Foto: Delicije iz cijelog svijeta

Od bikovog penisa do juhe od šišmiša, otvoren je Muzej odurne hrane koju možete licnuti, pipnuti i pomirisati


Valerija Bebek
02.10.2018.17:00
Od bikovog penisa do juhe od šišmiša, otvoren je Muzej odurne hrane koju možete licnuti, pipnuti i pomirisati
Disgustingfoodmuseum.com

sažeto

Ovo je prvi takav muzej u svijetu, a svakog dana eksponate mijenjaju s novom namirnicom


Valerija Bebek
02.10.2018.17:00

Jeste li ikada vidjeli hranu toliko (ružno je reći) odurnu, da ste to htjeli fotografirati i pokazivati svima. E pa upravo taj osjećaj je na sasvim novu razinu podigao pokretač Muzeja odvratne hrane. Tako je, postoji institucija koja izlaže najčudniju, najsmrdljiviju i najodvratniju hranu iz cijelog svijeta. Prvi takav muzej otvoren je u Malmöu u Švedskoj, a među njegovim eksponatima ponosno su zauzeli mjesto - bikov penis, sir zaražen crvima i truli morski pas.

Nakon što čujete ova živopisna imena hrane, možete reći njam, njam, a možete tu hranu pogledati uživo, ako skočite do Malmöa. Izlošci su prikupljeni iz svih dijelova svijeta, a ako idući put okrenete očima kada vidite što su vam servirali u studentskoj menzi samo nastavite čitati, da vidite od čega se sastoji izložba.

Disgustingfoodmuseum.com

Disgustingfoodmuseum.com

Surströmming je fermentirana haringa iz Švedske i brani domaće boje u švedskom Muzeju odvratne hrane. Ako vam to nije dovoljno odurno, hajdemo dalje - Cuy je pečeni zamorac iz Perua. Da, zamorac, dobro ste pročitali. Dalje, Casu marzu  je sir koji u sebi ima crve sa Sardinije, nekim ljudima nije nikad dovoljno proteina. Svoje mjesto u muzeju našao je i tofu napravljen od sirutke smrdljivog graha iz Kine, kao i Hákarl - truli morski pas s Islanda, a svoju policu dobio je i durian voće iz Južne Azije.

Čovjek iza cijelog projekta je dr. Samuel West, a na ideju je došao nakon vrlo uspješnog Muzeja neuspjeha u Helsingborgu također u Švedskoj. "Glavni cilj je da bude zabavno, interesantno i interaktivno. Možete okusiti, pomirisati, a u nekim slučajevima čak i dotaknuti hranu", kazao je West za The Local.

Disgustingfoodmuseum.com

Disgustingfoodmuseum.com

Neka hrana zamalo je ispala iz postava, jer se pokazalo d aje previše čak i za njihov muzej, na primjer lokalna švedska smrdljiva haringa. "Testirali smo surströmming i testirali, skoro smo ga izbacili iz ureda zbog smrada. Mislim da smo sada to riješili, ali nisam siguran. To je jedna od stvari zbog kojih sam budan noćima", kazao je osnivač muzeja. Ulaznica je 185 švedskih kruna ili 133 kune, djeca ako se usude ući u muzej imaju besplatan ulaz.

Cijeli projekt pokazao se dosta skupim za dr. Westam jer je on taj koji plaća za svaki eksponat, a mijenjaju se svakog dana kako bi bili svježi i autentični. "Što je zabavnije, gledati plastičnu repliku ili pravu hranu ispred vas?", rekao je osnivač muzeja.

Disgustingfoodmuseum.com

Disgustingfoodmuseum.com

Disgustingfoodmuseum.com

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter