Djevojka koja je pokorila dilere

'Od obične studentice postala sam najveća dobavljačica trave u New Yorku, pomoglo mi je što sam žena'


Valerija Bebek
20.08.2018.10:50
'Od obične studentice postala sam najveća dobavljačica trave u New Yorku, pomoglo mi je što sam žena'
Profimedia

sažeto

Queen C već osam godina glavna je dobavljačica trave u New Yorku, otkrila je svoju tajnu uspjeha


Valerija Bebek
20.08.2018.10:50

Kraljica trave u New Yorku sitna je ženica azijatskog porijekla, a taj svoj izgled ističe kao prednost u poslu. Queen C je nadimak po kojem je svi znaju, a o tajnama dilanja trave razgovarala je s Viceom. Otkrila je kako travu nabavlja u Kaliforniji, zatim ju kamionom prevozi u New York preko cijele zemlje. Svaka pošiljka teška je između 45 i 180 kilograma. Zatim 'Kraljica C' opskrbljiva lokalne dilere i dostavne službe. U posljednjih osam godina postala je milijunašica u poslu koji joj je isprva bio nešto sasvim usputno.

To što je 'sitna Azijatkinja' ističe kao svoju prednost u uspjehu jer smatra da njezin izgled ulijeva povjerenje za razliku od njezine muške konkurencije. U razgovoru za kanadsko izdanje Vicea priznala je i da postoji tamna strana njezina posla.

"Queen C je više od nadimka, to je osoba opake ženske koja slama prepreke i dominira nedopuštenom industrijom marihuane. C stoji za skraćenica mog imena, ali i za kanabis", objasnila je dilerica.

Htjela je pušiti, a dileri su je stalno potkradali

Za razliku o svojih vršnjaka u New Yorku ona živi u raskošnom i velikom stanu u Harlemu, Viceova novinarka opisala je kako je bila šokirana stanom. U njemu se nalaze četiri spavaće sobe, prostran dnevni boravak i ogromna kuhinja, što je nedostižno za mlade Njujorčane gotovo kao i parketi na podovima iz tog stana.

Profimedia

U grad je došla prije osam godina i shvatila da je kupovanje trave proces. "Nalazila sam se s mutnim likovima, koji su prodavali poluprazne vrećice i to im je prolazilo jer je potražnja bila velika, a opskrba loša. Dozlogrdilo mi je da me kradu i bilo mi je neugodno svaki put kad sam htjela nešto kupiti", opisuje kako se uopće dovela u situaciju da počne dilati na sitno.

Tadašnji najbolji prijatelj prodavao je travu i ponudio je njoj da može distribuirati svojim prijateljima, zauzvrat bi zaradila nešto besplatne trave. "Zorno se sjećam da sam nacrtala piramidu svojim cimerima i pokazala da sam ja na dnu distribucijskog lanca i da želim doći do vrha. Putem veza i druženja konačno sam upoznala kalifornijskog uzgajivača, šo mi je potpuno promijenilo igru. Vidjela sam prazninu na tržištu koju je trebalo popuniti i iskoristila sam to", objasnila je proces Queen C.

Počela je prodavati usput dok je studirala, a na kraju ju je okupiralo cijelu. Njezin cilj i ključ strelovitog uspjeha u poslu je opskrbljivati kvalitetne cvjetove i ostale proizvode od kanabisa po povoljnim cijenama. "Odletim u Kaliforniju i provjerim cvjetove od uzgajivača, s mojom velikom kupovnom moći, u stanju sam pregovarati o cijeni i dobiti najbolju. Roba je s kamiona spremna za distribuciju. Moj posao funkcionira kao veleprodaja drugim dilerima i dostavama. Imam sastanke sa svojim klijentima kako bi osigurala da imamo na zalihama ono što trebaju. Kad se približimo kraju, ponovno otputujem i cijeli krug opet započne", detaljno je objasnila način na koji posluje.

U poslu s travom povjerenje je sve

Nikad se nje našla u situaciji koja bi ju dovela u problem sa zakonom, jer kako kaže trudi se biti oprezna, osim toga pomaže joj njezin izgled. Većina njezinih klijenata su glazbenici, glumci, plesači, to naziva čvrstim krugom dobrih ljudi.

Profimedia

Najružnija situacija dogodila joj se s najboljim prijateljem. "Radila sam transakciju vrijednu 200.000 dolara (oko 1,3 milijuna kuna) s mojim jako bliskim prijateljem. Imao je financijski teško razdoblje i opljačkao me. Prije toga smo imali više velikih transakcija i nisam to predvidjela. Bio mi je poput brata, ali novac mijenja ljude", kazala je.

U poslu s travom povjerenje je sve, ne može se raditi bez njega. To što je žena čini je pristupačnijom i manje sumnjivom, što joj je prednost. "To me stavilo na vrh mog networkinga. Nalazila bih se s drugim dilerima koje bi mi klijenti preporučili, i zatim s njima pričala o brojkama. Može zvučati luo ali tražila sam već etablirane dilere koji nisu bili sumnjivi. Mnogi su priznali da se vjerojatno ne bi ni našli sa mnom da nisam cura. A pogotovo ih je iznenadilo kada su vidjeli da ih mogu opskrbiti za manje love. Sa strane prodaje to što sam žena bila mi je prednost", opisala je kraljica trave.

Ne boji se za budućnost posla zbog legalizacije

No nije baš sve samo pjesma u karijeri najveće dilerice trave u New Yorku, pogotovo u nabavci. To što je žena, donijelo joj je neke poteškoće. "Uzgajivači su pretpostavljali da sam naivna oko brojki i kvalitete. Pokušali su mi prodati prosječan proizvod po većoj cijeni. Trebala mi je velika kupovna moć da me shvate ozbiljno, što sam na kraju i postigla, jer - novac govori. Meni ne smeta što te toliki broj ljudi podcjenjuje samo zato što si žena - puno je bolji osjećaj kad im pokažeš da su bili u krivu", kazala je Queen C. Od dilanja trave zaradila je oko milijuna dolara, kaže, teško je pratiti. Plan joj je uložiti u nekretnine i živjeti najbolje dok je još mlada. 

U mnogim američkim državama marihuana je legalizirana posljednjih nekoliko godina, a i ta je činjenica utjecala na njezin posao u New Yorku. Veća je dostupnost marihuani, što je spustilo cijene, a one konstantno padaju. "To se može nadoknaditi u drugim područjima. Morate se prilagoditi. Kako marihuana postaje sve više mainstream, razvijaju se drugi proizvodi od kanabisa poput ulja ili jestivih pripravaka. To otvara sasvim novo tržište koje se može kapitalizirati. Ključ je da ponuda bude raznovrsna i da se skoči u taj novi vlak, jer se sve stalno mijenja. To je siva zona gdje se prodavači žele riješiti svojih proizvoda od kanabisa na crnom tržištu. Čak i kada legaliziraju travu u New Yorku, bit će mnogo jeftinije nabaviti ju od lokalnog dilera. Ne brinem se previše", kazala je Queen C.

Profimedia

Tvrdi da uvijek puši svoju travu, jer mora probati što je to kupila. Iz posla će se povući uskoro, ali 'svi to kažu'. "Voditi dvostruki život u ranim dvadesetima bilo je zabavno, ali ono što cijeniš tada razlikuje se od onog što cijeniš sada. Spremna sam na prijelaz nakon osam godina u biznisu", kazala je novinarki Vicea. Ono što bi mogla napraviti nakon povlačenja iz biznisa je ponovno upisati koledž. "Mogu započeti bilo koju karijeru bez ikakvih financijskih briga. Imam mnogo inicijative i poriva. Bez obzira u kojem poslu završim znam da ću ga ubiti", kazala je.

Nakon toliko godina postalo joj je preteško skrivati tako veliku tajnu. Kaže taj je posao stvorio udaljenost između nje i obitelji. "Oni misle da imam normalan posao u prodaji jedne farmaceutske tvrtke, što nije predaleko od istine. Ne znaju svi moji prijatelji čime se bavim, vrlo sam neodređena kada pričam o životu, zbog toga se ne mogu otvoriti i biti ono što doista jesam pred drugima. Apsolutno sam ponosna na ono što sam postigla, izgradila sam uspješan posao rušeći prepreke. Najteži dio posla je podsjećati se da ne dopustim poslu da proguta moj cijeli život", zaključila je Queen C.

Marihuana

New York

trava

dilerica

Queen C

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter