Malo je to fuj!

Navodno samo tri posto odraslih ispravno pere ruke, nemojte biti sigurni da ste među njima


100posto
04.07.2018.19:00
Navodno samo tri posto odraslih ispravno pere ruke, nemojte biti sigurni da ste među njima
Profimedia

sažeto

Posebno oprezan treba biti u kuhinji kada se barata sirovim mesom i u toaletu


100posto
04.07.2018.19:00

Kada zađemo u odraslu dob, zdravo za gotovo uzimamo da svi imaju osnove znanja o higijeni. I da to znanje onda i primjenjuju. Moramo se tuširati svaki dan. Moramo redovito mijenjati donje rublje. A možda najbitnije, moramo prati ruke ispravno. No ispada da odrasli ovo posljednje rade jako loše. Prema Američkom Uredu za poljoprivredu, 97 posto odraslih ne pere ruke na ispravan način. To uvijek obavljaju u velikoj žurbi da jedva išta postignu, piše Metro.

Državno testiranje obuhvatilo je 383 ljudi iz Sjeverne Karoline. Rezultati su pokazali da zbog lošeg načina pranja ruku polovica ispitanika širi bakterije sa sirovog mesa na posude sa začinima, a 11 posto njih šire te bakterije i na ručke od hladnjaka. Od tamo bakterijama je put slobodan na svu hranu koja je pohranjena. Dakle, kako bismo zaista trebali prati ruke?

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju preporučije da pranje ruku sapunom traje 20 sekundi, zahvativši njime i stražnju stranu ruku, između prstju i ispod noktiju, kao i dlanove. Zatim isperite sapun i obrišite ruke u čisti ručnik. U istraživanju se saznalo da mnogi ispitanici nisu imali čisti ručnik kako bi osušili ruke, tako da bi ih ponovno zaprljali nakon pranja. Moguće da se 20 sekundi čini užasno dugo, ali ako kuhate ili izlazite iz toaleta, isplati se pobrinuti da imate stvarno čiste ruke.

zdravlje

istraživanje

higijena

pranje ruku

newsletter

Prijavite se na Newsletter