Internet je poludio za kontroverznim dokumentarcem

Ne samo da Isus nije bio povijesna ličnost, nego su kršćani zapravo pokrali život jednog antičkog Grka


100posto
13.02.2019.18:00
Ne samo da Isus nije bio povijesna ličnost, nego su kršćani zapravo pokrali život jednog antičkog Grka
Facebook Progressus ad infinitum

sažeto

Sporni je dokumentarni film nastao pred najmanje dvije godine, a svijet bi za njega ostao zakinut da ga Rusi nisu iskopali


100posto
13.02.2019.18:00

Živimo u dominantno katoličkom društvu, ili kršćanskom. Iskreno, osobno nisam nikad vidio neku razliku, ali to sam samo ja. Kako god, bili istočne ili zapadne provenijencije, naša se religija vrti oko Isusa, bezgrešno začetog sina Božjeg.

Biblija čak nudi i prilično iscrpno obiteljsko stablo najpoznatije figure Novog zavjeta. Jasno je odakle je došao, tko su mu preci.

Ili ipak ne?

No, što biste rekli na to da vam netko kaže da je sve to zapravo jedan veliki mit i da je stvarni Isus zapravo bio antički Grk koji se zvao Apolonije, muškarac rođen u današnjoj Turskoj odakle je njegov lik preuzet od kršćana i premješten u središnji mitski lik?

Upravo je to teza koju predstavlja 67-minutni dokumentarac naslovljen Bible Conspiracies. Riječ je o niskobudžetnom filmu koji potpisuje Amazon Prime, piše Independent.

Film obiluje zastarjelim kompjuterskim animacijama i generičkim fotografijama umjesto intervjua sa stručnjacima ili originalnim materijalom, a pored svega toga narativ donosi i najdosadniji mogući pripovjedač.

„Što znate o onoj osobi, Isusu“, pita se pripovjedač tijekom filma. „Je li on bio stvaran? Je li izmišljen? Je li možda bio vanzemaljac?“

Tko drugi nego ludi Rusi?

Jesu li vam se već digle obrve? Ili barem jedna? Čekajte onda ovo, film je na poznatom streaming servisu dostupan već najmanje dvije godine, ali tek je ovaj tjedan postao viralan.

Svjetski su se mediji za spomenuti film zainteresirali, i to je eufemizam, nakon što je njegovo postojanje predstavljeno na ruskom proputinovskom portalu Sputnik News s bombastičnim naslovom Isus nije bio židov, tvrdi nevjerojatni dokumentarac.

Umjesto toga, ako je za vjerovati ovom kontroverznom dokumentarcu, Isus uopće nije bio povijesna osoba te da Novi zavjet zapravo prati čudesna djela stanovitog Grka Apolonija.

Reuters

Tvorci firma svoje teze potkrepljuju činjenicom da je Apoloniju u čast podignuto nekoliko spomenika dok se nitko nije sjetio Isusu podizati iste, a kamoli onda hramove.

Osim toga, tvrdi se i da su rani kršćani potisnuli detalje navodnih čuda koje je izveo Apolonije zbog straha da bi te spoznaje mogle uzurpirati samo ideju Krista. „Za razliku od Isusa, postoje stvarni dokazi da je Apolonije postojao. Nitko sa sigurnošću ne može isto tvrditi za Isusa.“

Što o svemu misli znanost?

Znanstvena se zajednica s time, u najmanju ruku, ne slaže. Povjesničari su većim dijelom sigurni da je Isus bio stvarna osoba dok se njihove debate vrte poglavito oko toga predstavlja li Evanđelje točno njegove riječi i djela.

Poznati britanski teolog priznaje da je Apolonije diljem antičkog svijeta bio vrlo poznat te da su se između njega i Isusa nerijetko povlačile paralele, ali žustro odbacuje tvrdnju da Isus nije bio povijesna ličnost. 

„Ni u antičkom svijetu, a ni danas nikad se nije u pitanje dovodilo Isusovo postojanje“, rekao je. „Postoje vjerodostojni povijesni izvori koji to potvrđuju. Pavlova pisma napisana su 20 godina nakon Isusove smrti, a dio Novog zavjeta također potpisuju ljudi koji su Isusa znali osobno“, rezolutno će.

Reuters

„Znamo da su prva Pavlova pisma napisana 50. godine nove ere te da Isusa opisuju kao čovjeka rođenog pod židovskim zakonom. Ne postoji nikakav dokaz koji bi išao u prilog tezi da Isus nije bio Židov već Grk.“

Uvaženi britanski stručnjak ide i korak dalje. Tvrdi da su upravo elementi iz Apolonijeve biografije posuđeni iz Isusovog života.“Apolonijeva biografija napisana je gotovo 200 godina nakon Pavlovih pisama. Evanđelje je tada već bilo široko rasprostranjeno“, dodaje.

„Nismo sigurni, ali vjerujemo kako je Filostrat posuđivao priče iz Novog zavjeta kako bi pokazao da je Apolonije bio jednak, ako ne i nadmoćan Isusu“, zaključuje.

teorija zavjere

Isus

Biblija

apolonije

novi zavjet

newsletter

Prijavite se na Newsletter