Neradnici koji tri mjeseca ljenčare ili?

'Nastavnike se podcjenjuje i ponižava na sve strane, potplaćeni smo... Nemamo se namjeru još ispričavati zbog svog godišnjeg odmora'


Lada Novak Starčević
26.07.2019.17:00
'Nastavnike se podcjenjuje i ponižava na sve strane, potplaćeni smo... Nemamo se namjeru još ispričavati zbog svog godišnjeg odmora'
iStock

sažeto

Razgovarali smo s profesorima koji su nam ispričali kako izgleda njihovo ljeto i pokazali da nije sve tako idilično kako se neupućenom promatraču čini...


Lada Novak Starčević
26.07.2019.17:00

'Blago nastavnicima, oni lijenčare cijelo ljeto. Da je barem meni tako...', vjerojatno ste ovu rečenicu čuli puno puta. Ako ne radite u školi, moguće je da ste ju i sami izgovorili.

Čak je i bivši IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić kao prijedlog za popunjavanje nedostatnog broja radnika na obali ponudio rješenje: u turizmu bi se vikendom i praznicima trebale zapošljavati nastavnice iz Slavonije! 

Prosvjetari su zbog takvih i sličnih konstrukcija zgroženi. Površnom promatraču može se učiniti da je njihov posao samo onaj u razredu, no, napominju, on je puno više od toga.

"Učitelje se podcjenjuje i ponižava na sve strane, tako da nije ni čudno da javnost ima iskrivljen stav o nama. Mene osobno ti komentari ne diraju, samo mi je žalosno vidjeti da umjesto podrške ministarstva češće dobivamo omalovažavanja koja su onda sukrivci za stav javnosti. Izjava bivšeg ministra da bi učitelji sa svoja tri mjeseca godišnjeg mogli raditi sezonske poslove je sramotna, a još je sramotnija nereakcija ministarstva na to. Svi znaju da smo potplaćeni, sad nam se zbog toga još i rugaju! Ne možemo očekivati dignitet ni uvažavanje s ovakvim plaćama", rekla nam je Ana Bajo, učiteljica matematike u zagrebačkoj osnovnoj školi.

Prekovremeni sati se ne plaćaju

Profesorica strukovne škole (koja je željela ostati anonimna) kaže da je oguglala na to kad joj govore da ima tri mjeseca praznika. 

"Imamo broj dana godišnjeg odmora zajamčenih po kolektivnom ugovoru. Moj godišnji traje od 17. srpnja do 27. kolovoza. U to ulaze dva dana jer sam darivala krv. Za to se dobije slobodan dan nakon vađenja krvi jer ljudima nekad bude slabo. Mi u školi nemamo tu mogućnost. Tad sam se mogla u srušiti. Također, tijekom godine nemamo pravo na godišnji. Zapravo je ovo vrijeme kad smo slobodni najgore za ljetovanje jer su cijene smještaja najveće", kaže nam profesorica.

Dodaje da je jesenski rok mature prije kraja njenog odmora i da na njemu mora biti. 

"Isto je i s podjelom svjedodžbi, žalbama. Ako je u vrijeme godišnjeg isto se mora odraditi. Prekovremeni sati se ne plaćaju, oni ne postoje kao kategorija", navodi i poziva sve koji žele vidjeti koliko je njezin posao lagodan da dođu jedan dan raditi u učionicu s 28 tinejdžera.

Učiteljica Bajo nam je pojasnila kako izgledaju nastavnički radni dani nakon završetka nastave, koji su sve, samo ne neradni. 

arhiva / Cropix

Nakon što završi nastava, obveze učitelja su različite. Ako učenik ima negativnu ocjenu, učitelj je dužan organizirati dopunski rad učeniku, koji ne može biti kraći od 10 sati i dulji od 25 sati.

"Ministarstvo se lijepo dosjetilo kako učenicima koji ne rade ništa kroz cijelu godinu osigurati besplatne instrukcije nakon zaključene negativne ocjene. Također, nakon završetka nastave, razlika je u obujmu posla za učitelje koji jesu razrednici i za one koji nisu. Svi učitelji su dužni po završetku nastave ispuniti završna izvješća dopunske i dodatne nastave te izvannastavnih aktivnosti. Učitelji koji u razredu imaju učenike koji se školuju po prilagođenom programu ili imaju individualizirani pristup, također su dužni napisati izvješće za svakog učenika. Predajem u četiri razreda u kojem ukupno ima 52 učenika i pisala sam izvješće za 14 učenika. Unazad dvije godine moja škola ima e-dnevnik s kojim je olakšana statistika koju razrednici moraju napraviti na kraju školske godine", navodi Bajo.

Tko nema e-dnevnik sve ispisuje ručno

Mnogo škole u Hrvatskoj još nemaju e-dnevnike pa moraju sve raditi ručno; za svakog učenika zbrojiti broj opravdanih i neopravdanih sati tokom cijele godine, za svaki predmet zbrojiti zamjene učitelja te odvojiti posebno stručne od nestručnih zamjena, zbrojiti realizaciju sati svih nastavnih predmeta, za svakog učenika za svaki predmet napisati koja je zaključena ocjena.

E-dnevnik je to olakšao, ali su ostali još statistički poslovi - napisati brojčano stanje učenika po izbornim predmetima, po dopunskoj i dodatnoj nastavi za svaki predmet, popis učenika s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, popis učenika s natjecanja.

Možda je i lakše raditi u učionici jer smo se za to školovali, za administraciju nismo.

Osim toga razrednici se bave i narudžbom udžbenika za iduću godinu te prikupljanjem starih udžbenika te selekcijom iskoristivih od neiskoristivih. Na kraju godine razrednici postaju i utjerivači dugova prema roditeljima koji nisu platili prehranu učenika. Nakon statistike razrednici unose podatke u e-maticu, koja vrlo često radi opterećenja ne funkcionira.

Zatim printaju svjedodžbe, ispisuju ocjene i statističke podatke učenika u matičnu knjigu, ispisuju pohvalnice te ih dodjeljuju učenicima. U periodu nakon završetka nastavne godine učitelji imaju dužnost prisustvovanja na sjednicama razrednih ili učiteljskih vijeća te na stručnim usavršavanjima.

"Dva tjedna prije početka nastave učitelji su dužni biti u školi. U tom periodu se kroz sjednice pripremaju za nadolazeću godinu, izrađuju plan i program za svoj predmet, planiraju razne aktivnosti, nose udžbenike u razrede te ih razvrstavaju za svakog učenika. Sastaju se aktivi po predmetima, usklađuje se raspored, izrađuje se kurikulum koji mora uključiti sve izvanučioničke i terenske nastave, posjete izvan škole i slično."

iStock/Ilustracija

S obzirom na godine staža i opseg poslova, Bajo ove godine ima na raspolaganju maksimalnih 30 dana godišnjeg odmora.

Učitelji u mojoj školi su počeli koristiti godišnji odmor 11. srpnja, a on završava 23. kolovoza. Zadnja sjednica je bila 4. srpnja, ali nakon nje su učitelji još imali posla; dovršavali papirologiju, stručno se usavršavali, čistili razrede... Ja sam, primjerice, završavala jednu video reportažu o koncertu školskih bendova na koju sam utrošila oko 80 sati rada.

Srednjoškolski profesori većinom smatraju da je rad u osnovnoj školi jednostavniji jer nema državne mature. "Zadnjih tjedan dana nam se nastava poklopi s državnom maturom. Ako ravnatelj nema sluha, što je nažalost često slučaj, ujutro dežuramo, a popodne smo u učionici. Ako je nastavnik koordinator u školi je tad od 0 do 24 sata."

Bajo se ne slaže da je rad u osnovnoj školi lakši. "Kolege iz srednje škole imaju državnu maturu, ali isto tako imaju mjesec dana manje nastave s maturantima. U osnovnoj školi je puno veći pritisak roditelja, a i srednja škola nije obavezna."

Dodaje da su zadnji dani nastave zbog pritiska roditelja svake godine sve stresniji. "Dolaze u školu, mole i zahtjevaju veće ocjene, traže dodatna ispitivanja djece. Iako pravilnik kaže da u zadnjem tjednu nastave nema informacija za roditelje, to se itekako krši. I sama sam pred kraj ove nastavne godine predlagala uvođenje zaštitara na ulaznim vratima koji će imati ulogu nepuštanja roditelja u školu. Osobno nemam problema s roditeljima, ali ih viđam po hodnicima te kasnije od kolega saznam razloge dolaska, tj. traženja viših ocjena."

Zbog svega navedenog, nastavnici okupljeni u Facebook grupi '45 minuta' rekli su nam da uživaju u godišnjem bez imao grižnje savjesti. "Smiješno je da se ikome trebamo pravdati za svoj odmor koji smo mukotrpno zaradili", zaključuju.

godišnji odmor

osnovna škola

srednja škola

školstvo

profesori

prosvjeta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter