HRVATI O PRIJATELJSTVU S POVLASTICAMA

Nisam ih nikad zvala da pitam kako su nego isključivo zbog seksa, malo mi je i neugodno zbog toga


Vedrana Sunko
30.08.2019.20:15
Nisam ih nikad zvala da pitam kako su nego isključivo zbog seksa, malo mi je i neugodno zbog toga
iStock

sažeto

Ukoliko uistinu imate odnos baziran na povjerenju, seks nipošto ne bi trebao biti razlog za prekid prijateljstva


Vedrana Sunko
30.08.2019.20:15

Predrasuda da seks, ukoliko se ne prakticira u sklopu romantične veze ili braka, uvijek vodi u probleme leži na dosta klimavim nogama. Ispada kao da oni koji spolno opće u sklopu veze i braka nemaju problema. Kada bi to bilo zaista tako brakovi i veze maltene ne bi pucali.

Jedno istraživanje je pokazalo da oko 20 posto ljudi je u životu barem jednom imalo seks s prijateljem.

Jasno je da većina prijateljstava ne uključuje seks, no uvijek se postavlja pitanje bi li seks s prijateljem ili prijateljicom uništio njihov odnos. Velik broj takvih prijateljskih odnosa zbog neplaniranog seksa pretrpi određenu štetu. No s druge strane postoje primjeri u kojima je upravo seks bio spona koja je dodatno produbila prijateljstvo.

Profimedia

Takozvani „prijatelji s povlasticama“ su svojevrsna „institucija“ u koju se olako ne upuštamo jer ne želimo riskirati prijateljstvo i zakomplicirati postojeći odnos. Najčešći razlog komplikacija je to što se gotovo redovito jedna strana više emotivno uključi i bez obzira priznaje li to sebi, zapravo želi nešto više od samog prijateljstva.

S druge strane prijatelji koji su na čisto sami sa sobom i svojim intencijama, neće se ponašati kao netko tko vas je slučajno pokupio, a onda zaključio da je to sve bila pogreška. Prijatelji se poznaju, a odnos im se bazira na povjerenju. Ukoliko uistinu imate takav odnos, seks nipošto ne bi trebao biti razlog za prekid prijateljstva.

Naravno treba razlikovati "fuck frendove" ili kako ih se još naziva "fuck buddyji", odnosno one čije prijateljstvo se sastoji isključivo u tome da povremeno zajednički upražnjavaju seks i  "prijatelje s povlasticama", koji su prvenstveno prijatelji, a beneficije su došle naknadno kao oblik nadogradnje.

Jedno istraživanje je pokazalo da u roku od godinu dana 26 % prijatelja s povlasticama nije promijenilo svoj status, 15 % ih je ušlo u romantičnu vezu, 28% ih se vratilo na prijašnji prijateljski odnos, a 31 % ih je prekinulo odnos u potpunosti.

Evo kakva iskustva Hrvati imaju sa svojim "fuck frendićima“ i „ prijateljima s povlasticama“.

Ina (25)

Moj FF je nedavno izašao iz braka i ne odgovara mu veza, a ja sam isto nedavno prekinula kompliciranu vezu i ne želim novu. Uživam u slobodi. No s njim mi se dogodila super kemija. Uz njega nemam drugog, no ne želim vezu. Iako i on uvijek naglašava da nismo u vezi, čini mi se da je dosta ljubomoran. Ne želim obavezu prema njemu i sve te stvari kao zajednička ljetovanja, upoznavanje obitelji i slično, no ta njegova ljubomora i nesigurnost me izluđuju.

Dana (39)

U takvim vezama uvijek dođe do trenutka kada moraš prekinuti ili pretvoriti sve u nešto više. Uspjela sam prekinuti seksualni dio i nakon dosta svađa i nesuglasica smo ostali prijatelji. I dalje me privlači i rado bih imala seksualne odnose s njim, no znam da bi nakon toga opet sve postalo loše i komplicirano.

Marija (32)

Imala sam fuck buddyja i nije išlo. Sve je bilo dobro dok on nije htio više od neobaveznog druženja. Tada su počeli mali ispadi ljubomore i takve gluposti. Znala sam da u vezi ne bismo funkcionirali i jednostavno sam morala prekinuti sve, čak i prijateljstvo. Tu i tamo se čujemo, ali odnos nam je poprilično površan.

Tihana 30

Prijatelji s povlasticama ne postoje. Moja najbolja prijateljica je sama po sebi povlastica, a nikad nismo bili intimni. Postoje prijatelji, postoje ljubavnici koji ne žele preuzeti odgovornost za svoje postupke i postoje oni koji su odgovorni kad ulaze u seksualne odnose.

Zrinka (25)

Svoje prijatelje s povlasticama nikad nisam zvala da ih pitam kako su, gdje su i s kim su. Ako sam ih zvala bilo je to isključivo zbog seksa. Ponekad bi mi bilo toliko neugodno zbog toga da kad bi ga srela u gradu ga ne bi ni pozdravila.

via GIPHY

Ivan (37)

Pravi prijatelj je pravi pa i u seksu ako je potrebno. Nažalost malo je danas pravih prijatelja. Mi smo prvo bili prijatelji i to jako dobri, no u jednom trenutku smo nekako kliknuli i došlo je do čega je došlo. I to je trajalo dosta vremena. Više se ne družimo, no ostali smo prijatelji, u smislu da mi nešto treba znam da je mogu nazvati i u pola noći.

Tihomir (35)

Nedavno sam „zabrijao“ s jednom svojom vrlo dobrom prijateljicom i od onda naš odnos nije kao što je nekoć bio. Ona zna da ja ne želim vezu, no imam osjećaj da bi možda ona željela. S druge strane kao da nije u stanju biti u potpunosti iskrena ni sa sobom ni sa mnom oko toga. Posljedica svega toga je da više nismo opušteni kao nekoć i da stalno nešto visi u zraku, kao nekakva sjena koja se nadvila nad naše prijateljstvo. Zapravo žalim što se to sve dogodilo.

Miro (37)

Imam prijateljicu s kojom ponekad upražnjavam seks. Nije da smo u ljubavničkom odnosu, već prijateljskom. Ne družimo se samo zbog seksa, seks nam je usputna stvar. S druge strane ne družimo se toliko često da bi odnos postao intenzivan i posesivan. Možda je ključ u tome.

Darko ( 40)

U vezi sam, no imam prijateljicu s kojom ponekad imam seks. Ona mi je bila prijateljica i prije ove veze i vrlo vjerojatno će to i ostati. Odnos nam je baziran na prijateljstvu, a ne na pohoti i nema tu nikakve ljubomore, niti nekih posebnih očekivanja od našeg odnosa. Baš kao i u svakom prijateljstvo, kad smo zajedno bude nam lijepo, no svatko ima svoj privatni život. Zapravo se trudimo cijelo vrijeme ne biti previše bliski. S druge strane naš odnos i prijateljstvo su sve samo ne površni.

Janko (44)

Imao sam se seks s nekoliko prijateljica. Nevezano uz to jesam li bio u vezi ili ne. Uživam u tome jer zaista je lijepo biti intiman odnos s osobom koja te dobro poznaje i prihvaća. Nema tu previše upitnika, neispunjenih očekivanja, laži i manipulacija.

Situacija je vrlo jasna. Problem nastane ako druga strane želi i očekuje više. Tada se to mora prekinuti i na neko vrijeme napraviti distancu. Moje iskustvo je da je seks samo produbio postojeće odnose.

Najveći problem u cijeloj priči je biti iskren prema sebi i drugoj strani jer često smo skloni sebe lagati ili ignorirati znakove kod drugoga dok se stvar ne zakomplicira. Lako se dogodi da se jedna strana zaljubi i tu može doći do komplikacija. Kad god bih osjetio da se nešto takvo počelo događati počeo bi se distancirati.

seks

ljubav

odnosi

veze

prijateljstvo

prijatelji s povlasticama

newsletter

Prijavite se na Newsletter