Reagirajte dok nije kasno

Od akni i mučnine do bolnih grudi, sedam znakova da vam kontracepcija koju pijete ne odgovara


100posto
17.07.2018.18:00
Od akni i mučnine do bolnih grudi, sedam znakova da vam kontracepcija koju pijete ne odgovara
Profimedia

sažeto

Tijelu je potrebno nekoliko mjeseci da se privikne na novu kontracepciju


100posto
17.07.2018.18:00

Kada govorimo o kontracepciji to je uglavnom ženska briga, pogotovo kada je riječ o hormonskoj (pilule i flasteri) ili biološkoj (maternični ulošci, tzv. spirala). Do njih se ne može doći bez prvotnog pregleda i recepta, no unatoč liječničkom nadzoru dogodi se da ženama i djevojkama njihova kontracepcija ne djeluje kako treba. Odnosno, nuspojave koje osjećaju nisu nešto što 'ide uz to' i ne bi ih trebale trpjeti.

Ginekologinja dr. Prudence Hall u razgovoru za PopSugar otkrila je što bi trebao biti znak za uzbunu. "Ako se osjećate depresivno, umorno, ćudljivo ili jednostavno ne osjećate se dobro, tada vaša kontracepcija ne djeluje", kazala je dr. Hall.

Liječnica je napomenula da sa svakom novom metodom treba proći dva do tri mjeseca prilagodbe, prije nego se razmisli o promjeni. "Neki blagi simptomi poput akni, promjena raspoloženja ili neredovitog krvarenja nisu neobični na početku", rekla je.

Ako ne pijete redovito svoju kontracepciju to također može utjecati na reakciju vašeg tijela. Ali ako ste uporni i redoviti i dalje vam se javljaju ti simptomi i promjene, definitivno biste se trebali savjetovati s liječnikom", objasnila je liječnica. Donosimo simptome koji ukazuju da kontracepcija nije odgovarajuća:

1. Jako krvarenje i grčevi

"Ako i s kontracepcijom imate jake bolove i obilna krvarenja, trebali biste zamijeniti kontracepciju kako bi dobili manje mjesečnice ili redovitija krvarenja s manje bolova", kazala je dr. Jessica Lue-Lai.

2. Raspoloženje vam divlja

Promjene u raspoloženju, osjećaji anksioznosti i/ili depresije su nešto o čemu biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

3. Promijenio vam se seksualni nagon

Kontracepcija nekad može uzrokovati totalni potop seksualnog nagona. Razmislite o promjeni lijekova ako takvo stanje potraje.

4. Promijenio vam se apetit

"Ovo je vrlo česta nuspojava; kontracepcija je poznata po tome da ponekad poveća ili smanji apetit", rekla je dr. Lue-Lai.

5. Muka vam je, vrti vam se, čak i povraćate

Ovo se smatra ekstremnim nuspojavama i definitivno se trebate obratiti svom liječniku.

6. Grudi su vam osjetljive

Ovo nije toliko neobična pojava kod žena koje uzimaju kontracepciju, ali ako se javi jaka bol to bi mogao biti razlog za brigu.

7. Imate akne gdje ih niste imali

Žene koje su sklone upalama kože mogu dobiti akne s hormonskim ulošcima ili kontracepcijskim pilulama. Ako imate pretjeranu pojavu akni koja se pogoršava, moguće da je vrijeme za promjenu kontracepcije.

seks

zdravlje

kontracepcija

spolni odgoj

newsletter

Prijavite se na Newsletter