Spašavanje astronauta

Nikad ispričana priča o požaru na Apollu 1


Valerija Bebek
30.01.2017.11:05
Nikad ispričana priča o požaru na Apollu 1
Reuters

sažeto

NASA-ina prva misija u kojoj su čovjeka slali u svemir završila je tragično


Valerija Bebek
30.01.2017.11:05

Prije pedeset godina šestoro spasitelja pokušali su izvući austronaute Apolla 1 iz vatre, jedan od tih spasitelja bio je i Henry Rogers, djed Viceove novinarke. Apollo 1 je bila prva svemirska misija kojom se htjelo čovjeka poslati u svemir. 

U Cape Canaveral u Floridi provodile su se testne simulacije lansiranja. Rogers je radio kao kontrolor kvalitete u NASA-i.

Tijekom takve rutinske simulacije Rogers se nalazio u dizalu, a vatra je planula u kabini svemirske letjelice. Dok je uspio izaći u bijelu sobu – dio lansirnog tornja koji je povezan s kabinom – vatra se rasplamsala, a crni dim je napunio sobu.

 

Today we honor the Apollo 1 crew, who were lost in a tragic accident 50 years ago today. Astronauts, from the left, Gus Grissom, Ed White II and Roger Chaffee stand near Cape Kennedy's Launch Complex 34 during training for Apollo 1 in January 1967. On Jan. 27, 1967, the three astronauts were preparing for what was to be the first manned Apollo flight. The astronauts were sitting atop the launch pad for a pre-launch test when a fire broke out in their Apollo capsule. The investigation into the fatal accident led to major design and engineering changes, making the Apollo spacecraft safer for the coming journeys to the moon. We will honor members of the NASA family, including the crews of Apollo 1 and space shuttles Challenger and Columbia, who lost their lives while furthering the cause of exploration and discovery during out annual Day of Remembrance on Tuesday, Jan. 31. Image Credit: NASA #nasa #nasaremembers #apollo1

A photo posted by NASA (@nasa) on Jan 27, 2017 at 4:16pm PST

"Mogao se vratiti u dizalo i pobjeći na sigurno, no nije oklijevao", napisao je u eseju Stephen Clemmons, pokojni mehaničar svemirske letjelice koji je te večeri također bio tamo. "Umjesto toga probijao se kroz dim i vatru pomagao kako je god mogao. On nije bio treniran da otvori vrata kapsule, no pokušavao je."

Njihove smrti su, u stvari, spasile program

Rogers, Clemmons i još tri čovjeka, riskirali su živote kako bi pokušali spasiti Gusa Grissoma, Eda Whitea, i Rogera Chaffeea – trojicu astronauta koji su ostali zarobljeni u plamtećoj kaspuli. Iako su na kraju uspjeli otvoriti vrata letjelice, bilo je kasno. Sva trojica astronauta su umrla.

Godinama kasnije mnogi u NASA-i vjeruju kako su njihove smrti u stvari spasile program, no onih dana budućnost Apollo programa činila se nesigurnom,

Sjećanje na požar u Apollu iz 1967. očuvano je u povijesnim knjigama i dokumentarcima. No u svemu tome ne spominje se proživljeni užas i emotivna shrvanost onih koji su tada radili u NASA-i. Trojica kolega, koji su mnogima bili trojica bliskih prijatelja, ugušili su se u gorećoj kapsuli, dok su se ostali zaposlenici mučili da ih spase. 

SAD

NASA

100posto vremeplov

astronaut

Apollo 1

Henry Rogers

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter