Potpuni zaokret u znanosti

Nova studija donosi nevjerojatno otkriće u razvoju čovjeka. Naši preci daleko su od predodžbe koju o njima imamo. Nikad nećete pogoditi na koga su nalikovali


100posto
03.02.2019.08:00
Nova studija donosi nevjerojatno otkriće u razvoju čovjeka. Naši preci daleko su od predodžbe koju o njima imamo. Nikad nećete pogoditi na koga su nalikovali
Getty Images

sažeto

Britanski znanstvenici došli su do zaključka da su Neandertalci bili daleko drugačiji nego su opisivani dosad


100posto
03.02.2019.08:00

Naši daleki rođaci, neandertalci, bili su brzi poput Usaina Bolta. U osvit civilizacije bilo je, naime, važno biti što brži. Dakle, prvi su ljudi bili sprinteri, a ne dugoprugaši. Izdržljivi nisu imali neke šanse, vjerojatnost da ih nešto pojede bila je toliko velika da nisu imali niti šanse pokazati koliko su zapravo izdržljivi.

Neandertalci - dugonogi, mišićavi sprinteri, bili su sposobni brzo postignuti ubrzanje koje im je spašavalo živu glavu, pokazalo je novo istraživanje. Ova teza dovodi u pitanje raniju teoriju prema kojoj su neandertalci bili niski i žgoljavi, prilagođeni trčanju na duge staze. 

Nova studija

Nova studija tvrdi da su neandertalci lovili u šumama, a ne na hladnim, otvorenim predjelima nalik na tundre, kao što se ranije smatralo. 

Londonski znanstvanici zaključili su da su naši daleki preci nastanjivali toplije šumovite predjele u kojima im je od mnogo veće koristi bila brzina nego izdržljivost jer su lovili iz zasjede i s malih udaljenosti. 

Imali su drugačiji genom

U genomu neandertalaca, pokazalo se, zastupljeniji su geni koji se povezuju sa snagom i izuzetnom fizičkom spremom u svakom pogledu nego kod današnjih ljudi. 

"Detaljniji pogled na slojeve u kojima su pronađeni fosilni ostaci sugerira da su oni zapravo živjeli u isto vrijeme i na istim mjestima kao i životinje iz tog doba za koje se zna da su obitavale u toplijim, šumovitim staništima", tvrdi voditelj studije.

"U takvom okruženju, strategija lova zasnovana na brzom trčanju davala je bolje rezultate, što navodi na usporedbu s fizičkom spremom vrhunskih sportaša našeg doba. Neandertalci su definitivno građom nalikovali Useinu Boltu." 

neandertalci

newsletter

Prijavite se na Newsletter