Što je idealna veza za milenijalce?

Ne žele brakove svojih roditelja, a žene su puno zahtjevnije nego prije


Valerija Bebek
31.03.2018.09:00
Ne žele brakove svojih roditelja, a žene su puno zahtjevnije nego prije
Profimedia

sažeto

Mnogi milenijalci imaju iznimno visoke standarde kako bi veza ili brak trebali izgledati, a pristajanje na išta manje od toga ne dolazi u obzir


Valerija Bebek
31.03.2018.09:00

Milenijalci imaju kompliciran odnos prema vezama i braku. Mnogi mladi koji su sada u svojim dvadesetima i tridesetima odgađaju brak i roditeljstvo za kasnije razdoblje života. Statistike pokazuju da oni koji žive u iznimno urbanim sredinama na te životne korake stupaju još i kasnije u odnosu na one koji ne žive u tako velikim gradovima.

Dijelom se taj trend može shvatiti i opravdati ekonomskim uvjetima. Mladi su pod pojačanim stresom zbog manjka posla, a pogotovo stalnog posla, koji bi im omogućio stambenu zbrinutost i možda ih potaknuo na planiranje braka i zasnivanje obitelji.

No to je samo dio šire slike, tvrdi Jennifer Behnke terapeutkinja iz Floride koja radi s bračnim parovima i obiteljima, a specijalizirana je za mlade ljude. Po njoj mnogi milenijalci imaju iznimno visoke standarde i predodžbu kako bi brak trebao izgledati, a pristajanje na išta manje od toga ne dolazi u obzir, piše The HuffingtonPost.

Profimedia

"Oni ne žele brak svojih roditelja. Budući da dulje čekaju s djecom, prioritet u vezi im je njegovanje osjećaja sreća i ispunjenosti s partnerom", kazala je Behnke.

Milenijalci traže partnera koji može ispuniti sve njihove potrebe. Žele financijsku ravnopravnost, erotskog partnera, najboljeg prijatelja i jednog dana - jednak udio u odgajanju djeteta.

"Ne žele ostati u vezi kojoj nešto od toga nedostaje. Milenijalci znaju da ima mnogo ribe u moru ili na aplikacijama", objasnila je terapeutkinja.

Šest stvari koje su im najbitnije u romantičnim odnosima zaokružili su Behnke i drugi terapeuti koji su karijeru posvetili radu s mladima.

1. Nazovite to Jay Z-Beyonce efektom

Novi standard uspješnosti veze ovih je dana izraz 'power couple' (moćni par). Ili to, ili crta. Milenijalci traže partnera koji će im biti ravnopravan u svakom pogledu. Netko s kim mogu rasti. Netko tko će upotpuniti njihov rad, a možda u budućnosti poduprijeti i njihovu karijeru, kazala je ehnke.

"To ne mora značiti da traže nekog iz iste branše u kojoj oni rade, ali svakako ne žele se osjećati kao netko iz više lige u vlastitoj vezi". Milenijalci su nadobudni, ne žele partnera koji cijeli dan bulji u TV ili igra igrice. "Cilj je pronaći nekoga tko te impresionira i ima jednake ambicije kao i ti".

Profimedia

2. Žele znati da su sposobni za snažnu vezu

Zahvaljujući aplikacijama za dejtanje samci se doslovno utapaju u moru mogućnosti, ali rijetke su one 'ribe' za koje se vrijedi potruditi i u stvarnom životu, kazala je Rachel Kazez terapeutkinja iz Chicaga. Kad mladi ne uspiju ostvariti značajniju povezanost, često se pitaju je li uistinu sve u redu s njima samima.

"Mnogi milenijalci osjećaju kao da nešto ne valja s njima kad ne uspiju ostvariti romantičnu vezu poput drugih. Prije nego krenu ostvarivati svoj životni san o idealnoj vezi, žele osjetiti da je to moguće za njih".

3. Žele život i izvan veze

Osjećaj tajnovitosti igra veliku ulogu u održavanju dugih veza na životu. S tim na umu, mnogi milenijalci traže partnera koji vode zanimljive i živopisne živote izvan odnosa, kazala je Joyce Morley, bračna i obiteljska savjetnica iz Georgie.

"To je potraga za pravom ljubavlju i istovremeno zadržavanju neovisnosti. Žele biti jedno s drugim, ali i raditi na vlastitim karijerama, održavati stara i stvarati nova prijateljstva i dalje uživati u svojim hobijima. Vjeruju da će uspjeti kao par zato što su i individualno uspješni".

Profimedia

4. Žele se vezati, ali ne nužno i brak

Milenijalci žele ugurati ljubav u svoje živote, ali nisu baš sigurni u pravne poteze i ideju braka, tvrdi Deborah Duley, psihoterapeutkinja koja radi isključivo sa ženskim klijenticama.

"Ono što redovito čujem je da ljudi žele čvrstu vezu dok za brak nisu baš zainteresirani. To se razlikuje od prošlih generacija, što se po meni može zahvaliti tome da su se nagledali mnogih brakova koji su zastranili i propali. A to nije primamljivo mladim generacijama. Žele dugoročne veze, ozbiljne i predane partnere, ali nisam baš čula da sanjaju o braku".

5. Žele pravednu raspodjelu poslova i odgoja

U heteroseksualnim vezama muškarci sudjeluju u kućanskim poslovima više nego u prijašnjim generacijama, ali i dalje je to manje nego što rade njihove djevojke i supruge.

U terapiji je doslovno opipljiva tjeskoba uzrokovana kućanskim poslovima tvrdi Jess Hopkins certificirani life coach iz Los Angelesa.

"Žene ne traže samo yin svom yangu. Traže nekog tko želi sudjelovati u cijelom spektru životnih i dnevnih obaveza i iskustava - a to uključuje i kućanske poslove, kuhanje, čišćenje i mijenjanje pelena".

6. Cijene intimnost i seks

Milenijalci neće pristati na vezu koja je manjkava u bilo kojem dijelu, što uključuje i seksualnost, kazala je Duley.

"Sa svakom novom generacijom žene postaju sve snažnije i otvorenije u svojim očekivanjima i seksualnim potrebama. Kako su milenijalci još snažniji, očekuju i stvaraju veze koje se temelje na čvrstim temeljima prave intimnosti i jednakog partnerstva."

Profimedia

ljubav

veza

odnosi

milenijalci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter