Ladanje (15)

Njuškate li po profilima nepoznatih? I ja sam, a onda sam nabasala na susjedov. U ruci ima kalašnjikov i kliče Heil Hitler. Više ne želim znati!


Lada Novak Starčević
30.09.2018.11:00
Njuškate li po profilima nepoznatih? I ja sam, a onda sam nabasala na susjedov. U ruci ima kalašnjikov i kliče Heil Hitler. Više ne želim znati!
iStock

sažeto

Gledate li i vi kako nepoznatim ljudima izgledaju kuća, djeca, mačka, penje li se na Sljeme nedjeljom, dijeli li slike osakaćenih pasa, mudre misli za doručak...


Lada Novak Starčević
30.09.2018.11:00

Pitala je jedna Fejs prijateljica što radimo kad vidimo neko nepoznato ime u komentarima, njuškamo li o njemu dalje, gledamo kako mu izgledaju kuća, djeca, mačka, penje li se na Sljeme nedjeljom i ima li vikendicu na moru ili ljetuje tjedan dana ako uspije i to skucati, ima li prijatelje s kojima izlazi petkom, jede li po fensi restoranima, dijeli li slike osakaćenih i ostavljenih pasa, mudre misli za doručak...

Ja jesam. Vidjela bih neki zgodan komentar pa bacila oko na zajedničke prijatelje. Vau! Imamo ih 15. Možda se i znamo? 

iStock

Onda shvatim da je oženjen za poznanicu s fakulteta pa malo prosurfam što su radili posljednjih godina. Svadba im je bila divna, romantična na travi. Bili su u Grčkoj na medenom mjesecu. Sad imaju klinku. Sve po ps-u.

Pa se njoj javim, isto na Fejsu, naravno. Niti ne razmišljam o razgovoru na mobitel. To mi je nekako neugodno, a i tko više tako priča.

Razveselimo se kao da smo jučer skupa pile pelin nakon položenog ispita. Malo se ispričamo i obećamo da ćemo se vidjeti. To je bilo lani. OK, možda se i nećemo više vidjeti, ali ću joj svakako čestitati idući rođendan. 

Nekako preskačem i ta čestitanja po zidu. Piše mi svaki dan da ih barem troje 'frendova' slavi. Pa si mislim, ne da mi se. Ionako neće ni primjetiti u brdu ostalih poruka, tješim se. Budem nazvala ako je baš netko važan. Pa ne nazovem... 

Jedna frendica kaže da redovito stalka zgodne frajere. Još ako i bace negdje neki zgodan komentar. Pa prouči cijeli njegov zid od 2009. Već kroz 20-ak minuta zna dosta o njegove dvije bivše cure i jednom djetetu koje se počelo pojavljivati periodično oko Božića 2013. Prvo je mislila da mu je neka rodbina, ali negdje ga je nazvao sinom.

2015. se očito nisu puno družili, ili barem ne na Fejsu, a onda je od 2017. postao pravi punokrvni Fejs tata. Idilične obiteljske slike otad stavlja redovito, čak su i na moru bili skupa. Ili ga fakat voli ili je shvatio da dobro prolazi taj imidž kod žena. Inače, tip voli i aktivizam. Redovito prati micanje magnolija kod 'džamije', kako mi ne bi frendica 'pala'. 

Pogledala bih nekad imena iz crne kronike, one koji su bili 'mirni i pristojni' i onda uzeli vatreno oružje pa krenuli pucati po novozagrebačkim kvartovima. Poneki bi još ubili i majku usput.

Najčešće ti nisu ni mirni ni pristojni na društvenoj mreži. Imaju barem pet agresivnih statusa u zadnjoj godini dana i sigurno još pet koji im nisu na 'javno'. A na fotkama im je faca često u prvom planu, a i torzo ako je za pokazivanje.

Joj, znala sam naletiti i na poznanike iz osnovne škole. Pa kad malo zaskrolaš i vidiš nekoliko dijeljenja gospinih poruka uz pokoji navijački poklič 'Dinamo ja volim', autodestruktivni monolog o tome kako ga nitko ne voli. Pa greškom, jer sam glupi naivac, pitaš za prijateljstvo. I onda saznaš i još puno (pre)više. Uff!

Bivše sam probala stalkati, ali k'o za peh nijedan moj nema profil. Pa što je tim ljudima??? Nije ni čudo da smo prekinuli. Pogledam im žene, i žene od starih prijatelja. Neke su drage pa se utješim da ipak nisam potpuno fulala u procjeni jednom te davne 1999. 

iStock

I tako sam ja prije redovito stalkala, realno i novinarka sam pa bi bilo čudno da ne koristim sve te detektivske fore, ali nedavno sam u crnoj kronici nabasala na ime susjeda iz stare zgrade. Pa odoh virnuti mu na profil. Na fotografiji sjedi u dnevnoj sobi, onoj koju ovlaš vidim kad mu prolazim kraj otvorenih ulaznih vrata, i drži ruku uspravno u zraku uz komentar Heil Hitler. Na drugoj ima kalašnjikov u ruci. Nekako je čudno sretan. Inače simpa dečko, znam ga otkad je bio preslatki klinac plavih očiju.

Sad kad prolazim kraj njegovih vrata mislim si da bi mi pancirka dobro došla pa projurim hodnikom. 

Ma, ne zanima me više ništa. Ne želim o nikome ništa znati. Blaženo neznanje! Ponekad bih se rado i obrisala s tog nesretnog Fejsa.

A ne da mi polunepoznata osoba, o kojoj ja naravno ne znam ništa, na cesti kaže 'Joj, vidjela sam onu tvoju objavu od prekjučer. Pratim te redovito'. 

Hvala, ne moraš. 

Facebook

društvene mreže

Ladanje

stalkanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter