mračna tajna ukletog bisera

Nosile su ga članice dvora, krvožedne kraljice, posjedovali su ga poznati svjetski vojskovođe i legendarne holivudske glumice, no svima je donio nesreću


100posto
19.10.2019.09:00
Nosile su ga članice dvora, krvožedne kraljice, posjedovali su ga poznati svjetski vojskovođe i legendarne holivudske glumice, no svima je donio nesreću
Profimedia / Wikipedia

sažeto

Prekrasni biser smatra se ukletim s obzirom na to da je svojim vlasnicima donio samo ljubavni jad


100posto
19.10.2019.09:00

Poznati biser "La Peregrina" skriva fascinantnu priču koja traje više od 500 godina. Nosile su ga članice dvora, krvožedne kraljice, posjedovali su ga poznati svjetski vojskovođe a u moderno vrijeme i legendarne holivudske glumice. U prijevodu njegovo ime znači "hodočasnik" i "putnik", što dobro opisuje njegovo povijesno kretanje, no o njemu kruži još jedna legenda.

Naime, prekrasni biser smatra se ukletim s obzirom na to da je svojim vlasnicima donio samo ljubavni jad, te ga stoga neki stoga zovu i biserom koji uništava brakove.

Profimedia

Pronašao ga rob, a za nagradu dobio slobodu

O njegovom otkriću kruže razne priče, a najpoznatija kaže kako ga je polovicom 16 stoljeća u Panami pronašao rob iz Afrike kojem je za nagradu darovana sloboda. Biser je nekako dospio u ruke Don Pedra de Temeza, tadašnjeg guvernera španjolske kolonije.

Vjenčani poklon za 'Krvavu Mary'

Temez ga je odnio natrag u Europu i darovao princu Filipu II, kasnije španjolskom kralju koji je sklopio brak s rođakinjom u drugom koljenu, engleskom kraljicom Mary Tudor. Biser "La Peregrina" bio je njegov vjenčani poklon kraljici koja je bila luda za svojim suprugom. Mary Tudor poznata je kao "Krvava Mary" i to zbog žestokog progona protestanata. Tijekom svoje kratke vladavine dala je pobiti njih 280, a njezina najdraža metoda smaknuća bila je smrt na lomači.

No, Filip nije bio baš pretjerano lud za svojom ženom, a nakon što je tijekom epidemije gripe umrla u dobi od 42 godine, u pismu je napisao kako "osjeća razumno žaljenje zbog njezine smrti". Nakon 1558. godina "La Peregrina" se vraća u Španjolsku gdje ostaje gotovo 250 godina, te postaje omiljeni ukras pripadnika plave krvi.

Wikipedia

Napoleonov ga u bijegu odnosi u Ameriku

Trag biseru ponovno se javlja s Napoleonom Bonaparteom i njegovim bratom Josephom. 1808. godine Napoleon napada Španjolsku, te na tamošnje prijestolje postavlja svog brata koji je vladao pet godina dok ga 1813. godine nije porazio vojvoda od Wellingtona, te je Joseph morao pobjeći iz zemlje. Sa sobom je ponio dio španjolskih kraljevskih dragulja, među kojima i "La Peregrinu".

Nakon Napoleonovog pada, Joseph Bonaparte bježi u Sjedinjene Američke Države. Umire 1844. godine i biser ostavlja svom nećaku Charlesu Louisu Bonaparteu. On ga, pak, prije smrti 1873. prodaje lordu Louisu Hamiltonu, drugom markizu Abercorna, te u njegovoj obitelji ostaje više od sto godina, sve dok 1969. ne dospijeva na dražbu.

Wikipedia

Nije usrećio niti legendarnu Liz Tylor, udavala se čak osam puta

Tada ga za poklon supruzi, legendarnoj glumici Elizabeth Taylor kupuje Richard Burton. Par se ženio i razvodio dva puta, pa "La Peregrina" ni njima nije donijela sreću. Taylor je tijekom svih svojih osam brakova zadržala biser, a nakon njezine smrti 2011. ponovno je stavljen na dražbu i prodan za 11,8 milijuna dolara privatnom kupcu iz Azije.

Profimedia

Elizabeth Taylor

Prokletstvo

biser

krvava Mary

Napoleon Bonaparte

newsletter

Prijavite se na Newsletter