IŠAO SAM U OSNOVNU ŠKOLU S KIMOM

Nosio je trenirke, obožavao košarku i išao je s obitelji u Disneyland. Bio je agresivan, ali tih, te je bježao od alkohola i djevojaka


Vedrana Sunko
16.06.2019.18:00
Nosio je trenirke, obožavao košarku i išao je s obitelji u Disneyland. Bio je agresivan, ali tih, te je bježao od alkohola i djevojaka

sažeto

Kim je u Švicarskom Bernu živio s tetkom i njenom obitelji, a štitili su se lažnim diplomatskim identitetima


Vedrana Sunko
16.06.2019.18:00

João Micaelo, sin portugalskih imigranata, jasno se prisjeća trenutka kad je dječak iz Azije u trenirci i Nike tenisicama ušetao u razred 6A male javne škole u Bernu u Švicarskoj. Dječak je predstavljen kao Pak Un, sin sjevernokoreanskih diplomata. Sjeo je na prazno mjesto pored Joãoa i tako je počelo njihovo prijateljstvo.

Un je tada imao 12 godina, ubrzo su se zbližili, a obojica su bili i u grupi akademski slabije potkovanih učenika. Un je bio posramljen kad su ga pozivali da odgovara ispred razreda, ne nužno zato što nije znao odgovore, već  jer se nije znao  izraziti na stranom jeziku. João ga se sjeća kao tihog, ali veoma odlučnog i sposobnog da izrazi svoj stav, piše Anna Fifield u svojoj knjizi The Great Successor :The Divinely Perfect Destiny of Brilliant Comrade Kim Jong Un

Prošlo je dosta godina dok su João i drugi učenici u Bernu saznali tko je zaista bio taj novi dječak - u pitanju je Kim Jong Un, budući lider Sjeverne Koreje.

Zahvaljujući diplomatskom identitetu bezbrižno je putovao Europom

Kada je 2010. godine objavljeno da će on biti vođa, neki analitičari su se nadali da će mladi Kim, nakon četiri godine provedene u Švicarskoj biti otvorenijeg uma od svog oca. No moguće je i da su ga godine provedene u Švicarskoj naučile da će bude li živio u vanjskom svijetu biti nitko i ništa.

Profimedia

On i njegov brat živjeli su u predgrađu Berna sa svojom tetkom Ko Jong Suk i njenim mužem te troje djece.

Živjeli smo u normalnoj kući kao normalna obitelj. Ponašala sam se kao njihova majka. Njihovi prijatelji su dolazili i pravila sam im grickalice. Bilo je to normalno djetinjstvo s rođendanskim zabavama, poklonima i švicarskom djecom koja su se kod nas dolazila igrati.

U kući se pričao korejski i jela korejska hrana. Uživali su u životu u Europi, imali su novaca. U obiteljskom albumu se vide slike budućeg lidera kako se kupa na francuskoj rivijeri, večera u Italiji i obilazi pariški Disneyland.

Svi članovi obitelji su u to vrijeme koristili lažne identitete i uz njih pripadajuće diplomatske dokumente što im je omogućilo da slobodo putuju Europom.

Stan je bio nešto skromniji nego onaj u Sjevernoj Koreji, ali je mladi Kim imao gadgete o kojem su njegovi vršnjaci mogli samo sanjati – mini disk, playstation i mnoštvo najnovijih filmova.

Bio je opsjednut košarkom. Imao je koš ispred zgrade i često se igrao tamo.

U Parizu je posjećivao NBA utakmice i fotografirao se sa slavnim igračima

"Druga djeca su mogla samo sanjati o takvim tenisicama", izjavio je Nikola Kovačević, nekoć učenik koji je često igrao košarku sa Kimom. Na košarkaškom terenu isplivavala je njegova kompetitivna strana. Bio je agresivan i veoma ozbiljan, jedva da bi se koji put nasmijao ili nešto rekao, samo se fokusirao na igru. Kad mu ne bi išla igra psovao bi i čak pritiskao glavu o zid. Išao je u Pariz na egzibicionističke mečeve NBA i ima fotografije s najpoznatijim košarkašima. Jedan od njih je bio i naš Toni Kukoč.

Nakon dvije godine u Švicarskoj, Kimov svijet se preokrenuo. Majka je oboljela od raka dojke, a prognoza nije bila dobra. U međuvremenu, veze Kimove tetke i njene obitelji sa režimom su slabile te su oni odlučili napusti zemlju. Jedne su subote spakirali kofere i otišli u američku ambasadu te zatražili azil. Američke vlasti tada nisu znale za Kima jer ga im nisu spominjali. Dobili su azil te  preselili u centralnu Ameriku i tamo otvorili kemijsku čistionicu. Kimova majka je umrla nakon šest godina bolovanja, u bolnici u Parizu 2004.

Profimedia

Kad se vratio u Bern nakon odmora u Sjevernoj Koreji 1998. godine, Kim nije otišao u svoju školu, već je upisao drugu, jer tako ne bi morao da objašnjava zašto su se njegovi 'roditelji' promijenili.  Iako João spominje Kima kao 'ambicioznog, ali ne agresivnog', drugi učenici se još uvijek prisjećaju njegovih ispada zbog problema sa komunikacijom. Naime, stanovnici su govorili dijalekt, što je za Kima bilo frustrirajuće.

Udarao nas je u potkoljenice, čak i pljuvao na nas, rekao je jedan bivši učenik.

Ostali ga se sjećaju kao neobičnog stranca koji je uvijek nosio trenirke, a nikad traper kao drugi tinejdžeri. Vremenom, Kim je poboljšao svoj njemački i postao nešto društveniji, ali i dalje introvertan. Nije volio zabave, nije išao na školske kampove, u disko klubove, niti je ikada popio kap alkohola.

"Apsolutno je izbjegavao kontakt s djevojkama. Bio je usamljenik i nije govorio ništa o svom privatnom životu", ispričala je jedna bivša učenica.

Sjeverna Koreja

Kim Jong Un

Švicarska

newsletter

Prijavite se na Newsletter