isprobali smo nov način zabave

Nimalo bezopasna rekreacija za dečke i cure stigla u Hrvatsku: 'Popijemo par pivica pa idemo bacat sjekire'


Daniel Radman
22.11.2019.16:00
Nimalo bezopasna rekreacija za dečke i cure stigla u Hrvatsku: 'Popijemo par pivica pa idemo bacat sjekire'
Ronald Goršić / CROPIX

Daniel Radman
22.11.2019.16:00

Nekada je bacanje sjekira bio hobi američkih i kanadskih šumara i drvosječa, danas su njihovu tradiciju nastavili sportaši i rekreativci u gradovima. Neke statistike kažu da se u Americi u prosjeku svakog dana otvara jedna Axe Throwing Arena, a prijenosi mečeva – natjecanja su od 2017. pod okriljem asocijacije WATL (The World Axe Throwing League) – dogurali su do renomiranih kanala poput ESPN-a.

Nije puno prošlo, nešto više od dvije godine, a evo i Zagreb je dobio svoju prvu arenu za bacanje sjekira, smještena je na Zagrebačkom velesajmu (pored karting arene), a na raspolaganju je osam staza.

Kako ovladati sjekirom?

Bacanje sjekire, kažu mi, odličan je način za rješavanje stresa. Sličnu preporuku dobio sam i za streljaštvo pa sam se nedavno okušao i u pucanju iz pištolja, a sada je došao red da provjerim može li i ovakav način rekreacije, ovaj put s hladnim oružjem, biti način opuštanja.

Ima nešto u tome da stvari koje inače ne bi radili u 'stvarnom životu' pružaju neki užitak kad ih radite u kontroliranim uvjetima, no slično kao i s pištoljem, ni ovdje nije opcija da uoči hica zamislite 'najgoreg neprijatelja' dok vaše oružje pogađa cilj.

PROVELI SMO DAN U STRELJANI Zašto se sve više ljudi nakon dana u uredu dolazi 'ispucati', je li to dobra antistres terapija i jesu li Hrvati zaluđeni oružjem

Upravo je u tome poanta, svu koncentraciju treba usmjeriti da ovladate samim oružjem i kako ga navoditi da ide u željenom pravcu.

Kako nisam šumar, a ni drvosječa, s bacanjem sjekire se dosad nisam susreo. Dobro, sa sjekirom sam se 'zbližio' dok bih cijepao drva, ali u pauzama od posla nije mi palo na pamet da se još i zabavljam na taj način. Bilo mi je i previše druženja s njom.

Popiju par pivica, pa bace koju sjekiru!?

Ronald Gorsic / CROPIX

No, u drugim okolnostima drugačija i priča. Potvrđuje mi to i mladić koji je s priličnom preciznošću pogađao metu.

Meta inače ima četiri kruga, u sredini je crvena točka 'bull's eye', a sa svake strane gornjeg dijela mete su dvije plave točke koje se zovu 'kill shot'.

"Dobra je zaj...", kaže mi. "Pogotovo s ekipom, popiješ par pivica i bacaš sjekiru. Odlično je za rješavanje negativne energije". Na prvu se čini prilično ludo, ne zvuči baš savršeno kad su istom kontekstu alkohol i hladno oružje, ali, opet, u areni za bacanje sjekire se ne pije cijeli dan. Proizlazi da je daleko opasnije cijepanje drva. Posao se zna razdužiti na cijeli dan, nekad i više, a kako u Hrvatskoj imamo (loš) običaj da se pije uz svaku radnu akciju i ne čudi da je poneka znala završiti loše, u crnoj kronici.

Ništa bez sigurnosnih protokola

Ronald Gorsic / CROPIX

U tajne ovog umijeća uputio me voditelj zagrebačke Axe Throwing Arene Igor Tabak. Prije nego što me upozna s novom 'prijateljicom', pojašnjava mi sigurnosni protokol. Za početak, morate biti slobodni da vas ništa ne smeta – dakle, komforna odjeća u kojoj ćete se osjećati slobodno kao i zatvorena obuća, a ako netko ima dugu kosu obavezno je veže u rep.

Po dvije staze (mete) su jedna pored druge, i tu postoji iznimno važno pravilo. Istovremeno se baca sjekira, istovremeno se ide po nju. Logika je jasna, ne zabada se svaka sjekira u metu.

Primam sjekiru u ruke i napokon slijedi 'upoznavanje'.

"Ovo je sjekira koju koristimo, ima 600 grama, takvi su standardi WATL-a. Bacaš je s udaljenosti od 3,65 metara, sjekira napravi jednu potpunu rotaciju i onda se može zabiti u metu. Za dvije rotacije treba malo veća udaljenost", objašnjava mi, a onda pokazuje kako se drži.

Za početak se preporučuje dvoručno

Ronald Gorsic / CROPIX

Svim početnicima preporučuje se dvoručno bacanje. Sjekiru primam jačom rukom, druga ide preko nje. Potom dižem sjekiru iznad glave, ciljam metu i zamahujem. Dok zamahujem, kao, trebao bih procijeniti rotaciju i putanju.

Bacam je i, naravno, odbija se od mete. Nije uspjela napraviti punu rotaciju. 'Mentor' mi preporučuje da se malo udaljim, i to pali. No, opet se ne zabija, sad nije pala pod pravim kutom. U metu je udarila malo bočno, dovoljno da se oštrica ne zadrži u drvetu.

Ipak, iako se ne osjećam kao supertalent, već u idućem pokušaju se zabija. I istina je što su mi rekli oni koji preporučuju bacanje sjekire, stvarno je odličan osjećaj kad se zabije u metu. Jasno, pogodak je čisti random, pravo ushićenje kreće kad se sjekira ciljano zabija.

"Meni je trebalo pol' sata da dobijem neki osjećaj", kaže mi djevojka koja radi u obližnjem kafiću pa je brzo otkrila čari bacanja.

Ronald Gorsic / CROPIX

"Samo par puta sam cijepala drva, stvarno nisam na 'ti' sa sjekirom, ali svidjelo mi se na prvu. Vrlo je dobar ispušni ventil. Ma koliko bio dobar osjećaj taj prvi trenutak kad se sjekire počnu zabijati, još je bolje kad ciljano pogađaš metu", dodaje.

I ona je primjer da se ovim sportom mogu baviti i djevojke. Jedina je razlika što je za bacanje ipak potrebna neka snaga pa djevojke radije biraju dvoručni stil, dok dečki mogu baratati i s jednom rukom.

Pokušao sam i ja s jednom, a tu – za razliku od dvoručnog - treba malo vremena dok se ne uhvati pravi osjećaj. Pogotovo ako se naučite na jedan stil.

Sjekira koja nije za početnike

Ronald Gorsic / CROPIX

A tu je i jedna impozantnija sjekira, dvostruko je teža od ovih uobičajenih. Koristi se u razigravanju, kad je rezultat neodlučen, no 'mentor' me je ipak odgovorio od bacanja.

"To su samo za iskusnije, ne preporučujem", smije se.

Uglavnom, ako mrzite šefa i želite bacati sjekiru dok zamišljate njegovo lice na meti, slobodno preskočite ovakvu vrstu rekreacije. Ekipno iskustvo je ono što se preporučuje, a osim igre koja u pravilima podsjeća na pikado tu su i razne timske, poput Blackjacka, Humans vs. Zombies, Čovječe ne ljuti se...

I definitivno nećemo preporučiti koje pivo uz put. Ako ništa - zbog mirne ruke.

Zagreb

bacanje sjekire

Axe Throwing

WATL

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter