PRedozirala sam se devet puta

Nikad nisam imala osjećaj da ću umrijeti. Drogirala sam se nesmiljeno, a onda se sve promijenilo


Robin Mikulić
30.04.2019.19:00
Nikad nisam imala osjećaj da ću umrijeti. Drogirala sam se nesmiljeno, a onda se sve promijenilo
iStock

sažeto

Bivša heroinska ovisnica otkriva kako se i zašto skinula s droge


Robin Mikulić
30.04.2019.19:00

Nisam ništa vidjela, ali sam čula mamu na telefonu. Pričala je brzo, s akcentom i pokojim probojem smijeha. U pozadini je kreštala televizija. Mislim da je bio neki reality. Svoje tijelo, prenosi Vice, također nisam osjećala.

Nemam pojma koliko sam vremena provela u tom bučnom mraku, ali kad mi se vid vratio nisam bila s mamom. Nadamnom je klečao moj dečko. Iza njega vidjela sam naš prazni stan, stan u kojem živimo mjesecima, ali ga nikad nismo namjestili. Nije bilo telke. Ni mame. Ni telefona. Halucinirala sam jer sam se predozirala heroinom

Uzela sam istu dozu kao i inače, kupila sam dop od istog dilera i uzela ga na isti način. Do danas nemam pojma kako sam se taj prvi put predozirala.

Uslijedio je pakao

Četvrti put kad sam se predozirala, bila sam sama. Probudila sam se i shvatila da mi iz podlaktice strši igla. Šesti put je neki stranac nadrogirao mog muža u nekom usputnom motelu dok je neki narkoman meni masirao srce dok me nije reanimirao. 

Reuters

Osmi sam put to učinila namjerno i onda sam na psihijatriji zbog toga provela pet dana. Deveti put sam kombinirala heroin i Xanax, iako se nisam drobila mjesecima, i nemam pojma kako sam preživjela.

Taj, deveti put, ubola sam se u kupaonici, ali sam se nekako dovukla do kreveta. Moj muž je bio na telefonu. Taj put nisam halucinirala. Bila sam svjesna svoje okoline, ali se nisam mogla micati. Imala sam osjećaj da lebdim nad vlastitim beživotnim tijelom.

Razgovarao je s nekim iz hitne, ali ja bih tad radije bila umrla nego se vratila na psihijatriju.

„Nemoj zvati hitnu“, promrmljala sam.

„Imala si napadaj.“ Još ga uvijek nisam mogla vidjeti, ali sam osjetila kako mi se približava.

„Molim te, ne mogu se ponovno vratiti u bolnicu.“

U tom mi trenu nije ništa odgovorio. „Mislim da je okej. Nazvat ću vas ponovno dobije li novi napad“, čula sam nekoliko trenutaka kasnije.

Nakon što je završio poziv, nešto se u meni prelomilo. Postala sam pokretna i posjela se. Buljio je u mene, uspaničenih očiju.

„Što se dogodilo“, pitala sam.

„Predozirala si se.“ Primio me za ruku, nježno. „Ovaj sam put mislio da je to stvarno kraj. Mislio sam da si gotova. Svih onih puteva prije u tvojim je očima bilo života, ali ovaj put? Ništa. Otišla si.“ Kasnije mi je rekao da su mi oči bile zamagljene poput očiju mrtve ribe.

Zašto nikad nisam stala?

Moj je problem bio taj što nikad nisam osjetila posljedice svojih predoziranja. Većinu sam vremena bila dovoljno razvaljena da preživim. Samo sam jednom pala u krizu. Sjećam se da me preplavio osjećaj bistrine i mrzila sam to.

U manje od minutu preplavio me hladan znoj. Trbuh mi je gorio. Oči su mi bile crne. Vrtjelo mi se kad bih pogledala u pod. Kad je zamjenski lijek krenuo djelovati dovoljno da se ponovno postavim na noge, odmah bih istrčala na ulicu po novi heroin. To se događa češće nego mislite.

istock

Opasnost od predoziranja postala je sastavni dio čari moje ovisnosti. Bez obzira na to koliko se drogirala, nikad nisam u organizam mogla unijeti više od 60 dolara heroina. Sve više od toga bilo bi samoubojstvo.

Kad je moje tijelo postalo imuno na drogu, navukla sam se na taj strah. Trpala sam heroin na žlicu nevjerojatno bezobzirno. Palilo me hoću li se samo domoći onog higha ili umrijeti.

Znam što to znači htjeti umrijeti – imati toliko malo poštovanja prema životu da ti je svejedno oko svega. Onih osam puta prije nije me bilo strah jer se nisam bojala da ću umrijeti. Deveti put je bilo drugačije, vratila sam se iz mrtvih i imala osjećaj da sam prešla granicu.

Ne znam zašto sam i kako preživjela, ali otad se klonim heroina. I da se razumijemo, ja nisam nikakav heroj. Bila sam na odvikavanju i ranije, ali nakon tog devetog puta sam prvi put počela slušati što mi govore. I to me spasilo. 

ovisnost

heroin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter