjaci se slažu da se taj scenarij zna često odigrati, a na kraju se sve svodi vjerujete li zaposleniku ili ne. Kolumnistica Alison Green za Business Insider kaže da, ako vas zaposlenik stavi u tako nezgodnu situaciju ipak pristupite diplomatski, prije nego ga optužite da je na lažnom bolovanju.

Green sugerira da kažete nešto u stilu: "Primijetio sam nekoliko puta kada si bio bolestan, objavio si fotografije na društvenim mrežama koje su dale utisak da si radio nešto drugo tog dana. Siguran sam da nisi - znam da ljudi objavljuju fotografije koje nisu snimljene tog dana. Ali dogodilo se da su ih vidjeli i drugi kolege koji su tih dana morali odraditi tvoj posao, a oni možda nemaju takvu perspektivu".

2. Želite osvježiti profil na LinkedInu kako bi potražili novi posao

Ako se vaš šef uzruja zbog toga što ste osvježili LinkedIn profil (a taj čin se može smatrati profesionalnim razvojem), vjerojatno radite za nekoga tko ne želi da uspijete, sažeo je Michael Lando autor koji prati teme iz biznisa. Kada to imate na umu ako vas i dalje brine što će šef misliti o vašem lickanju profila na poslovnoj mreži, autor savjetuje da budete otvoreni sa šefom.

Jedan od načina na koji da to izvedete jest da pošaljete e-mail šefu u kojem objašnjavate da ste nedavno pogledali svoj LinkedIn profil i vidjeli kako u njemu nema navedenih brojnih obveza i projekata koje ste obavljali te kako ćete to osvježiti idućih dana.

3. Netko vas tagira na zabavi, a lagali ste da ne možete van

Jeb*ga. Ulovilo vas. Ne može se tu mnogo toga popraviti. Možete jedino naučiti kako da ubuduće dostojanstveno i bez 'sitnih laži' odbijete poziv za nešto na što vam se ne ide.

Uvježbajte ako treba. Kada ne želite negdje ići kažite to, bez izmišljanja isprika. Zahvalite se i jednostavno kažite - ne!. "Neću moći danas. Žao mi je!" Točka. Gotovo. Ima bezbroj izvedenica kako da ljubazno nekog odbijete, bez da se upetljavate u razloge zašto. I ako u bespućima interneta osvane trag da ste bili na nekom drugom mjestu, nećete imati problema. Čak se nećete morati ni 'skrivati' i braniti drugima da vas tagiraju i fotografiraju.

4. Zlo zvano autocorrect

Svima se to dogodilo, internet grca u snimkama ekrana neprikladnih poruka poslanih mamama, šefovima, simpatijama.

Jednom kada se dogodi, vjerojatno ste i sami odmah objasnili drugoj strani o čemu se radi. Postoji nekoliko načina kako bi to spriječili, prvi je da potpuno isključite autocorrect. Drugi je da naštimate rječnik svoje tipkovnice i bi zamijenite autocorrectova rješenja svojim postavkama. I na kraju preostaje vam dva puta pročitati poruku prije slanja.

5. Osoba s kojom hodate i dalje ima aplikacije za dejtanje

Ovo boli. Najnovija istraživanja pokazala su da je ultimativni dokaz ozbiljnih namjera u vezi, brisanje aplikacija za traženje partnera. Čak ako vaš odabranik ne svajpa aktivno, sama činjenica da ima ikonicu na mobitelu, može mu predstavljati kušnju da tu i tamo zaviri i provjeri - što se danas nudi.

Mnogi su se složili da bi se takve aplikacije trebalo obrisati, ako ste se dogovorili da je vaša veza ekskluzivna. Ako vaš odabranik/ica i dalje svajpa bolje vam je da što prije obavite taj 'gdje smo i što smo mi' razgovor.

6. Tračali ste nekog i tu poruku poslali upravo toj osobi

Nakon što propadnete u zemlju i vratiti se, znajte da jednom kad ste to napravili nema popravka. Situacija je to nezgodnija kada se radi o nekome s posla, recimo, o šefu. Kako bi u budućnosti izbjegli takve situacije, dva puta provjerite kome šaljete poruku. Ili najbolje da se držite pravila da ne ostavljate pisane tragove u tračanju. U doba screenshotova takav savjet može biti zlata vrijedan.

7. Slučajno ste lajkali nečiju prastaru sliku / objavu i otkrili da ih uhodite

Za utjehu, niste jedini, svatko nekad u životu prati što mu bivši ili budući ili nesuđeni partner radi. Ali ovaj lapsus može vas osvijestiti da se trebate ostaviti uhođenja na društvenim mrežama i krenuti dalje ili u konkretnu akciju.

Ako ste usred gadnog prekida i ne možete se otarasiti pregledavanja profila bivšeg, postoje načini kako da se polako 'skinete' s njihovih profila. Laura Yates coach za slomljena srca kaže da je bitno postaviti cilj: ne gledati profil bivšeg jedan dan. Nakon toga postepeno povećavati to razdoblje.

društvene mreže

greška

neugodna situacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter