Zagrebački pogrebnik otvorio dušu

Nedavno smo pokojnici bojali kosu, a imali smo i kremaciju Kineza čija je obitelj inzistirala da stalno bude uz tijelo da duša ne pobjegne


Lada Novak Starčević
11.10.2018.21:00
Nedavno smo pokojnici bojali kosu, a imali smo i kremaciju Kineza čija je obitelj inzistirala da stalno bude uz tijelo da duša ne pobjegne
Ronald Goršić/CROPIX

sažeto

Vlasnik pogrebne tvrtke, Zoran Žic, kaže da je kroz svoj posao shvatio da je 90 posto stvari u životu, zbog kojih gubimo živce, zapravo nebitno


Lada Novak Starčević
11.10.2018.21:00

Kad nastupi smrt, obitelj nazove pogrebno poduzeće, dolazi liječnik koji ustanovi smrt i da dozvolu za ukop, a pogrebnici prevoze tijelo do hladne komore.

"Bližnji u ta dva dana nakon smrti prolaze golemu tugu i bol, a uz sve rješavaju organizaciju i papire. Mi sve obavljamo za njih", kaže nam Zoran Žic, vlasnik pogrebne tvrtke Miraj. 

Dodaje da su samo jučer imali tri smrtna slučaja, svi su umrli kod kuće. Tvrtka u ponudi ima i svoje komore, tako da oni onda dalje tijelo prevoze na groblje.

Žic nam kaže da bliske osobe često još jednom žele vidjeti pokojnika.

"Evo, neki dan, kćer je vidjela tatu prije smrti, sin nije. Onda smo mu to omogućili. Iako, naša preporuka je bolje ne. Istina je da tijelo prvih šest do sedam dana izgleda kao da čovjek spava, ali je jako teško jer nema reakcije", objašnjava nam Žic, koji se u svojoj višegodišnjoj karijeri nagledao smrti.

Najvažnije mu je uvijek zadržati pijatet prema pokojniku. Nikad ništa ne rade na silu.

"Ako se nestručno oblači pokojnika to izgleda komplicirano, ali jedna osoba može sve dostojanstveno obaviti ako zna postupak. Nedavno smo pokojnu ženu jedne poznate osobe šminkali, čak smo joj i obojali kosu. Bila je izložena u otvorenom lijesu u drugome gradu, tamo je takav običaj", priča nam Žic.

Ronald Goršić/CROPIX

Objašnjava da postoje posebne boje za kosu, čak i posebna šminka za pokojnike. Ona se lakše nanosi, više pokriva.

Zahtjevi onih koji ostaju su različiti, a i različiti su pokojnici. Žic kaže da su nedavno imali slučaj gospodina koji je živio na 10. katu zgrade, a imao je 250 kilograma.

"Srećom, imamo 80 modela lijesova, velike, male... Problem je bio što ovaj veliki lijes nije stao u lift, pokojnika smo morali omotati u posebne plahte i prenijeti do dolje", priča nam pogrebnik koji uz suprugu ima još četiri djelatnika u tvrtci. 

Najteže je pripremati dijete za ukop

Kaže da mu je najteže kad umre mlada osoba u naponu snage, dijete... Najbolnije od svega je, priča nam, pripremati dijete za pokop. Njegovi djelatnici ne mogu to ići raditi, preteško im je. I sami imaju djecu i to im je previše emotivno. To onda odrađuje Žic.

"Treba posebnu pažnju dati obitelji. Sudjeluješ u cijelom procesu, prvo nosiš tijelo, a onda ga nosiš u urni. Evo baš mi se javio otac jedne nesretne djevojke koja je prije dva mjeseca stradala u prometnoj. Tužno je sve to jako".

Žic nam kaže da je kroz svoj posao shvatio da je 90 posto stvari u životu, zbog kojih smo nervozni i gubimo živce, zapravo nebitno.

Kad vidiš da se netko ugasio i nema ga više, i tako svakodnevno. Prijatelj mi se žali da je u depresiji pa ga pozovem sa sobom na posao. Jedan dan je dosta da sve gledaš drukčijim očima, ljudi umiru mladi...

Na pitanje kako bi on želio otići na 'onaj svijet' nakon što je vidio razne smrti, kaže da je najljepša smrt u snu od srca.

Bruno Konjevic/ Cropix

On redovito ispraća svoje prijatelje, poznanike.

"Jednom sam išao po prijatelja i mamu, stradali su u strašnoj nesreći... Preuzeo sam ih, stavljao njihove pogrebne ostatke u lijes, što je ostalo od njih... Kasnije sam bio s mlađim bratom koji je ostao. Prestrašno. Meni je najbitnije da maksimalno napravim za obitelj. Da svoj dio olakšam koliko mogu", iskren je Žic. 

Kaže nam da, iz njegovog iskustva, na kraju svi dobiju pogreb kakav zaslužuju.

"Oni koji su bili dobri dobiju lijep pogreb, djeca, partneri, prijatelji, svi se potrude oko toga. Oni koji nisu bili dobri, nikome nije stalo".

Bližnji, kaže, vole ostavljati stvari u lijesu, pušačima najčešće stavljaju cigarete, česte su i fotografije obitelji, a dirljivo je kad parteri ostavljaju ljubavna pisma. 

Cijene pogrebnih usluga ovise o puno faktora, prvo koje je groblje, imate li grobno mjesto, treba li kopati grob, prijevoz, oblačenje, vijenci, glazba... Prosjek je od šest do osam tisuća kuna ako pokojnik ima osigurano mjesto. 

Izrađuju dijamante od ljudskog pepela

Tvrtka Miraj, kao jedina zastupnica jedne švicarske tvrtke u Hrvatskoj, u ponudi ima i nešto posebno - izradu dijamanta iz ljudskog pepela dobivenog iz krematorija. Jedinstvena izrada traje mjesecima, bez ikakvih dodataka. 

Zanimljivo je da zbog različitog sastava prirodnih elemenata u pepelu i kostima pokojnika, dijamant za uspomenu ponekad zasja u bijeloj, ponekad u plavoj boji, a ponekad u modroj boji. Dostupni su dijamanti za uspomenu veličine od 0,3 do 1,0 karata. Izrada dijamanta stoji od 4500 eura.

Prvi pogreb Kineza na Krematoriju

"Kod nas na krematoriju je nemoguće da bi obitelj gledala spaljivanje. Vani privatni krematoriji imaju lijepu peć, obitelj sjedi uz nju... Sve je finije, s više poštovanja", priča Žic.

Radio je i prvi pogreb Kineza na zagrebačkom Krematoriju. Iza njega je ostala 40-godišnja supruga i dvije kćeri tinejdžerice.

"Oni nekako drukčije proživljavaju smrt. Još su emotivniji, padaju u nesvjest. Kćeri su morale vidjeti tijelo, nisam bio niti siguran da su željele. 17-godišnjakinja je skoro pala u nesvjest. Stavili su mu u lijes svu odjeću koju je nosio, to je neki običaj da sve ide s njim. Tražili su i tri metra trake iznad lijesa, 50 vijenaca je bilo...", prisjeća se.

Ronald Goršić/CROPIX

Najteže mu je bilo što je obitelj htjela biti na kremiranju uz peć. Kinezi, naime, vjeruju da moraju biti uz tijelo da duša ne ode.

Na kraju sam uspio ishodovati dozvolu pa su tako satima čekali ispred peći i ja s njima. Onda su željeli i urnu uz sebe u avionu, što se ne smije. I to smo im uspjeli realizirati. 

Često se pokojnici prevoze avionima, tada se tijelo mora balzamirati jer postoji mogućnost nezgoda pri prijevozu. Žic kaže da se valjda u svakome avionu prevozi barem jedan pokojnik.

"Svašta smo odradili do sada, imamo i migrante, ove godine smo imali jednu mladu strankinju, skipericu u Splitu", nabraja. Čak razmišlja o uvođenju live sprovoda na internetu jer ima slučajeva da ispraćaju ne mogu prisustvovati svi koji bi željeli.

smrt

pogreb

pokojnik

ispraćaj

Miraj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter