100posto Spolni odgoj

Objasnili smo sve bitno o cjepivu protiv HPV-a


Valerija Bebek
12.03.2017.19:05
Objasnili smo sve bitno o cjepivu protiv HPV-a
Profimedia

sažeto

Humano papiloma virus uzrokuje rak grlića maternice, postoji preko 30 vrsta spolnih HP virusa, a cijepljenjem se može zaštiti od najčešćih


Valerija Bebek
12.03.2017.19:05

Ne postoji magični lijek koji se može dati kako bi izliječili osobu od HPV-a. Netko tko jednom dobije Humano papiloma virus nosi ga u organizmu cijeli život. Ako je imunitet jak, onda organizam drži HPV pod kontrolom. Ako dođe do pada imuniteta, zbog fizičkog ili psihičkog stresa to se manifestira promjenama na Papa nalazu.

“Iako ne postoji lijek, ono što je bitno za mlade i adolescente je da postoji prevencija. Glavna stvar koja se koristi za sprečavanje infekcije je cjepivo protiv HPV-a. Ono nije obvezno, preporučuje se u svim zemljama svijeta”, rekao je dr. Dubravko Lepušić.

Do prošle godine se to cjepivo u Hrvatskoj plaćalo, a od prošle godine ušlo je u nacionalni program, tako da je sad ono besplatno za ciljanu populaciju, to su adolescenti u dobi od 12 do 13 godina.

'Cijepio sam svoje kćeri'

“Ja isto tako, uvijek navodim svoj primjer - cijepio sam svoje kćeri, ne ja osobno, nego moji kolege, i platio sam iz svog džepa. Za svaku po tri tisuće kuna, stojim iza toga da je to apsolutno preporučljivo”, kaže ginekolog. To cjepivo nije obvezno, kaže se roditeljima i djeci da postoji mogućnost, no na žalost većina kaže da ne bi cijepila djecu, tvrdi liječnik.

“Hrvatska je 59. država u svijetu koja cijepi svoje adolescente besplatno i peta država u svijetu koja cijepi dečke, to je stvarno izvrstan uspjeh. Zašto ih drugdje ne cijepe, ne zato što nije preporučljivo, nego zato što je skupo. Na žalost, odaziv je kod nas još uvijek malen, prvenstveno zbog neznanja koje još uvijek vlada. Prošle godine je postotak cijepljenja bio oko devet ili 10 posto”, tvrdi Lepušić.

Ipak zaštita koja se dobiva od cjepiva nije apsolutna nego je relativna. Vrsta spolnih Humano papiloma virusa ima tridesetak, međutim cjepivo koje se danas upotrebljava u 90 posto zemalja je četverovalentno cjepivo - u sebi sadrži četiri vrste virusa.

Kakvu zaštitu pruža cjepivo?

“Smatra se da to cjepivo pokriva oko 70 posto bolesti. Jer su ta četiri tipa virusa, najčešća u ljudskoj populaciji i ima ih do 70 posto. Ostali tipovi od onih 30 su daleko rjeđi,” objašnjava liječnik. Dakle, nakon cijepljenja osoba je 100 posto zaštićena od četiri najčešća tipa HPV-a, ali nitko ne može garantirati da prilikom nezaštićenog spolnog odnosa neće dobiti neku drugu, rjeđu, vrstu virusa.

“Zbog toga se moraju kombinirati tri stvari - uz cjepivo i redovite ginekološke preglede jednom godišnje, mlade treba upoznati sa spolno odgovornim ponašanjem. To bi bilo pranje prije i poslije spolnog odgoja, ne mijenjati partnere, upotrebljavati kondom pri prvom spolnom i drugim odnosima”, objašnjava.

Ciljana populacija za cijepljenje su učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole. Svugdje u svijetu cijepljenje se provodi od najranije devete do 26. godine. “Smatra se da nakon toga nema smisla cijepiti, jer je ta osoba imala veći broj odnosa. Inzistira se na cijepljenju već dobi od 12. ili 13. godina, jer se smatra da adolescenti tada još nisu krenuli u spolne odnose, a u toj dobi razvije se najviše antitijela.”

Nema nuspojava

Stariji adolescenti i mladi do 26. godine s također cijepe jer vrlo mala vjerojatnost da je netko dobio sve vrste virusa koje postoje u cjepivu. “Ako je i inficiran s jednim ili dva vrste virusa, još uvijek ima smisla cijepiti da se pokriju ona druga dva koja se nalaze u cjepivu”, objašnjava Lepušić.

Cjepivo nema nuspojava, tvrdi ginekolog, eventualno dolazi do uobičajenih poput bola na mjestu uboda injekcije, ili lagano povišene temperature. “Sve ostale nuspojave koje su se događale u svijetu nisu bile vezane uz cjepivo, nego uz drugu bolest koju je dijete taj čas imalo. Roditelj kada potpisuje pristanak da mu se dijete sutra cijepi u školi ili domu zdravlja, u stvari potpisuje da garantira da je dijete zdravo”, kaže Lepušić.

Nove vrste cjepiva pojavile se u svijetu

Prva cijepljenja u svijetu su počela prije deset godina, stoga se još uvijek ne može znati hoće li se osobe koje su cijepljene protiv HPV-a morati prolaziti nadocjepljivanje. “Osobe koje su prve cijepljene danas, još uvijek imaju visoku razinu antitijela u organizmu. I ne treba im nadocjepljivanje. Hoće li im trebati za pet godina, još se ne zna, no postoje naznake prema usporedbi s nekim drugim cjepivima kako to neće biti potrebno”, objašnjava.

Najnovije cjepivo registrirano u SAD-u i Kanadi protekle godine, i tamo se već provodi, je tzv. devetero valentno cjepivo, odnosno ima devet tipova virusa u sebi. Trenutno je u procesu registracije u EU te se u Hrvatskoj može očekivati za godinu i pol dana.

HPV

ginekolog

Dubravko Lepušić

cjepivo

spolni odgoj

Humano papiloma virus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter