Jedimo zdravo

Neke vrste voća i povrća imaju manje pesticida od drugih, provjerite koje su na vrhu liste


100posto
20.10.2018.14:00
Neke vrste voća i povrća imaju manje pesticida od drugih, provjerite koje su na vrhu liste
Tonci Plazibat / CROPIX

sažeto

Problem je što pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa neki koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku


100posto
20.10.2018.14:00

Danas je  teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, ljepšeg izgleda, duljeg trajanja... No iako su to male količine legalnih otrova, česta konzumacija takvih plodova dugoročno donosi loše posljedice po naše zdravlje.

Američka udruga Environmental Working Group (EWG) objavila je godišnji popis voća i povrća koje ima najviše i najmanje pesticida. Na prvome mjestu najčišćih je kukuruz koji nema puno prirodnih nametnika. Dobro se drži i luk, a od voća je najsigurniji ananas.

Jabuke, jagode, nektarine i grožde su voće koje ima najviše pesticida u sebi. Tu su i cherry rajčice koje rado koristimo u salatama.

Popis plodova s najviše i najmanje pesticida ne razlikuje se mnogo od prošlogodišnjeg, odnosno, situacija je slična iz godine u godinu.

Ako niste sigurni u porijeklo, ogulite koru

Iako je lista prvenstveno namijenjena američkim potrošačima, navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na sigurnoj listi. U svakom slučaju, kada god možete kupujte provjereno voće i povrće od lokalnih proizvođača ili organskog podrijetla, a kada niste sigurni, svakako ogulite koru i dobro ga operite.

Problem je što pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa neki koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari.

Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo vodom, to i dalje ne uklanja ostatke pesticida. U raznim ispitivanjima dokazano je da se može ukloniti ostatak pesticida za 75 posto.

voće

povrće

pesticidi

eko hrana

newsletter

Prijavite se na Newsletter